Αρχική » Ένοχοι για κατασκοπεία-4 έτη με αναστολή στον μάγειρα του πλοίου «ΣΤΑΥΡΟΣ»

Ένοχοι για κατασκοπεία-4 έτη με αναστολή στον μάγειρα του πλοίου «ΣΤΑΥΡΟΣ»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Της ΒΑΣΩΣ ΠΑΛΑΙΟΥ

Μια πολύκροτη υπόθεση, που απασχόλησε την κοινή γνώμη, έριξε «αυλαία» με την καταδίκη του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου Ρόδου σε πέντε χρόνια κάθειρξη, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, και του 53χρονου μάγειρα στο πλοίο «Σταυρός» σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Η καταδίκη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, με την ελληνική πλευρά να απαντά ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ολα άρχισαν τον Αύγουστο του 2020, κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης και εν πολλοίς τεταμένης συγκυρίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ηταν τότε που ο Μεμέτ Νεζαμετίν, με καταγωγή από τη Ροδόπη, γνωρίστηκε μέσω κοινών γνωστών με τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, Μπαϊράμ Σεμπαετίν.

Από την πρώτη αυτή συνάντηση των δύο ανδρών τίποτα, όπως αποδείχθηκε, δεν κινήθηκε στο πλαίσιο της απλής κοινωνικής επαφής. Μάλιστα, αμέσως, ο Μπαϊράμ Σεμπαετίν φέρεται να ρώτησε τον μάγειρα εάν γνωρίζει και άλλους Ελληνες μουσουλμάνους που εργάζονται οε πλοία τα οποία πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς το Καστελλόριζο, ώστε να έρθει σε επαφή μαζί τους. Στη δεύτερη συνάντησή τους, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου φέρεται να προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, ζητώντας από τον μάγειρα να τον ενημερώνει κάθε φορά που βρίσκεται στο Καστελλόριζο και να του παρέχει πληροφορίες για τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων, τους διακριτικούς αριθμούς τους, αλλά και τον αριθμό των Ελλήνων στρατιωτών που ταξιδεύουν από και προς το ακριτικό νησί με το πλοίο «Σταυρός», στο οποίο εργαζόταν.

Η χρονική συγκυρία που έγιναν όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Το καλοκαίρι του 2020 η ένταση με την Τουρκία είχε χτυπήσει «κόκκινο», με αφορμή τις κινήσεις του ωκεανογραφικού «Ορούτς Ρέις» και την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τη γείτονα χώρα.

Οι δύο άνδρες άρχισαν να μιλάνε καθημερινά, περισσότερες από μία φορές, αντίθετα με όσα υποστήριξαν οι ίδιοι στις απολογίες τους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου, σύμφωνα με τα οποία οι δύο κατηγορούμενοι σε διάστημα 40 ημερών συνομίλησαν 61 φορές. Συνολικά, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε συνελήφθησαν, φέρονται να έχουν συναντηθεί διά ζώσης τρεις φορές.

Ενα από τα μηνύματα που αντάλλαξαν και το οποίο απασχόλησε ιδιαίτερα το δικαστήριο και την εισαγγελέα της έδρας στάλθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020. Το μήνυμα το έστειλε ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στις 7.55 μ.μ. και έγραφε: «Το σκάφος Ρ 32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;», ενώ ο 53χρονος του απάντησε στις 8.20 μ.μ., λέγοντάς του «δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά». Εν συνεχεία, ο 36χρο-νος, χρησιμοποιώντας τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του, περιηγήθη-κε στο Διαδίκτυο τουλάχιστον από τις 9.48 μ.μ. στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού, προφανώς αναζητώντας το συγκεκριμένο σκάφος.

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον ίου Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου ήταν σύντομη και διάρκεσε τρεις συνεδριάσεις. Με την ομόφωνη απόφασή του το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορουμένους για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον, με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε τους δύο κατηγορουμένους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικού της Πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων και για τα τρία αδικήματα. Στους δύο καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ο 36χρονος υποστήριξε στην απολογία του ότι γνωρίστηκε με τον 53χρονο στις αρχές Οκτωβρίου 2020, ότι συναντήθηκαν συνολικά 5-6 φορές και ότι πήγαν για καφέ ή φαγητό στο πλαίσιο κοινωνικών επαφών. Σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στο κινητό του, ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον συγκατηγορούμενό του.

Εφημερίδα: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας