Αρχική » Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δήμοι

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δήμοι

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε τρικυμία μπάινουν ξανά οι δήμοι όλης της Ελλάδας μετά την απόφασητ ου Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν. 4623, με τις οποίες θεπίστηκαν οι αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να υπάρχει πλειοψηφία στη διοικούσα παράταξη.

Η συγκεκριμένη απόφαση έφερε μπαράζ παραιτήσεων από τις συγκεκριμένες επιτροπές, με το αιτιολογικό ότι οι μελλοντικές αποφάσεις που θα εκδοθούν κινδυνεύουν να ακυρωθούν έπειτα από προσφυγή ή άσκηση ελέγχου νομιμότητας.

Μπαίνοντας, παράλληλα, σε τροχιά εκλογών, υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε περιπτώσεις δήμων όπου θα χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια ΕΣΠΑ, μιας και από δω και πέρα είναι προαπαιτούμενο να συμφωνήσουν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου για να κατατεθεί σχετική αίτηση, καθώς και περιπτώσεις δήμων που θα μπουν σε αδράνεια.

Δεν είναι λίγοι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα που στα Δημοτικά Συμβούλια την πλειοψηφία έχει το σύνολο της αντιπολίτευσης και όχι η διοικούσα παράταξη, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους ο δήμαρχος να μη μπορεί να εφαρμόσει το τεχνικό πρόγραμμα με το οποίο εκλέχθηκε.

Ξεκινά το 2023 έχονας μπροστά μας ένα θολό τοπίο και μη γνωρίζοντας ακόμη ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνουμε αποφάσεις. Σε μια καθημερινότητα που οι προκλήσεις αυξάνονται αλγοριθμικά, λεχουμε ανάγκη να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα των δήμων και όχι με το να αναζητούμε τον τρόπο με τον οποίο θα περάσουν οι αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει σε νέα εποχή, να μπορεί να διαμορφώνει πολιτική και να θέτει προτεραιότητες, να λαμβάνει γρήγορα και άμεσα αποφάσεις και να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση και ψηφιακός μετασχηματισμός.

Του Δημήτρη Παπαχρήστου

Αντιδημάρχου Στρατηγικού σχεδιασμού Δήμου Σαρωνικού, υποψηφίου δημάρχου Δήμου Σαρωνικού

Πηγή: e-ota.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας