Αρχική » Παγίδα για πρόστιμα: Αν κάποιος κόψει το ρεύμα στο ακίνητο του συνεχίζει να χρεώνεται με δημοτικά τέλη

Παγίδα για πρόστιμα: Αν κάποιος κόψει το ρεύμα στο ακίνητο του συνεχίζει να χρεώνεται με δημοτικά τέλη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Του Στέλιου Κραλόγλου

Ανυποψίαστοι πολίτες που σταμάτησαν την ηλεκτροδότηση ενός ακίνητου ανακαλύπτουν -από σύμπτωση- ότι οι δήμοι συνεχίζουν να τους χρεώνουν με δημοτικά τέλη και πρόσπμα! Πηγαίνουν να ζητήσουν μια απλή βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) προκειμένου να μεταβιβάσουντο ακίνητό τους και βρίσκονται, ξαφνικά, μπλεγμένοι σε μια δαιδαλώδη γραφειοκραπκή περιπέτεια, φορτωμένοι με εξοντωτικά πρόστιμα! Η πλειονότητα των πολιτών δεν γνωρίζει ότι για να απαλλαγεί από δημοτικά τέλη και φόρους σε ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, δεν αρκεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Αγνοούν ότι απαλλαγή από αυτά θα ισχύει μόνον από την ημέρα υποβολής δήλωσης στον δήμο. Ως εκ τούτου, πέραν της χρονοβόρας γραφειοκρατικής διευθέτησης, έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα.

Πού είναι το πρόβλημα;

Οταν γίνεται διακοπή ρευματοδότησης ενόχ ακινήτου, παύει αυτόματα η έκδοση λογαριασμών ρεύματος. Αυτό δημιουργεί διαχρονικά στους πολίτες την εύλογη πεποίθηση ότι εξ αυτού παύουν και οι χρεώσεις δημοτικών τελών, θεωρούν…. καλόπιστα ότι με τη διακοπή του ρεύματος ενημερώνονται αυτόματα οι ταμειακές υπηρεσίες του εκάστοτε αρμόδιου δήμου γι αυτό και ελάχιστοι υποβάλλουν δήλωση στις υπηρεσίες εσόδωντων δήμων περί αυτού κατά τον χρόνο διακοπής. Οταν, όμως, μετά από χρόνια ζητούν βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ από τον δήμο, βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις έως και 13ετίας και με τεράστιες προσαυξήσεις τις οποίες αδυνατούν να καταβάλουν.

Οι δήμοι από την πλευρά τους έχουν το επιχείρημα πως «η υποβολή δήλωσης διακοπής απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητάς & φωτισμού μόνον από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος».

Θεωρητικά… θα έπρεπε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να ενημερώνει τους δήμους για τη διακοπή κάποιας ηλεκτροδότησης τώρα που περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες είναι διασυνδεδεμένες σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οι ιδιοκτήτες, βέβαια, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ εξηγούν ότι «κανονικά, όπως η σύνδεση του ρεύματος από
τη ΔΕΗ και κάθε άλλο πάροχο γίνεται ηλεκτρονικά και αυτόματα ξεκινά η χρέωση δημοτικών τελών, αυτόματα πρέπει να διακόπτεται και η χρέωση δημοτικών τελών. Ετσι, στο στάδιο της διακοπής του ρεύματος, ούτε ο πολίτης, ούτε η υπηρεσία εσόδων του δήμου θα χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια».

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες κενών και ξενοίκιαστων επαγγελματικών ακινήτων, όπου τα δημοπκά τέλη είναι περίπου πενταπλάσια σε σχέση με τις κατοικίες, ενώ τα πρόσημα που επιβάλλονται στην περίπτωση μη πληρωμής δημοτικών τελών είναι διπλάσια.

Στον Δήμο Αθηναίων για παράδειγμα τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας μιας κατοικίας 100 τ.μ. ανέρχονται σε 165 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ένα κατάστημα ή αποθήκη ίδιας επιφάνειας τα δημοτικά τέλη φτάνουν τα 650 ευρώ τον χρόνο.Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι διπλάσια για μη καταβολή των τελών, που σημαίνει ότι για το κατάστημα το χαράτσι φτάνει τα 1.300 ευρώ τον χρόνο και για την κατοικία τα 33 ευρώ τον χρόνο. Ετσι, αν κάποιος έχει μια υπόγεια αποθήκη 250 τ.μ. ξενοίκιαστη για μια πενταετία, δηλαδή ουσιαστικά άνευ αξίας, θα του ζητήσουν να πληρώσει δημοτικά τέλη 1.625 ευρώ χ 5 = 8.125 ευρώ συν το πρόστιμο!

Η Λύση

Η λύση που τώρα εξετάζεται ύστερα από παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ είναι η εξής: Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι η διακοπή του ρεύματος διακόπτει και τη χρέωση δημοτικών τελών, εφόσον ο αντίστοιχος μη ηλεκτροδοτούμενος χώρος δεν χρησιμοποιείται, και αν χρησιμοποιείται χωρίς ρεύμα, ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης θα υποχρεούται να το δηλώσει από την έναρξη της χρησιμοποίησης για να του χρεώνονται τα αντίστοιχα τέλη. Οι υπηρεσίες των δήμων θα μπορούν να ελέγξουν την τήρηση της παραπάνω υποχρέωσης, διενεργώντας αυτοψίες σε κάθε χώρο που φέρεται στο τερματικό του ΔΕΔΔΗΕ ως μη ρευματοδοτούμενος ή και ζητώντας την προσκόμιση αναδρομικών φορολογικών και μισθωτικών ή άλλων στοιχείων πενταετίας.

Ετσι στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα θα καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών και από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, γνωστό στους δήμους από την online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ. Θα ισχύει δηλαδή η αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά.

Εφημερίδα : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας