Αρχική » Πώς θα αναστηθεί από την… ανάποδη ένα στοιχειωμένο project

Πώς θα αναστηθεί από την… ανάποδη ένα στοιχειωμένο project

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Του Χρήστου Κολωνά

Αν και από την ανάποδη… το στοιχειωμένο project του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη επιδιώκεται να αναστηθεί…

Οχι για τη μεταφορά πετρελαίου από το λιμάνι της Βουλγαρίας προς αυτό της Θράκης, αλλά με αντίστροφη ροή.

Και βέβαια, μία από τις βασικές διαφορές της απόπειρας αναβίωσης του επενδυτικού σχεδίου είναι η μη συμμετοχή της Μόσχας. Κάτι άλλωστε που δεν θα μπορούσε να συμβεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας την περασμένη εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη έκανε κι επισήμως γνωστές τις συζητήσεις Αθήνας και Σόφιας για τον πετρελαιαγωγό Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς.

Το θέμα της αναβίωσης του επενδυτικού σχεδίου που είχαν συμφωνήσει πριν από 15 χρόνια Ρωσία – Ελλάδα – Βουλγαρία δημοσιοποίησε πολύ νωρίτερα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ στη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ μεταξύ υπουργών βαλκανικών χωρών.

Ο κ. Hristov επισήμανε για το τοπικό διυλιστήριο της Lukoil της Βουλγαρίας ότι στην ουσία δεν μπορούσε να προμηθευτεί αργό μέσω τάνκερ λόγω του πενταπλασιασμού των τελών στα Στενά του Βοσπόρου και γι’ αυτό επετράπη στη χώρα να προμηθεύεται αργό από άλλες πηγές. Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας τόνισε πως έχει επανέλθει η συζήτηση για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη παράλληλα με τη διασύνδεση ελληνικών λιμανιών με βουλγαρικά λιμάνια.

Ο αγωγός επί της ουσίας, αν και εφόσον αναπτυχθεί αδειοδοτικά και κατασκευαστεί, θα λειτουργεί μεταφέροντας ποσότητες πετρελαίου με σκοπό την παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου.

Πάντως κλειδιά για την υλοποίηση του έργου είναι αφενός η στάση της Αγκυρας που θα τηρήσει για έναν αγωγο της προκαλεί ζημία στα τέλη διέλευσης του Βοσπόρου αλλά και αφετέρου, αντίδραση της Μόσχας με δεδομενο το εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου.

Λόγο βέβαια σε αυτό το έργο θα επιώξουν να έχουν και η ΕΕ αλλά και η Ουάσιγκτον.

Ο Πούτιν με τον Καραμανλή

Ο ανωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρουπολη ήταν ένα project που προωθούσαν από χρόνια οι χώρες της Ελλαδας και της Ρωσίας. Η υλοποίηση του είχε φτάσει πολύ κοντά το 2007. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής είχε συμφωνήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον βούλγαρο πρωθυπουργό Σεργκέι Στανίσεφ για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα διευκόλυνε τότε τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τη Μεσόγειο αποφευγονιας τα Στενά του Βοσπόρου.

Μάλιστα τον Μάρτιο του 2007 οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν υπογράψει και σχετική συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντων των τριών αρχηγών κρατών.

Είχαν ενοχληθεί οι ΗΠΑ

Ο «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» δεν προχώρησε τελικά ποτέ στη φάση της κατασκευής, με τη Βουλγαρία ενα με δυο χρόνια μετά να υπαναχωρεί απο τη θέση της. Μετά την αποχώρηση της Σόφιας ακολούθησε και η Αθήνα αποσυροντα τη στήριξή της από το επενδυτικό σχέδιο. Οι πληροφορίες ήθελαν ο τότε αμερικανικός παράγοντας να είχε ενοχληθεί πολύ απο την προώθηση του συγκεκριμένου project και ιδίως με την εμπλοκή της Μόσχας η οποία τότε είχε συμφέρον να παρακαμψει τα στενά του Βοσπόρου για τη μεταφορά των ποσοτήτων πετρελαίου των ρωσικών εταιρειών της.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας