Αρχική » Το ΚΚΕ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για το μολυσμένο νερό της Σαμοθράκης

Το ΚΚΕ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για το μολυσμένο νερό της Σαμοθράκης

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Να διερευνηθούν πλήρως, να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν τα αίτια της υδροδότησης με ακατάλληλο νερό στον οικισμό της Χώρας στη Σαμοθράκη ζητά μεταξύ άλλων με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναλυτικά:

«Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην υδροδότηση του οικισμού της Χώρας στη Σαμοθράκη. Συγκεκριμένα:

Ύστερα από εμφάνιση συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Σαμοθράκη, το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Υγείας της ΠΕ Έβρου πραγματοποίησε, στις 19/1 και 5/2 δειγματοληψίες νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, όπου οι σχετικές μικροβιολογικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα αποτελέσματα βρίσκονταν εκτός των ορίων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την, από 9/2, απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την οποία οι κάτοικοι του οικισμού της Χώρας κλήθηκαν να διακόψουν, μέχρι νεωτέρας, την πόση νερού από το δίκτυο ύδρευσης, όπως επίσης και τη χρήση του στη μαγειρική και την προσωπική υγιεινή(!). Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι να διαπιστωθεί η οριστική εξάλειψη του προβλήματος, όταν δηλαδή οι τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων στο αναφερθέν δίκτυο ύδρευσης θα βρίσκονται, μετά από επανειλημμένες αναλύσεις, σταθερά εντός των ορίων που καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Σαμοθράκης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, απέδωσε το πρόβλημα στις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος και στις ζημιές και βλάβες που υπέστη το δίκτυο υδροδότησης από τις θεομηνίες του περασμένου Σεπτέμβρη. Μάλιστα, πρόσθεσε πως κάποιες από τις βλάβες αυτές παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να επιδιορθωθούν καθώς η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου διαθέτει μόλις έναν εργαζόμενο(!).

Για το γεγονός της μη ύπαρξης καινούριου, σύγχρονου δικτύου ύδρευσης που να παρέχει άφθονο και υγιεινό νερό, σοβαρές ευθύνες έχει η Τοπική Διοίκηση, που ποτέ δεν διεκδίκησε τα απαραίτητα κονδύλια για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του αναγκαίου αυτού έργου.

Κύρια ευθύνη, όμως, έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τους υδάτινους πόρους και το πόσιμο νερό ως εμπόρευμα, με στόχο όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, αλλά των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Να διερευνηθούν πλήρως, να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν τα αίτια του προβλήματος, ώστε να μην επαναληφθεί.
  • Να δοθεί, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση του οικισμού της Χώρας, αλλά και συνολικά της Σαμοθράκης, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, με υγιεινό, φθηνό νερό για ανθρώπινη χρήση.
  • Την ενίσχυση του Δήμου Σαμοθράκης με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες προς τους κατοίκους του νησιού».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας