Αρχική » Δημοσχάκης: Οι παράνομοι αεροψεκασμοί της Τουρκίας αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την αγροτική παραγωγή

Δημοσχάκης: Οι παράνομοι αεροψεκασμοί της Τουρκίας αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την αγροτική παραγωγή

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών & Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης επανερχόμενος στο ζήτημα της παράνομης πρακτικής των αεροψεκασμών καλλιεργήσιμων εκτάσεων ( ορυζώνες) στην γειτονική Τουρκία.

Το ζήτημα είχε αναδείξει ο βουλευτής με Γραπτή Ερώτηση (βλ. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3669051353194449&id=500029690096647 καθώς και με επιστολή του προς τους Ευρωβουλευτές της Ν.Δ και στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινά, ενεργοποιώντας και το σώμα της Ευρωβουλής!!

Όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, το φαινόμενο κλιμακώνεται τους επόμενους μήνες, κυρίως στην περιοχή Πέταλο Πέπλου Φερών & της παρακείμενης Γεμιστής όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη επιστολή του προέδρου της Κοινότητας Πέπλου (επισυνάπτεται).

Τα ψεκαστικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τις ελληνικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάνοντας ελιγμούς προκειμένου να ψεκάσουν τους αγρούς στην Τουρκική επικράτεια , ωστόσο η εγγύτητα και οι άνεμοι συμβάλλουν στο να καταλήγουν τα απαγορευμένα & ορμονικά φυτοφάρμακα σε μεγάλο ποσοστό στην ελληνική πλευρά.

Ο βουλευτής τονίζει ότι η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μεγάλη απειλή για την δημόσια υγεία, ενώ συνδέεται με μειωμένη καρποφορία και με δυσμενείς συνέπειες στο τελικό συγκομιζόμενο προϊόν και κατ’έπέκταση σε τυχόν συνδεδεμένες ενισχύσεις που σχετίζονται με τον όγκο παραγωγής.

Εν’ όψει της όξινης του φαινομένου ο βουλευτής επαναφέρει το ζήτημα προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η πάγια αυτή τακτική της γείτονος χώρας, που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, την αγροτική παραγωγή και την ποιότητα των εβρίτικων αγροτικών προϊόντων!!

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ:

 1.  Υπουργείο Εξωτερικών

2.Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση των παράνομων αεροψεκασμών της γειτονικής Τουρκίας και των συνεπειών στην δημόσια υγεία και στις καλλιέργειες

Σε συνέχεια της υπ’αριθμ.7361/17.6.2021 Γραπτής Ερώτησης (βλ. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3669051353194449&id=500029690096647
για το ζήτημα των παράνομων αεροψεκασμών της Τουρκίας επανέρχομαι στο ζήτημα του φαινομένου προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την καταστολή της συγκεκριμένης πρακτικής.

Τα ψεκαστικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τις ελληνικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάνοντας ελιγμούς προκειμένου να ψεκάσουν τους αγρούς στην Τουρκική επικράτεια, ωστόσο η εγγύτητα και οι άνεμοι συμβάλλουν στο να καταλήγουν τα απαγορευμένα & ορμονικά φυτοφάρμακα σε μεγάλο ποσοστό στην ελληνική επικράτεια.

Δυστυχώς η γειτονική Χώρα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ορμονικά φυτοφάρμακα τα οποία είναι απαγορευμένα από την Ε.Ε καθώς συνδέονται με δυσάρεστες συνέπειες στην δημόσια υγεία, μέσω της τροφικής αλυσίδας  και με επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Σε συνέχεια νέας επιστολής (επισυνάπτεται) που απέστειλε το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πέπλου Φερών κι εν όψει της όξινης του φαινομένου τους επόμενους μήνες είναι αναγκαίο να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να πραγματοποιηθούν διαβήματα προκειμένου να κατασταλεί εγκαίρως η συγκεκριμένη πρακτική της Τουρκίας.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής είναι από τις ευφορότερες του Έβρου, ενώ εξαιτίας της μορφολογίας του ποταμού Έβρου στο συγκεκριμένο Σημείο («Πέταλο» Φερών), τις καθιστά έτι περισσότερο εκτεθειμένες στους αεροψεκασμούς & όχι μόνον…

Γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μεγάλη απειλή για την δημόσια υγεία, όχι μόνο των αγροτών και των εργατών γης, αλλά και των καταναλωτών.

Παράλληλα συνδέεται με μειωμένη καρποφορία και συνολική απόδοση των καλλιεργειών, με δυσμενείς συνέπειες στο τελικό συγκομιζόμενο προϊόν και κατ’έπέκταση σε τυχόν συνδεδεμένες ενισχύσεις που συνδέονται με τον όγκο παραγωγής.

 Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ερωτάσθε:

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προληφθούν οι αεροψεκασμοί σε περίμετρο τουλάχιστον του   ενός (1) χλμ. από την    συνοριακή γραμμή και να επιβληθεί υποχρεωτικά μόνο ο επίγειος ψεκασμός αγροτικών καλλιεργειών?

2. Σχεδιάζετε να προβείτε σε διπλωματική ενέργεια μέσω των εδώ υπηρεσιών μας ή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες μας (πρεσβεία, προξενεία κ.ά) που λειτουργούν στη γειτονική Τουρκία; 

3.Προγραμματίζετε να ενημερώσετε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς & τους Ευρωβουλευτές μας για τα διασυνοριακά προβλήματα που συντηρεί η γειτονική Χώρα; 

4 Σκοπεύετε να διενεργήσετε αυτοψίες και ελέγχους με τα αρμόδια κλιμάκια προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνέπειες της παράνομης πρακτικής στην υγεία και στο αγροτικό προϊόν?

5 Σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε εργαλεία αποζημιώσεων για τους αγρότες των οποίων η παραγωγή συρρικνώνεται ή/και καταστρέφεται από το συγκεκριμένο φαινόμενο?

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας