Αρχική » «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ» ενέργεια! Ποια προγράμματα είναι… ενεργά!!!

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ» ενέργεια! Ποια προγράμματα είναι… ενεργά!!!

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και τον βασικό στόχο της κυβέρνησης για να μειωθεί τόσο η κατανάλωση ενέργειας όσο και το ενεργειακό αποτύπωμα (μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα). Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αυτή την περίοδο τρέχουν μια σειρά από επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»: Αναρτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ενότητες:

► Το «Εξοικονομώ για Νέους», που αφορά παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home. Ο προϋπολογισμός του έργου εξοικονόμησης είναι έως 25.000 ευρώ και το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

► Το «Ανακαινίζω για Νέους», που αφορά έργα αξίας έως και 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αλλά και πατωμάτων. Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο ύψους έως και 7.000 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι πρώτα η ένταξη στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 1ης/1/1984 έως και την 31η/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

«Εξοικονομώ – Επιχειρώ»: Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ -Επιχειρώ», προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού. Χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα αποδώσει 100 εκατ. ευρώ στους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, εγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.ά.

Ειδικότερα:

  • Για τους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ,
  • Για τον κλάδο του τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό κλίνες.
  • Για κάθε πρόταση έργου που θα υποβληθεί, ο ελάχιστος ενεργειακός-περιβαλλοντικός στόχος ορίζεται ως εξής:

► Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (002) τουλάχιστον κατά 35%.

► Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%.

► Αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά 3 ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα είναι συγκριτική, στο πλαίσιο συνολικής βαθμολογίας, η οποία θα προκύπτει βάσει κριτηρίων και συντελεστών βαρύτητας, που περιγράφονται αναλυτικά στην προδημοσίευση του οδηγού.

Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για ιδιώτες, επιχειρήσεις και δήμους: Το ΥΠ.ΕΝ. θεσμοθετεί πρόγραμμα για την επιδοτούμενη (έως και 60%) εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη για τους ιδιώτες. Το πρόγραμμα αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 ΚW, που θα συνδυάζονται με αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες για χρήση κατά τις νυχτερινές ώρες. Παράλληλα, το υπουργείο ετοιμάζει δύο παρεμφερή προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, που αφορούν τη δημιουργία μονάδων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, και τους δήμους, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών ευάλωτων νοικοκυριών, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να προσαρμόσει τη διαχείριση του δικτύου της χώρας, ώστε να υποδέχεται παραγωγή ενέργειας από ανεξάρτητους παραγωγούς, μεταποίηση/βιομηχανία, νοικοκυριά και αγρότες.

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ για ιδιώτες και προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Προβλέπεται πως θα κάνουν χρήση περί τους 350.000 δικαιούχους αντικαθιστώντας ενεργοβόρα κλιματιστικά, ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες με νέες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας για τα νοικοκυριά που εντάχθηκαν θα φθάσει τις 1.000 ΚWh, μειώνοντας κατά 25% την ετήσια κατανάλωσή τους.

Πηγή: Παραπολιτικά

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας