Αρχική » Τα… «φαρμάκια» που πότισε η ΜΚΟ «HumanRights360» τον Έβρο

Τα… «φαρμάκια» που πότισε η ΜΚΟ «HumanRights360» τον Έβρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Του Χάρη Παπαβασιλείου

Στο «στόχαστρο» του εισαγγελέα μπαίνει η υπόθεση της ΜΚΟ «HumanRights360» μετά τη διαβίβαση του πορίσματος της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, που εντοπίζει στοιχεία για κακοδιαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών προερχόμενων από χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Π», στο πόρισμά της η Αρχή περιγράφει οικονομικές δράσεις που φαίνεται να παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές, με διακίνηση χρημάτων μέσω οργανώσεων που σχετίζονται με στελέχη της ΜΚΟ και τελικούς αποδέκτες των χρημάτων, κατά την Αρχή, συγκεκριμένα πρόσωπα. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ιδιοκτήτρια της ΜΚΟ «HumanRights360» εμφανίζεται στενό συγγενικό πρόσωπο του ιδρυτή της συγκεκριμένης ΜΚΟ, Επ. Φαρμάκη. Η Αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εντοπίσει μεταξύ άλλων μία εταιρεία στην Ελβετία, με έδρα τη Ζυρίχη, με την επωνυμία «Philanthropy360», στην οποία ο Επ. Φαρμάκης εμφανίζεται να είναι έμμισθος διευθύνων σύμβουλος.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ενα από τα σημαντικά στοιχεία που έχει εντοπίσει η Αρχή είναι ότι ανάμεσα στην εταιρεία «Philanthropy360» και τη ΜΚΟ «HumanRights360» έχει συ-ναφθεί σύμβαση, ενώ ερευνώνται εμβάσματα ύψους 210.000 ευρώ της ΜΚΟ προς την εταιρεία «Philanthropy360» από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2022. Επίσης, η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος έχει εντοπίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα στο όνομα του κ. Φαρμάκη, στον οποίο το ίδιο διάστημα φέρεται να έχουν μεταφερθεί 160.000 ευρώ από ελβετική τράπεζα, που είναι το ίδιο τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο διατηρεί λογαριασμό η εταιρεία «Philanthropy360».

Η υπόθεση της συγκεκριμένης ΜΚΟ θα ερευνηθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Μιχαλοπούλου, η οποία καλείται να αποφανθεί αν για τον ιδρυτή και στελέχη της οργάνωσης προκύπτουν στοιχεία για τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, όπως αυτά της απιστίας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος προχώρησε, πάντως, ήδη σε «πάγωμα» λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων της ΜΚΟ.

Σημειώνεται ότι η «HumanRights360» λειτουργεί ως διαχειριστικός φορέας κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και μεμονωμένα τη Νορβηγία για συγκεκριμένα προγράμματα (ΕΕΑ Grants με κονδύλια από Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν). Το πιο πρόσφατο ήταν αυτό που ανέλαβε η «HumanRights3600» με άλλη ΜΚΟ και αφορούσε δράσεις για θέματα ασύλου ευάλωτων προσφύγων, το οποίο έληξε το 2021 και χρηματοδοτήθηκε με ποσό περίπου 16 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η οργάνωση με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν «είναι ανακριβή και εσφαλμένα» και τονίζει ότι κάθε χρόνο ελέγχουν τα οικονομικά της πεπραγμένα ορκωτοί λογιστές.

ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Οταν σχις 7 του περασμένου Αυ-γούσχου οι επιτελείς ιης ΜΚΟ «HumanRights360» επιχείρησαν σε ευθεία συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση να δημιουργήσουν διεθνές σκηνικό έντασης σε βάρος της Ελλάδας… ανακαλύπτοντας 38 «εγκαταλελειμμένους μετανάστες» σε νησίδα του Εβρου, προφανώς δεν είχαν κατά νου ότι η κυβέρνηση, πέραν της πολιτικής κριτικής, θα ζητούσε τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι στομφώδεις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα για τους «καταραμένους του Εβρου» και για «παιδιά που οι ελληνικές Αρχές άφηναν αβοήθητα να πεθάνουν» αποδείχτηκαν ψευδείς μετά την επίσημη ενημέρωση ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν εντοπιστεί «σε σημείο 4 χλμ. μακριά από την ελληνική επικράτεια», όπως ανυπόστατες αποδείχτηκαν και οι καταγγελίες της ΜΚΟ ότι ζευγάρι με πέντε ανήλικα είχε χάσει το ένα, «τη μικρή Μαρία», στο ποτάμι. Δέκα ημέρες αργότερα, ο διευθυντής της οργάνωσης, Επ. Φαρμάκης, ανασκεύασε πλήρως, κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση». Πλέον, όμως, ήταν αργά, αφού η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον Αρειο Πάγο από τον υπουργό Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκη, είχε ως αποτέλεσμα τον οικονομικό έλεγχο της «HumanRights360» και την κατάρτιση πορίσματος από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.

Ο Φαρμάκης στο site της «HumanRights360» αναδεικνύει την 20ετή εμπειρία του στην Κοινωνία των Πολιτών, αναφέροντας ότι έχει κατανείμε» και διαχειριστεί δωρεές ύψους 1,1 δισ. δολαρίων σε πάνω από 1.300 οργανώσεις σε 65 χώρες και ότι είναι γνωστός στον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τόσο για τη διοικητική του δεινότητα όσο και για την ικανότητα εξεύρεσης πόρων. Σημειώνεται, ακόμα, πως η εν λόγω ΜΚΟ σε συνεργασία με τη ΣΟΛ Crowe, μια συμβουλευτική, λειτουργεί και ως διαχειριστής επιχορηγήσεων, όπως των προγραμμάτων «Τοπική ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας», «Ασυλο και μετανάστευση», τα οποία για την περίοδο 2014-2021 διέθεσαν χρηματοδότηση 23 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα «Ασυλο και μετανάστευση», ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, διατέθηκε «για να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, στην υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά».

Πηγή: Παραπολιτικά

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας