Αρχική » Ώρα αποφάσεων για τη μονάδα στην Κομοτηνή

Ώρα αποφάσεων για τη μονάδα στην Κομοτηνή

από statusradio.gr
0 σχόλιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ, Εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ

Πολλούς αστερίσκους και υποσημειώσεις έχει ο φάκελος της ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου των 665 ΜW σιην Κομοτηνή. Παρότι δέχεται πιέσεις από τοπικούς παράγοντες (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, βουλευτές της περιοχής κ.ά.) που επιθυμούν την υλοποίηση της επένδυσης, όπως αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης, για τη λήψη της οριστικής απόφασης θα συνεκτιμηθούν το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο και η πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν έχει ακόμη «στρώσει» μετά την έναρξη του target model.

Προβληματισμός

Ωστόσο, βασικό σημείο προβληματισμού αποτελεί πλέον η μετάθεση στο μέλλον του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (Capacity Remuneration Mechanism – CRM), ο οποίος θεωρείται κρίσιμος για πιν υλοποίηση νέων μονάδων φυσικού αερίου. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής ιης Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, κυρία Μαργκρέτε Βεστάγκερ. στην πρόσφατη συνάντησή της με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα κατέστησε σαφές ότι πρώτα θα ετοιμαστεί και εγκριθεί η νέα πρόταση για τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας που αφορά τις λιγνιτικές μονάδες και έπειτα θα εξεταστεί το ζήτημα του CRM.

Τις εξελίξεις για τον CRM παρακολουθούν στενά και οι υπόλοιποι «παίκτες» της ενεργειακής αγοράς που βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης για επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου. Πέρα από τη Μυτιληναίος, που ήδη κατασκευάζει τη νέα μονάδα των 826 ΜW στη Βοιωτία, προσφορά σύνδεσης σε ισχύ έχουν πάρει η ΤΕΡΝΑ για μονάδα 665 ΜW στην Κομοτηνή, ο Ομιλος Καράτζη για 660 ΜW στο Κιλελερ. η DAMCO ENERGY για 662 ΜW στην Αλεξανδρούπολη και η Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου για 457 ΜW στην Κορινθία. Επίσης, μονάδες προετοιμάζουν η ELPEDISON στη Θεσσαλονίκη (826 ΜW) και η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ (651 ΜW).

Με δεδομένο ωστόσο ότι στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται αύξηση εγκατεστημένης ισχύος από τα 5,2 GW μονάδων φυσικού αερίου το 2020 στα 6.9 GW έως το 2025, γίνεται αντιληπτό ότι δεν «χωρούν» όλες οι μονάδες στο ενεργειακό σύστημα και οι κανόνες της αγοράς είναι αυτοί που θα επιτρέψουν την είσοδο κάποιων εξ αυτών.

Το σύστημα μετοφοράς

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται οε διαβιβαστικό έγγραφο στη Βουλή του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα, ειδικά για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης από τη ΔΕΗ, πέρα από τα οικονομικά δεδομένα, θα ληψθούν υπ’ όψιν τα έργα ενίσχυσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη και των διασυνδέσεων του συστήματος της περιοχής με τα νησιά του Β. Αιγαίου, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Τα συγκεκριμένα projects περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2021-2030. Ειδικότερα, η ενίσχυση του συστήματος σιην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αποτελεί προϋπόθεση για να δεχθεί παραγωγή από αιολικά πάρκα και συμβατικές μονάδες και για την υλοποίηση μελλοντικών διασυνδετικών γραμμών ανάμεσα στο ελληνικό σύστημα και σε εκείνα της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Σημαντική παράμετρο αποτελεί και η ισχυροποίηση του κόμβου την Νέας Σάντας, που θα αποτελέσει ένα εκ των σημείων σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν επίσης η νέα διασυνδετική γραμμή Ελλάδας-Βουλγαρίας, που αναμένεται να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα εντός του 2022, και η υπό μελέτη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας