Αρχική » Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξ/πολη: Γιατί οι Βούλγαροι καίγονται για την παράκαμψη του Βοσπόρου;

Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξ/πολη: Γιατί οι Βούλγαροι καίγονται για την παράκαμψη του Βοσπόρου;

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, δεν άφησε την Τρίτη κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Κατά την ομιλία του σε συνέδριο στη Σόφια υποστήριξε πως «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επανεκκίνηση του σχεδίου για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά με αντιστροφή της ροής», δηλαδή το καύσιμο να μεταφέρεται απά την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις απαιτούν την υλοποίηση του έργου με αντίστροφη ροή και η ελληνική πλευρά έχει ενεργοποιηθεί με ενθουσιασμό», είπε ο κ. Ράντεφ. Την ίδια ημέρα, στην Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ράσεν Χρίστοφ, επιβεβαίωσε πως συζητάει για τον αγωγό των 280 χιλιομέτρων με τον Ελληνα ομόλογό του, Κώστα Σκρέκα. Ο πενταπλασιασμός των τελών διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου από την Τουρκία απειλεί να αφήσει τη Βουλγαρία χωρίς καύσιμα! Χρειάστηκαν έκτακτα μέτρα προκειμένου να φτάνει αργό στα διυλιστήριά της. Τώρα η Σόφια, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις Ράντεφ, ψάχνει λύση-πακέτο για την παράκαμψη του Βοσπόρου. Και θέλει να βάλει το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη μαζί με τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών ελληνικών λιμανιών (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη) με τρία βουλγαρικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Ετσι το εμπόριο της χώρας θα απεξαρτηθεί πλήρως από την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας προανήγγειλε, μάλιστα, και τη δημιουργία κοινής επιτροπής γία τα δύο έργα.

Η έκρηξη του αφεντικού της ENEL για το πλαφόν στο αέριο

Ως συνήθως, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.) που στηρίζουν την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου παρουσιάζονται ως οπισθοδρομικές, ως κράτη-μέλη που δεν ακολουθούν την πεφωτισμένη ηγεσία των Γερμανών και των Ολλανδών.

Όμως, όποιος άκουσε τη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ιταλικής Enel, Francesco Starace, την Τρίτη θα άλλαζε γνώμη. Ο παλαίμαχος manager χαρακτήρισε «απολύτως ακατανόητη τη στάση των Γερμανών», που αντιδρούν για το πλαφόν στο αέριο. Είπε πως πολλά κράτη-μέλη, επειδή δεν υπάρχει πλαφόν, αναγκάζονται να υπογράψουν αναθεωρημένες διεθνείς συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου, όπως συνέβη μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας. «Δεν ισχύει το επιχείρημα περί απώλειας φορτίων λόγω του πλαφόν», είπε ο Starace. «Για να μη χάσει η Ε.Ε. δύο καράβια με αέριο, πληρώνουμε δισεκατομμύρια επιπλέον», ξεσπάθωσε!
Την Τρίτη η ENEL επισημοποίησε πως αποχωρεί από τη ρουμανική αγορά, επειδή θεωρεί πως η θυγατρική της στη χώρα «έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανάπτυξης»! Ενας νέος επενδυτής θα μπορεί να βρει άλλους δρόμους για την περαιτέρω μεγέθυνση της Enel Romania, στην οποία ήταν επικεφαλής ο Γιώργος Στάσσης, πριν μετακομίσει στη ΔΕΗ. Η τελευταία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο φημολογίας για τις κινήσεις στη Ρουμανία, αλλά ανθίσταται. Σε ερώτηση αναλυτών, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, επανέλαβε πως εξετάζει διάφορες εξαγορές στη χώρα.

Η ΔΑΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Για να προχωρήσει το σχέδιο εισαγωγής της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο Χρηματιστήριο, πρέπει πρώτα να υπογράφει μια νέα συμφωνία μετόχων. Οι Καναδοί της PSP, που ελέγχουν το 40% της ΔΑΑ μέσω της Avi Alliance, αλλά και τη διοίκηση, θέλουν να διατηρήσουν το πάνω χέρι και μετά την εισαγωγή στο Χ.Α., ακόμα και μέσω αύξησης του ποσοστού τους. Αυτόν τον καιρό γράφεται η συμφωνία μετόχων, ώστε κάποια στιγμή το 2023 να διατεθεί το 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Το υπόλοιπο 25% του Δημοσίου ανήκει στο Υπερταμείο, ενώ 5% έχουν μέλη της οικογένειας Κοπελούζου.

Πηγή: Ένθετο ΜΟΝΕΥPRO

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας