Αρχική » Ελληνικό Φάρμακο: Πρωτεργάτης στην Ανάπτυξη και Ασπίδα για τους ασθενείς

Ελληνικό Φάρμακο: Πρωτεργάτης στην Ανάπτυξη και Ασπίδα για τους ασθενείς

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Κινούμενη στην ίδια επενδυτική τροχιά, η ΕLΡΕΝ υλοποιεί για την επόμενη πενταετία ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 155 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα βιομηχανικό και ερευνητικό οικοσύστημα 55.000 τ.μ.

Πρωτεργάτη στην Ανάπτυξη και εγγυητή επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποτελεί ο κλάδος της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Με δραστηριότητα πολλών δεκαετιών, το Ελληνικό Φάρμακο εξάγε­ται σε 147 χώρες και αποτελεί το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προ­ϊόν της χώρας μας.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία καλύπτει περισσότερους από 3 εκατ. Έλληνες ασφαλισμένους κι έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 60% των ασθενών. Αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα στην πανδη­μία, που προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων σε πολλά ευ­ρωπαϊκά κράτη με έντονη εξάρτηση από τις εισαγωγές. Αντίθετα, η χώρα μας δεν αντιμετώπισε τέτοια προβλήματα λόγω της ισχυ­ρής παραγωγικής της βάσης.

Κατά τη δεκαετή υφεσιακή περίοδο ο κλάδος δοκιμάστηκε από υπερφορολόγηση, που ξεπέρασε το 70% του κύκλου εργασιών των εταιρειών. Επιπρόσθετα, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής κατά 100% με 150% για τον ενεργοβόρο κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Με τη νομοθεσία να απαγορεύει τις αυξήσεις στις τιμές των φαρ­μάκων, το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ασφυκτικό για την κυκλοφορία πολλών φαρμάκων πρώτης γραμμής.

Η οικονομική κρίση προκάλεσε σοβαρή υστέρηση στα επενδυτικά
κεφάλαια των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος προχώρησε σε επενδυτικές κινήσεις, αξιοποιώντας το περιθώριο που δημιούργησε ο συμψηφισμός του clawback με τις επενδυτικές και τις ερευνητικές δαπάνες. Ήδη, υλοποιεί ένα επεν­δυτικό πλάνο ύψους 1,2 δια για την επόμενη πενταετία. Σε αυτό η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 85% των νέων επενδύσεων, παρά το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της δεν ξε­περνά το 20%.

Κινούμενη στην ίδια επενδυτική τροχιά, η ΕLΡΕΝ υλοποιεί για την επόμενη πενταετία ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 155 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα βιομηχανικό και ερευνητικό οικοσύ­στημα 55.000 τ.μ. Στον παραγωγικό τομέα οι επενδύσεις της αφο­ρούν: α) Στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων παραγωγικών της εγκαταστάσεων στο Πικέρμι, β) Σε ένα νέο εργοστάσιο παραγω­γής φαρμάκων στην Κερατέα και γ) Μαζί με τηWin Medica, μέ­λος του Ομίλου ΕLΡΕΝ, η εταιρεία επενδύει και σε ένα νέο εργο­στάσιο παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη. Στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης η επένδυση της ΕLΡΕΝ αφορά στη δημιουργία ενός Πάρκου Βιοτεχνολογίας, του Athens LifeTech, που θα εστιάζει στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Οι επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών έχουν τερά­στια ανταποδοτικότητα στην οικονομία και την απασχόληση. Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή τους προϋποθέτει τη μείωση της υπερ- φορολόγησης, την αναθεώρηση των κανόνων τιμολόγησης σύμ­φωνα με τις έκτακτες ενεργειακές συνθήκες και την επέκταση των επενδυτικών κινήτρων μέχρι το 2026. Στην ΕLΡΕΝ κοιτάζουμε μπροστά και επενδύουμε στο μέλλον. Με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας μας, ανοίγουμε τον δρό­μο για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στις διεθνείς αγορές.

Ενθετο: Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας