Αρχική » Ρεβυθούσα, Κόρινθος και Αλεξανδρούπολη καθιερώνουν την Ελλάδα ως βασική πύλη εισόδου LNG

Ρεβυθούσα, Κόρινθος και Αλεξανδρούπολη καθιερώνουν την Ελλάδα ως βασική πύλη εισόδου LNG

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η Ελλάδα ενισχύει τις προσπάθειες της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό

φυσικό αέριο επενδύοντας στις υποδομές αποθήκευσης και διακίνησης φυσικού αερίου στη Ρε-βυθούσα, την Αλεξανδρούπολη, τον Βόλο και την Κόρινθο.

Η αποθηκευτική δυνατότητα του σταθμού Ρεβυθούσας ενισχύθηκε τον περασμένο Αύγουστο με τη νέα πλωτή δεξαμενή (FSU), η οποία κατέφθασε σε χρόνο-ρεκόρ, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, στην τελετή παραλαβής της, αυξάνοντας τη χωρητικότητα στα 360.000 κ.μ. από 225.000 κ.μ. Οπως ανέφερε ο υπουργός, η Ρεβυθούσα σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη καθιερώνουν την Ελλάδα ως βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τριπλασιάζοντας την αποθηκευτική της ικανότητα σε LNG.

Ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου (FSRUΙ) της Αλεξανδρούπολης, η επίσημη έναρξη εργασιών για τη δρομολόγηση του οποίου έγινε παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και του προέδρου της Σερβίας, θα παραδοθεί εντός του επόμενου έτους και θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα διακίνησης / αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από 7 δισ. κ.μ. σε πάνω από 13 δισ. κ.μ. Με τη λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης η Ελλάδα θα διαθέτει δυνατότητες εισαγωγής LNG που θα μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Ηδη η διοίκηση της Gastrade -που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο έργο- προσπαθεί να επιταχύνει την επένδυση των 364 εκατ. ευρώ τουλάχιστον κατά έξι μήνες, ενώ -όπως είναι γνωστό- προωθεί την κατασκευή ενός δεύτερου FSRU, με δυναμικότητα 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Μέτοχοι της Gastrade είναι η οικογένεια Κοπελούζου, η Gaslog Investments, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η βουλγαρική Bulgartansgaz και ο ΔΕΣΦΑ. Ο πλωτός τερματικός σταθμός Argo FSRU, που θα έχει εγκατασταθεί στον Βόλο από τη Mediterranean Gas έως το 2025, θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα των χωρών των Βαλκανίων και της Ιταλίας.

Στους Αγίους Θεοδώρους, στην περιοχή της Κορίνθου, αναμένεται να εγκατασταθεί πλωτή μονάδα FSRU από τον Ομιλο Motor Oil, ενώ αντίστοιχες επενδύσεις δρομολογεί η HELLENIQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.) στη Θεσσαλονίκη. Η ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων θα καταστήσει την Ελλάδα κύριο κόμβο τροφοδοσίας χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας- με φυσικό αέριο που δεν θα προέρχεται από τη Ρωσία.

IGB

Τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την εναλλακτική τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο σηματοδότησε η τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια.

Ο ΙGΒ συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα, στη Βουλγαρία, και είναι το δεύτερο σημείο διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα μετά τον σταθμό του Σιδηροκάστρου. Σε πρώτο στάδιο, ο νέος αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3 δισ. κ.μ. τον χρόνο, αλλά σταδιακά η συνολική δυναμικότητα θα προσεγγίσει τα 5,5 δισ. κ.μ. Ο νέος αγωγός θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να προμηθεύεται αέριο και από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑΡ και, σε δεύτερο χρόνο, υγροποιημένο φυσικό αέριο από τον πλωτό τερματικό σταθμό που κατασκευάζει η Gastrade στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον, σε πρόσφατη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας συζητήθηκε ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου των δύο χωρών που προωθεί ο ΔΕΣΦΑ. Ο αγωγός, συνολικού κόστους άνω των 110 εκατ. ευρώ και μήκους 125 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία και θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκότινο, στη Βόρεια Μακεδονία.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon προωθεί επένδυση ύψους 570 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και διαχείριση του υδροηλεκτρικού σταθμού Οθότοη στη Βόρεια Μακεδονία, ισχύος 333 MW. Η κοινοπραξία κατέθεσε τη μοναδική έγκυρη προσφορά στον διαγωνισμό και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή της. Επίσης, η HELLENIQ Energy προωθεί σχέδιο που περιλαμβάνει και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας στην πράσινη ενέργεια με εξαγορές σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Σήμερα ο όμιλος έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 340 MW, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν οι μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, φθάνοντας στο 1 GW. Η ΔΕΗ εξακολουθεί να αναζητεί ευκαιρίες στις ΑΠΕ στις γειτονικές αγορές, με πιθανή εξαγορά «πράσινων» επιχειρήσεων στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Επιπλέον, η εταιρεία Mytilineos ενδιαφέρεται για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, ισχύος 200 ΜW, στη Βόρεια Μακεδονία.

πηγή: Παραπολιτικά

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας