Αρχική » DASTERI: Οι «Ιππότες» από τον Έβρο, φωτίζουν τη Ρόδο.

DASTERI: Οι «Ιππότες» από τον Έβρο, φωτίζουν τη Ρόδο.

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με εξαιρετικά ένθερμο τρόπο χαιρέτισε προχθές στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, την δωρεά της Εβρίτικης βιομηχανίας DASTERI S.A., για την ανακαίνιση του «Καταλύματος της Γαλλίας». Πρόκειται για τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας  που επί δεκαετίες παρέμενε  αναξιοποίητο και κλειστό, στην οδό «Ιπποτών», σε έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους της Ευρώπης. Εξαιτίας της δωρεάς της DASTERI και της οικογένειας Δαστερίδη από τον Έβρο, «άνοιξαν ξανά οι βαριές πόρτες της ιστορίας» όπως είπε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στα εγκαίνια του χώρου.

«Θέλαμε από αυτόν τον δρόμο, την οδό Ιπποτών, να στείλουμε το μήνυμα, της σύγχρονης Ελλάδας, της σύγχρονης Ρόδου, που, όσο σύγχρονο κι αν είναι, έρχεται μέσα από την ιστορία της, σέβεται και υπηρετεί την ταυτότητά της . Είναι το μήνυμα της συνάντησης, της κατανόησης, της συνεργασίας μεταξύ λαών, θρησκειών, γλωσσών , που πίσω από αυτές τις βαριές μαύρες πόρτες που μέχρι τώρα ήταν ερμητικά κλειστές, μιλούν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν γνώσεις, εμπειρίες και συναισθήματα».

Στην οδό Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από τους πιο όμορφους και ιστορικούς δρόμους της Ευρώπης, σταυροδρόμι λαών, θρησκειών, πολιτισμών, για εκατοντάδες χρόνια, το Κατάλυμα της Γαλλίας φιλοξενεί πλέον ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο σύγχρονης κεραμικής δημιουργίας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, μια πρωτοβουλία της επίτιμης Προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκης Μοσχή- Gauguet. Ήδη από το 2020 οι ανακαινισμένοι χώροι του ισογείου φιλοξένησαν τρεις καλλιτέχνες σε καλλιτεχνική διαμονή, από Ελλάδα, Γαλλία και Βέλγιο για δύο ολοκλήρους μήνες, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του κεραμίστα καλλιτέχνη Κώστα Νεοφύτου μυήθηκαν στην ροδίτικη κεραμική παράδοση.

Στα εγκαίνια, τα οποία έγιναν με περιορισμένη συμμετοχή λόγω των υγειονομικών μέτρων, παρέστησαν ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonave, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκη Μοσχή- Gauguet, η οποία είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας του εργαστηρίου, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας, Mehmet Αtif Sekercioglu, η επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας, Μαίρη Μοσχή-Στάθη, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Nicolas Eybalin, η Μορφωτική Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Nadia Sartawi , η αναπληρώτρια Μορφωτική Ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου. Δ. Μίχου, ο Εντεταλμένος Τουρισμού Δωδεκανήσου, Κώστας Χρυσοχοΐδης, η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνια Μιχαηλίδου, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού, Διοικητού 95 ΑΔΤΕ, Χρήστος Κυρατσάκης, ο Διοικητής Τροχαίας Ρόδου, Γιώργος Στέργου, ο τέως Υπουργός, Αριστοτέλης Παυλίδης, ο τέως νομάρχης Δωδεκανήσου, Σάββας Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντώνης Γαννικουρής, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου, Αγαπητός Ξάνθης, η Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ρόδος – Κολοσσός Έλενα Γιαννίκη, η Πρόεδρος Εικαστικών Δωδεκανήσου, Σταματία Στεργενάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, ο Γιώργος Διακοσάββας, συγγραφέας, ο οποίος έδωσε το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης.

Ιδιαίτερη αναφορά, τόσο από τον Περιφερειάρχη, όσο και από την επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας, έγινε στην παρουσία του Γιάννη Δαστερίδη, της μεγάλης χορηγού των εργασιών αποκατάστασης του Καταλύματος της Γαλλίας, DASTERI A.E., ο οποίος ήρθε στη Ρόδο από την Αλεξανδρούπολη, ειδικά για να παραστεί στην εκδήλωση.

Η σχέση του σημερινού Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου  με την οικογένεια Δαστερίδη ξεκινά από την εποχή που ο ίδιος μαζί με τον πατέρα της οικογένειας και πρώην Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Νίκο Δαστερίδη, συνεργαζόταν στενά στις Επιμελητηριακές διεκδικήσεις του Έβρου και των Δωδεκανήσων. Η απόφαση για την σημαντική δωρεά της DASTERI στη Ρόδο από την οικογένεια Δαστερίδη, λήφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη αφού το θεώρησε χρέος της στην ιστορία και στις δυνατές σχέσεις των ανθρώπων,  που συνεργαζόμενοι, δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης για το καλό των τοπικών κοινωνιών. Άλλωστε η DASTERI σχετικά πρόσφατα, ολοκλήρωσε το έργο φωτισμού σε όλο το Περιφερειακό οδικό δίκτυο της Ρόδου, προσφέροντας σημαντικότατες βελτιώσεις στην βατότητα του δικτύου, τοποθετώντας πάνω από 5.000 φωτιστικά σώματα, που παρήχθησαν στην Αλεξανδρούπολη, από την Εβρίτικη εταιρεία.    

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας