Αρχική » Θωρακίζεται ο Έβρος-Επεκταση φράχτη, προσληψη συνοριοφυλάκων

Θωρακίζεται ο Έβρος-Επεκταση φράχτη, προσληψη συνοριοφυλάκων

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Του Δ. ΠΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Νέα επέκταση, κατά 26 χιλιόμετρα, του φράχτη στον Εβρο σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και με συναρμόδιους φορείς, για να θωρακιστούν 64 από τα συνολικά 190 χιλιόμετρα της μεθορίου, ενώ η πρόβλεψη είναι για επέκταση του χαλύβδινου κιγκλιδώματος σε όλο το μήκος της βόρειας συνοριογραμμής με την Τουρκία.

Οπως επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός κ. Τ. Θεοδωρικάκος, το διάστημα Απριλίου – Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν 143.472 αποτροπές παράνομης εισόδου στη χώρα από τον Εβρο, καταγράφοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι, άρα «καθόλου δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η επιχείρηση επανάληψης γεγονότων παρόμοιων με εκείνα που συνέβησαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020», επεσήμανε. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από δύο εβδομάδες, στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, ζήτησαν μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκη, τη χρηματοδότηση του έργου σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Φερών. Επίσης, θα γίνει επισκευή – ανακατασκευή του υπάρχοντος τεχνητού εμποδίου (φράχτης) στην περιοχή Καστανέων (στο βόρειο τμήμα του Εβρου).

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Παράλληλα, το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 250 συνοριοφυλάκων, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη φρούρηση πέριξ του ποταμού, μαζί με ακόμα 400 φρουρούς, 265 αστυνομικούς από τη Διεύθυνση της Ορεστιάδας και 135 από την Αλεξανδρούπολη, ενώ 300 ήδη ηεριπο-λούν στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας.

Το επόμενο μέτρο αφορά την επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης στο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων που είναι παραποτάμιο, στον Εβρο, καθώς και την άμεση διασύνδεση των περιφερειακών κέντρων ολοκληρωμένης διαχείρισης συνόρων και μετανάστευσης. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, πρόκειται να παραληφθεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του Ιανουάριου. Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι αστυνομικές μονάδες των συνόρων με οχήματα διαφόρων τύπων, θερμικές κάμερες, συσκευές ανίχνευσης καρδιακών παλμών, συστήματα CCTV και κινητή μονάδα σάρωσης οχημάτων για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παράνομων μεταναστών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς – επιχειρησιακούς χάρτες της περιοχής, υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες στα σημεία όπου σχεδιάζεται η επέκταση. Συγκεκριμένα, το δάσος στις Καστανιές δεν έχει περιφραχθεί και έχει παρατηρηθεί ότι από εκεί γίνονται απόπειρες , παράνομης εισόδου. Νοτιότερα, εκεί όπου η γραμμή βρίσκεται στη μέση κοίτη του ποταμού, περνώντας κοντά από το Διδυμότειχο, το Σουφλί και τις Φέρες, η βλάστηση είναι πολύ πυκνή και το πλέγμα αρδευτικών καναλιών δημιουργεί «τρύπες» στο σύνορο. Κατά καιρούς, μάλιστα, λόγω γεωλογικών μεταβολών, ο Εβρος μετακινείται ανατολικότερα ή δυτικότερα, δημιουργώντας προσχώσεις και περιοχές αμφισβητούμενες εκατέρωθεν.

Δηλαδή, με τη μετακίνηση παραχωρείται έδαφος πότε στην Ελλάδα και πότε στην Τουρκία. Εκεί, σε αρκετά σημεία στο ποτάμι υπάρχουν προσβάσεις και θα μπορούσε κάποιος να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος με μια πλαστική βάρκα ή κολυμπώντας και όχι μόνο τις περιόδους με ξηρασία. Γι’ αυτό, εκτός από τη φυσική παρουσία, που, όπως είναι κατανοητό, δεν είναι δυνατόν να καλύψει όλη αυτή την έκταση, «απαιτείται να εγκατασταθούν κάμερες στο μεγαλύτερο μέρος του ποταμού και αποτρεπτικά εμπόδια (π.χ. συρματοπλέγματα) στις όχθες που παρουσιάζουν εύκολη πρόσβαση».

ΦΕΡΕΣ

Οσο, δε, για τις Φέρες, λόγω της ευθυγράμμισης, δημιουργήθηκε τουρκικό προγεφύρωμα ανάλογο με αυτό στις Καστανιές, το οποίο περιλαμβάνει έκταση περίπου 8.500 στρεμμάτων. Στην περίμετρο της ακριτικής κωμόπολης, στην παλαιό κοινότητα Πέπλου, τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαν συλληφθεί δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, που αφέθησαν ελεύθεροι, ενέργεια η οποία προφανώς δεν ήταν άσχετη από αυτή δύο Ελλήνων αξιωματικών που 8 μήνες νωρίτερα είχαν εντοπιστεί από Τούρκους στο προγεφύρωμα του Καραγάτς και παρέμειναν επί 6 μήνες στα μπουντρούμια της γείτονος. Η ύψωση τείχους κρίνεται ως άμεσης προτεραιότητας από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας