Αρχική » Δημοσχάκης: Γραπτή ερώτηση για τις σχολές σηροτροφίας, μελισσοκομίας και υλοτομίας στο Σουφλί

Δημοσχάκης: Γραπτή ερώτηση για τις σχολές σηροτροφίας, μελισσοκομίας και υλοτομίας στο Σουφλί

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με το θέμα της δημιουργίας σχολών σηροτροφίας, μελισσοκομίας και υλοτομίας στο Σουφλί ασχολήθηκε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτοντας γραπτή ερώτηση προς τα Υπουργεία Παιδείας & Αγροτικής Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια της από 26/04/2021 συνάντησης εργασίας με τον Πρωθυπουργό, όπου μεταξύ άλλων έθεσε το ζήτημα σύστασης μεταδευτεροβάθμιων σχολών Σηροτροφίας-Μελισσοκομίας & Υλοτομίας στον Δήμο Σουφλίου, στη Γραπτή Ερώτηση υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω Σχολές θα αποτελέσουν χρήσιμες εκπαιδευτικές δομές παροχής επαγγελματικής πιστοποίησης, προκειμένου οι δραστηριότητες να μην βασίζονται μόνο σε εμπειρική αλλά και σε επιστημονική βάση. Τονίζει δε, ότι το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης περιβάλλοντος του ΔΠΘ στη Ν.Ορεστιάδα μπορούν να συνδράμουν με διδακτικό επιστημονικό προσωπικό (ΔΕΠ) ως Διαλέκτες!

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΠΡΟΣ : 

1.Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

2.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό

ΘΕΜΑ: Σύσταση δυο (2) μετα-δευτεροβάθμιων Σχολών Σηροτροφίας- Μελισσοκομίας και Υλοτομίας στον Δήμο Σουφλίου

Στο Σχέδιο Εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το οποίο έχω ήδη καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας έχω προτείνει την σύσταση σχολών που συνάδουν με τον αγροκτηνοτροφικό χαρακτήρα του Νομού, σε απόλυτη αρμονία με την παράδοση και ιστορία του κάθε Δήμου και τις παραγωγικές του δυνατότητες.

Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκήθηκε στο παρελθόν αναφέρθηκα διεξοδικά στην αναγκαιότητα λειτουργίας ΣΧΟΛΗΣ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (μεταδευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση) στην Πόλη του Μεταξιού, στο Σουφλί.

Το θέμα αυτό ανέδειξα μεταξύ άλλων και στην συνάντηση εργασίας που είχα με τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη στις 26/04.

Η περιοχή του Σουφλίου αποτέλεσε κέντρο παραγωγής μεταξιού, διεθνούς εμβέλειας.

Σήμερα, υπάρχει ακόμα ικανός αριθμός σηροτρόφων στην πόλη, όμως δεν έχουν βρει πρόσφορο έδαφος οι νέες τεχνικές και μέθοδοι σηροτροφίας.

Η σύσταση μεταδευτεροβάθμιας τεχνικής σχολής ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ στο Σουφλί θα αποτελέσει τον εκπαιδευτικό πυρήνα που θα πιστοποιεί την γνώση της συγκεκριμένης επαγγελματικής ενασχόλησης.

Οι σύγχρονες πρακτικές εκμετάλλευσης της παραγωγής, μπορούν να καταστήσουν τη σηροτροφία όχι απλά βιώσιμη, αλλά και με σαφή αναπτυξιακή πολλαπλασιαστική επιρροή σε όλο το Νομό!

Στο πλαίσιο των εργασιών της διακομματικής επιτροπής είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με το Αν.Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, Σκαρλάτο ΝΤΕΝΤΟ, στον τομέα της ανάπτυξης της Σηροτροφίας στην Θράκη.

Ο Σουφλιώτης ακαδημαϊκός κατέθεσε εισήγηση με προτάσεις για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου αγροτικού/οικονομικού κλάδου στην Θράκη, η οποία επισυνάπτεται.

Υπάρχουν υποδομές όπως οι Μορεώνες, αναπηνιστήρια, υφαντουργεία και καλλιέργειες στις οποίες οι μελλοντικοί σηροτρόφοι-μελισσοκόμοι μπορούν να εκπαιδευτούν!

Παράλληλα στον Έβρο το ιδανικό μελισσοκομικό πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται 1250 επαγγελματίες κατά κύριο ή δευτερεύον επάγγελμα, ενώ παράγεται μια μεγάλη ποικιλία σε είδη μελιού εξαιρετικής ποιότητας.

Η Σχολή Σηροτροφίας-Μελισσοκομίας θα αποτελέσει μια βάση παροχής επαγγελματικής πιστοποίησης προκειμένου οι δραστηριότητες να μην βασίζονται μόνο σε εμπειρική αλλά και σε επιστημονική βάση.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Σουφλίου με αιχμή του δόρατος το δάσος της Δαδιάς έχει έναν πλούσιο ορεινό όγκο ο οποίος ενδείκνυται για την άσκηση της υλοτομίας η οποία όμως ασκείται χωρίς κατάρτιση, συχνά με άναρχο τρόπο & χωρίς πιστοποιητικά!

Η δημιουργία μιας ΣΧΟΛΗΣ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ & η συλλειτουργία της με τις προτεινόμενες Σχολές ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ -ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ θα απευθύνεται στα μέλη των Συνεταιρισμών που ασκούν ήδη το επάγγελμα & θα θέσει σε νέες βάσεις-πρακτικές την υλοτομία με όρους περιβαλλοντικής προστασίας & όχι μόνον …

Επίσης το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης περιβάλλοντος του ΔΠΘ στη Ν.Ορεστιάδα μπορούν να συνδράμουν στην θεωρητική & επιστημονική κατάρτιση των σπουδαστών των δυο Σχολών διότι διαθέτουν τους κατά τόπον & καθ’ύλην διαλέκτες, ειδικούς επιστήμονες. Η θεωρία θα συνδυαστεί με την ορθή πρακτική!! 

Σχετικά με τις αναγκαίες υποδομές ο Δήμος έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να παραχωρήσει κτίρια για τις ανάγκες των σχολών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, & σε συνέχεια της πρόσφατης προσωπικής ενημέρωσης σας ερωτάσθε:

  • Είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία μετα-δευτεροβάθμιων τεχνικών σχολών ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ & ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ διετούς φοίτησης  στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου με βάση το Νόμο που ψηφίσατε πρόσφατα;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας