Αρχική » Το στραπάτσο του Spiegel για την 5χρονη Μαρία

Το στραπάτσο του Spiegel για την 5χρονη Μαρία

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Στην επίσημη παραδοχή των λανθασμένων πληροφοριών που δημοσίευσε η έρευνα για την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Εβρο και τον «θάνατο της 5χρονης Μαρίας» προχώρησε το «Spiegel», την ίδια ώρα που στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν εμφατικά στη «δική τους αλήθεια». Σύμφωνα με όσα ανέφερε επίσημα το Μέσο για την υπόθεση, «δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά _ στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας, ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό. Αντ’ αυτού, δημοσιεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνάς μας».

Ακόμα, σημείωσε πως «θα έπρεπε να έχουμε διατυπώσει προσεκτικότερα τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού… Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Θυμίζουμε όχι λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου ήρθε στη δημοσιότητα ρεπορχάζ του «Spiegle» που διατεινόταν ότι το 5χρονο κορίτσι πέθανε αβοήθητο έπειτα από τσίμπημα σκορπιού στον Εβρο και θάφτηκε από τους γονείς του σε ελληνικό έδαφος. Αυτό το γεγονός προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που απέδωσε τον «θάνατο» σε ανευθυνότητα των ελληνικών Αρχών. Τότε, ο υπουργός Μεχανάστευσης, Νότης Μηταράκης, με επισχολή του στον αρχισυντάκτη του γερμανικού ΜΜΕ είχε υποστηρίξει όχι οι αναφορές για το ανήλικο κορίτσι «μεταδόθηκαν αποκλειστικά από ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις)», θέτοντας παράλληλα αμφιβολίες τόσο για την αντικειμενικότητα χων πληροφοριών όσο και για την ανεξαρτησία των πηγών.

Τον Δεκέμβριο του 2022, χα μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το «MedienInsider», η «Βild», το Focus, η «Tgesspiegel» και η «FAZ», είχαν εξαπολύσει «πυρά» προς το «Spiegel», θέτοντας σειρά ερωτημάτων για την αξιοπιστία χου ρεπορτάζ και τον ντόρο που προκάλεσε στην Ελλάδα, αναφέροντας πως «το νεκρό κορίτσι ίσως δεν υπήρξε».

Λίγο αργότερα και ενώ έγινε γνωστό ότι οι πρόσφυγες δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος, με τους ισχυρισμούς για τον «θάνατο της Μαρίας» να μην επιβεβαιώνονται, το «Spiegel» (εκφράζει τις προσεγγίσεις της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και θεωρείται ιδιαίτερης εγκυρότητας) ξεκίνησε να «μαζεύει» το ρεπορτάζ του. Συγκεκριμένα, το «κουβάρι» των αποκαλύψεων των γερμανικών ΜΜΕ άρχισε να ξετυλίγεται όταν το «Spiegel» κατέβασε όλα τα δημοσιεύματα που αφορούσαν το 5χρονο κορίτσι, ενώ το κύριο άρθρο του με τίτλο «Todesfalle EU-Grenze» (Παγίδα θανάτου στα σύνορα της Ε.Ε.), που διατίθεται διαδικτυακά, πλέον συνοδεύεται από το σχόλιο «…Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, θα αποφασίσουμε αν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι το άρθρο σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή». Το «MedienInsider» έγραψε χαρακτηριστικά «Αμφιβολίες για την αλήθεια: Το “Spiegel ελέγχει τα δημοσιεύματα του Εβρου», αναφέροντας ότι τα δημοσιεύματα δείχνουν αντιφάσεις και τα γεγονότα είναι αδιαφανή ενώ στο ίδιο μήκος κύματος το επίσης έγκυρο «Focus» ανέφερε: «Το Spiegel βγάζει το δικό του άρθρο εκτός σύνδεσης».

Η πάντα αξιόπιστη «Tagesspiegel» επισημαίνει τις «αμφιβολίες για την ακρίβεια των αναφορών», ενώ περίπου τον ίδιο τίτλο χρησιμοποίησε και η «Bild». Η ιδιαιτέρως σοβαρή «FΑΖ» έγραψε στον τίτλο της ότι «το νεκρό κορίτσι ίσως δεν υπήρξε», εστιάζοντας στις ανταποκρίσεις του Μέσου που καταλόγισαν στην «απραξία των ελληνικών Αρχών» τον θάνατο της δχρονης. Τα «Π» ήρθαν σε επικοινωνία με Γερμανούς δημοσιογράφους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το «Spiegel» είχε αφαιρέσει τα εν λόγω άρθρα πριν γνωστοποιήσουν την πραγματικότητα οι ίδιοι. Επίσης, συγκλίνουν στην άποψη ότι καταλυτικό ρόλο στην αναθεώρηση των άρθρων έπαιξε η επιστολή Μηταράκη στον Στέφεν Κλούσμαν, αρχισυντάκτη του Μέσου, αναφέροντας πως «το “Spiegel πιθανότατα δεν θα είχε αμφιβολίες χωρίς την , κριτική της ελληνικής κυβέρνησης». Παράλληλα, σχολιάζοντας το συμβάν, υποστήριξαν ότι το ολίσθημα του «Spiegel» ήταν ότι δεν αποστασιοποιήθηκε από την παρουσίαση των πηγών, αλλά τις υιοθέτησε ως είχαν.

Ακόμα, υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω Μέσο δεν συνηθίζει να θέτει άρθρα εκτός σύνδεσης ή να τα ενημερώνει εκ των υστέρων και τίθεται το ερώτημα αν «οι μηχανισμοί ελέγχου του «Spiegel» έχουν αποτύχει», δεδομένου του μεγάλου τμήματος τεκμηρίωσης που διαθέτει για τέτοιου τύπου εκθέσεις.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ

Οταν, τον Δεκαπενταύγουστο γνωστοποιήθηκε η είδηση περί «νεκρού 5χρονου κοριτσιού», ο ΣΥΡΙΖΑ, βαφτίζοντας το κορίτσι «Μαρία» και με το επιχείρημα ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού, δημιούργησε κύμα αντιδράσεων κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση του Προσφυγικου.

Πριν ακόμη επαληθευτεί το γεγονός του θανάτου, η αξιωματική αντιπολίτευση έπεσε σε εθνικό και πολιτικό ολίσθημα εξελίσσοντας το δικό της «σόου» με απόδοση ευθυνών δεξιά και αριστερά και δημιουργώντας σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, με την κατηγορία ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και αδιαφορεί για τον «θάνατο» ενός κοριτσιού. Παράλληλα, οι έκθετοι σήμερα ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου την περίοδο εκείνη κατέθεσαν ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το εν λόγω θέμα, πριν ακόμη υπάρξει τετελεσμένο και παρά τις επίσημες ελληνικές διαψεύσεις. Μετά τη διάψευση της είδησης από το ίδιο το «Spiegel», ο Χρ. Σπίρτζης έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «δεν σταματούν ούτε την τελευταία ημέρα του έτους την προπαγάνδα», ενώ, σε ζωντανή τηλεοπτική εμφάνιση την Πρωτοχρονιά, δήλωσε ότι η μικρή Μαρία υπήρξε. «Και βέβαια υπήρξε, το καταθέτει η μητέρα της, το καταθέτουν όλοι».

Η ΜΚΟ HumanRights, ο ρόλος της Βaidaa και τα ταξίδια

Η Βaidaa S. πρωταγωνίστησε την περίοδο της γνωστοποίησης του «θανάτου» της 5χρονης στον Εβρο. Η ίδια, παρότι εμφανίστηκε να προσπαθεί να διασχίσει τα σύνορα και να περάσει στην Ελλάδα ως πρόσφυγας απά την Τουρκία, θεωρείτο η επικεφαλής της ομάδας των 38 προσφύγων και στη συνέχεια, έπειτα από τη μεταφορά της ομάδας σε δομή φιλοξενίας, εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η Βaidaa (φυσικό πρόσωπο), σύμφωνα με τα όσα επικαλείται το «Spiegel», αποτελούσε την πηγή των περισσότερων πληροφοριών που μεταφέρθηκαν και δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ, ενώ το ίδιο γερμανικό Μέσο αναφέρει πως είχε στη διάθεσή του μία φωτογραφία του «νεκρού παιδιού» που φέρεται να έστειλε η ίδια σε ΜΚΟ και εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης, ενώ με ένα ηχητικό μήνυμα η Βaidaa εκλιπαρούσε για «ένα κορίτσι που είναι νεκρό και άλλο ένα που κινδυνεύει να πεθάνει».

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε στα γεγονότα, καθώς η ίδια, λίγους μήνες πριν από την εμφάνισή της στο σημείο, φαίνεται ότι ζούσε μια δαφορετική ζωή, κάτι που κάνει και σήμερα. Σύμφωνα με το Spiegel Η Βaidaa η οποία διατηρούσε επαφή με τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ κατά τη δι’αρκεια της παραμονής της στον Έβρο, ζει τώρα στη Ρηνανία-Παλατινάτο», ενώαργότερα η ίδια δημοσίευσε ένα βίντεο στο TIkTok με τόπο απογείωσης την Αθήνα. Η περιγραφή έγραφε (στα αραβικά): «Εφτασα στη Γερμανία, ήταν ένας μακρύς αγώνας». Το βίντεο πλέον έχει διαγράφει.

Περίπου δύο μήνες πριν από το γεγονός, η ίδια ήταν ενεργή στα social media και δη στο INstagram, όπου δημοσίευε συχνά προσωπικές της στιγμές κυρίως σε Καφέ και εστιατόρια σε Γερμανία και Κωνσταντινούπολη, σε πλήρη αντίθεση με την εμφάνισή της στο σημείο. Πλέον ζει στη Γερμανία, όπου και είναι παντρεμένη με έναν άνδρα συριακής καταγωγής.

Σύμφωνα με το «Spiegel», μαζί με την Βaidaa την ομάδα των προσφύγων φέρεται να καθοδηγούσε και η ΜΚΟ HumanRights 360 και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ωστόσο αποτελούσε μυστήριο ο ρόλος που διαδραμάτισε η πρώτη. Σε πρώτο βαθμό, σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της Human Rights 360, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, μίλησε για «εσφαλμένη πεποίθηση» σχετικά με το ότι οι πρόσφυγες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, παίρνοντας πίσω τα όσα είχαν αναφέρει στην αρχή περί θανάτου του προσφυγόπουλου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Βασιλικής Σιούτη. Το κυρίως θέμα, όμως, αφορά τους εξονυχιστικούς ελέγχους στους οποίους προέβη για τη ΜΚΟ «HumanRights 360» η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καθώς κατάρτισε σχετικό πόρισμα βάσει του οποίου υπάρχει «περίεργη» διαδρομή εκατόντάδων χιλιάδων ευρώ. Η εν λόγω ΜΚΟ ελέγχεται πλέον δικαστικά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, μεταφέρονται από τον έναν λογαριασμό στον άλλον εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αντί να καταλήγουν στο ταμείο της οργάνωσης, ενώ κεντρικό ρόλο στην υπόθεση της ροής χρημάτων φέρεται να έχουν ο ιδρυτής της ΜΚΟ και συγγενικά του πρόσωπα. Τα ποσά προς αιτιολογία ξεπερνούν τα 210.000 ευρώ, τα οποία αρχικά λάμβανε η ΜΚΟ για την ανθρωπιστική της δράση.

Πηγή: Παραπολιτικά

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας