Ερωτήσεις προς Μηταράκη αλλά και προς επίδοξους «λαϊκούς ήρωες» του Έβρου

4458
0
Share:

Τι απάντηση θα δίνατε στο ερώτημα:

«Θες να φέρουμε 1.500 «λαθρομετανάστες» στη γειτονιά σου;» (Με συνέχεια… ερωτήματος) «Που θα σπάνε, θα κλέβουν και ενδέχεται μια μέρα να βιάσουν και τη γυναίκα σου; Άσε που θα μπορούν να συνεννοηθούν μια μέρα με τον Ερντογάν και να μας την …πέσουν όλοι μαζί ταυτόχρονα! Ε; Τι λες; Θες;»

Η απάντηση βεβαίως και είναι εύκολη και αυτονόητα, ΚΑΜΑΡΩΤΑ αρνητική!

Όμως, αν ανήκετε στην κατηγορία των συμπολιτών μας που λατρεύουν να συμμετέχουν σε τέτοιες συζητήσεις, με τόσο ΑΝΟΗΤΕΣ ή και χειρότερες ερωτήσεις και ανάλογες περήφανες απαντήσεις, … σταματήστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, γιατί τζάμπα τον χρόνο σας θα χάσετε και πιθανόν να εκνευριστείτε κι από πάνω! Προσωπικά δεν δίνω τόσο παλληκαρήσια πατριωτικές απαντήσεις και δεν λαμβάνω τόσο εύκολα ολιστικά αρνητικές αποφάσεις. Πολύ περισσότερο, όταν δεν έχω στα χέρια μου όλα τα δεδομένα ή όταν δεν νιώθω επαρκώς ενημερωμένος. Άλλωστε, όταν κανείς ετοιμάζετε για πόλεμο, δεν παίρνει μόνο το όπλο του. Καλό είναι, να ρωτάει κιόλας που θα βρει ικανή ποσότητα από σφαίρες.

Δεν γράφω λοιπόν γι’ αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους παντογνώστες, «αποκλειστικούς» πατριώτες, και κατόχους της απόλυτης αλήθειας! Ούτε ο Μηταράκης έρχεται το Σάββατο γι’ αυτούς. Ξέρει πως ότι κι αν πει σε εκείνους που περιορίστηκαν στην προαναφερόμενη ερώτηση ή έδωσαν ανάλογη απάντηση, δεν πρόκειται να καταλάβουν τίποτε.

Δεν γράφω επίσης για τους πολιτικούς μας, που παρασυρόμενοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εκδίδουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας, καταδίκης «της κατάπτυστης απόφασης του Υπουργού» και καλούν τους υπόλοιπους στα όπλα, φωνάζοντας …«αέρα»! Σημασία γι’ αυτούς έχει, πόσες ψήφους παράγει η θέση τους, πόσο πιο παλληκάρι θα φανεί ο καθένας τους προσωπικά, σε σύγκριση με τον αντίπαλό του και όχι η υπεύθυνη τοποθέτηση ύστερα από εξαντλητικό έλεγχο της κάθε πρότασης. Άλλωστε το ενδεχόμενο να κάνουν χρήσιμη πολιτική, μπαίνοντας οι ίδιοι, ένα βήμα πιο μπροστά από την κοινωνία που εκπροσωπούν, χωρίς να παρασύρονται από αυτήν, αλλά να αποδεικνύονται ικανοί στο να την εμπνέουν και να την ενώνουν σε μια κοινή προσπάθεια, …δεν το σκέφτηκαν ποτέ στη ζωή τους. Είναι ευκολότερο γι’ αυτούς, να μπαίνουν στον  αγώνα για να αναδειχθούν «Λαϊκοί ήρωες», υπερθεματίζοντας σε ψευτοδιλήμματα που δεν έχουν κανένα νόημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, έφτασε στο σημείο να πει ότι η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, «θα διώξει τις μεγάλες επιχειρήσεις που σχεδίαζαν να επενδύσουν στον τόπο μας». Που τις είδε αυτές τις επιχειρήσεις, δεν είπε! Ούτε για τον κόπο που έκανε ο ίδιος για να τις προσελκύσει, είπε τίποτε!          

 Δεν είμαι πολιτικός, δεν έχω πρόθεση να γίνω και δεν επιθυμώ να χαρακτηριστώ «Λαϊκός ήρωας» του Έβρου. Αυτά να πάτε να τα πείτε ή να τα αποδώσετε κιόλας αν θέλετε, σε κάτι … «λαδοποντικούς», που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον Μηταράκη , …«ποντικομαμή» και «σαλτιμπάγκο της πολιτικής»! Τον πρώτο χαρακτηρισμό, μπορώ να τον καταλάβω «άμα τη εμφανίσει», που μικρή σημασία έχει ως προς το θέμα μας! Η «ποντικομαμή» είναι άλλωστε της ίδιας συνομοταξίας των «λαδοποντικών»! Το … «Σαλτιμπάγκος» όμως, από πού προκύπτει για παράδειγμα; Ακόμη δεν τον είδαμε … σαλτιμπάγκο τον εβγάλαμε;

Και η επίκληση στο έλεος του Πρωθυπουργού, στον οποίο ο Λαδοποντικός απευθύνεται με … «ανοιχτή επιστολή», (διότι αν την έστελνε «κλειστή», δεν θα την άνοιγε ποτέ κανείς), τι νόημα έχει; Τι νόημα έχει, να βρίζεις έναν Υπουργό, αλλά  να επικαλείσαι τον άνθρωπο που τον επέλεξε και τον διόρισε; Απλές και κλασικές τακτικές του Λαδοποντικού! Με την επίθεση στην … «ποντικομαμή» βάζουμε αυτόματα υποψηφιότητα για «Λαϊκοί Ήρωες» και με την επίκληση στο έλεος του Πρωθυπουργού υπενθυμίζουμε την κομματική μας ταυτότητα στην ΝΔ, μην τύχει και ξεχαστούνε!!! (Α ρε Μέτιο, πού εμπιστεύτηκες … «την ΟΡΘΗ προβολή του έργου σου», για 50.000 €!!!)       

Για να σοβαρευτούμε όμως λίγο, είναι προτιμότερο να κάνουμε χρήσιμα πράγματα για τον τόπο μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Εδώ και 32 χρόνια υποβάλλω ερωτήσεις στους πολιτικούς και όχι μόνον, που πασχίζουν όπως λένε για …το καλό του τόπου μας! (Καλό έ;) Το ίδιο λοιπόν σκέφτομαι να κάνω το βράδυ της Τρίτης, που η καλή συνάδελφος Μαρία – Χρύσα Σταμπουλίδου είχε την ευγένεια να με καλέσει στην εκπομπή της στην ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, με επίσημο προσκεκλημένο τον Υπουργό Νότη Μηταράκη. Αν θεωρείτε ότι οι δικές μου ερωτήσεις μπορεί να μην είναι και τόσο «χρήσιμες», στείλτε μου και τις δικές σας! Ευχαρίστως να τις ομαδοποιήσω και να τις θέσουμε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους στον Υπουργό. Λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να ρίξω και ένα χέρι ξύλο στην «ποντικομαμή», αν οι απαιτήσεις σας είναι τέτοιες, διότι ο Υπουργός θα μας απαντάει μέσω SKYPE. Οι δικές μου ερωτήσεις κατατίθενται παρακάτω και αποτελούν τον προσωπικό σχεδιασμό μου γι’ αυτή την τηλεοπτική συνάντηση. Τις θέτω υπό την κρίση σας και σας καλώ να τις  εμπλουτίσετε ή να τις διορθώσετε αν νομίζετε πως πρέπει. Είναι νομίζω αρκετά διεισδυτικές στο θέμα ώστε να αντιληφθούμε όλοι, τις πραγματικές προθέσεις του Υπουργού από τις απαντήσεις που θα δώσει. Σας καλώ όμως να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας να πάρουμε ρητές απαντήσεις απέναντι στους προβληματισμούς που όλοι έχουμε, για την περίπτωση του σχεδίου της Κυβέρνησης στο ΚΥΤ Φυλακίου. Όμως πριν, να σταθούμε στα … δεδηλωμένα του Υπουργού, για να ξεκινήσουμε από αυτά.

Λοιπόν! Τι μας έχει πει ως τώρα ο Μηταράκης!

 • Το υπό επέκταση ΚΥΤ Φυλακίου, θα διπλασιάσει την δυναμικότητά του ή αλλιώς την χωρητικότητα του σε φιλοξενούμενους – ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ μετανάστες. Από 750 που μπορεί να χωρέσει σήμερα, θα χωράει 1.500!
 • Θα αναβαθμιστούν όλες οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις που κατά το πλείστον είναι από  εξαιρετικά υποβαθμισμένες έως … άθλιες. Επανειλημμένα άλλωστε η χώρα μας, έχει εκτεθεί για ανάλογες υποδομές, στην διεθνή κοινή γνώμη. Θα κατασκευαστεί επιτέλους και βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων, που τώρα όταν το ΚΥΤ είναι υπερπλήρες, χύνονται στα διπλανά χωράφια, για … λίπασμα!    
 • Θα κατασκευαστεί διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο περιπόλου ανάμεσα, φάρδους 6 μέτρων.
 • Η επιτήρηση του χώρου θα ενισχυθεί από ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρακολούθησης και θα τοποθετηθεί σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας.
 • Η δομή θα αποκτήσει και τυπικά τον χαρακτήρα της ΚΛΕΙΣΤΗΣ και για αυτό θα κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι ψυχαγωγίας, χώροι υγειονομικού ελέγχου (Covid και όχι μόνο), μέχρι και σχολικές αίθουσες! Αφού δεν θα βγαίνει κανείς από εκεί μέσα, πρέπει να τους παρασχεθούν οι κατάλληλες υποδομές που αρμόζουν στον πολιτισμό μας! Μάλλον και στον δικό τους.
 • Η παραμονή κάθε νεοεισερχόμενου, δεν θα ξεπερνά τον έναν μήνα! Μετά την ταυτοποίηση, τον υγειονομικό έλεγχο και την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων θα οδηγούνται με λεωφορεία και όχι με τα πόδια μόνοι τους και ανεξέλεγκτοι για την δραστηριότητά τους στη διαδρομή, σε άλλες δομές, στο εσωτερικό της χώρας, ή εάν κριθεί, στο εξωτερικό.
 • Το ΚΥΤ Φυλακίου θα υποδέχεται μόνον όσους εισέρχονται παράνομα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και δεν πρόκειται να μεταφερθούν ΠΟΤΕ στο Φυλάκιο, πρόσωπα από άλλες δομές που θα θέλουν να αποσυμφορήσουν.
 • Η δυνατότητα υποδοχής 1.500 ατόμων, ΔΕΝ θα αξιοποιηθεί ΠΟΤΕ, αλλά πρόκειται για μία πρόνοια της πολιτείας για την περίπτωση ενός ΕΚΤΑΚΤΟΥ γεγονότος!
 • Θα προσληφθούν 35 επιπλέον συνοριακοί φύλακες ή βοηθητικό προσωπικό, από την περιοχή της διοικητικής ευθύνης του Δήμου Ορεστιάδας.

8 ερωτήματα ζητούν απαντήσεις κύριε Μηταράκη! Ήρεμα ρωτάω:

 1. Ισχύουν ΟΛΑ τα προαναφερόμενα, ή καταλάβαμε κάτι λάθος; Με ποιόν τρόπο σκέφτεστε να ισχυροποιήσετε την πεποίθησή μας, ότι οι πολιτικές σας υποσχέσεις θα τηρηθούν μέχρι κεραίας; Είστε πρόθυμος να συνυπογράψετε ένα είδος μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Ορεστιάδας, όπου όλα αυτά θα περιγράφονται αναλυτικά με χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης; Γιατί διαφορετικά, πως αντιλαμβάνεστε την καλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία που επικαλείστε;  Θα ξαναέρθετε στον Έβρο μετά το τέλος των επεμβάσεων που προγραμματίσατε, «να σας δούμε πάλι από κοντά» ή να δηλώσετε τουλάχιστον την παραίτησή σας, αν αποδειχθείτε ανακόλουθος;      
 2. Ποιο είναι το ΕΚΤΑΚΤΟ γεγονός που φοβάστε και λαμβάνετε τέτοιες πρόνοιες για φιλοξενία 1.500 ατόμων στο Φυλάκιο; Τον Μάρτιο του 2020 για παράδειγμα, που ο Έβρος απέδειξε ότι «ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ», δεν ήταν μόνον 1.500 αυτοί που ήθελαν να περάσουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα! Ήταν απείρως πολλαπλάσιοι! Δεν θα σας έφταναν, ούτε 10 Φυλάκια!!! Συνεπώς ποιο ή ποια είναι τα ΕΚΤΑΚΤΑ γεγονότα που επικαλείστε; Μπορείτε να μας τα περιγράψετε με ακρίβεια;
 3. Με δεδομένους τους 1.000 τουλάχιστον Συνοριακούς Φύλακες που επιχειρούν καθημερινά πλέον στον Έβρο, τα επιπλέον 27 χιλιόμετρα του νέου «αδιαπέραστου» φράχτη του Έβρου που ήδη κατασκευάζεται, την ενίσχυση της παρακολούθησης των συνόρων με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και φωτισμό, δεδομένα δηλαδή που ΔΕΝ ΙΣΧΥΑΝ τον Μάρτιο του 2020, ποια ανάγκη σας υπαγορεύει την λήψη μέτρων επέκτασης της δομής κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο; Αφού τον Μάρτιο, ΧΩΡΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, η αποτρεπτική μας δύναμη αποδείχθηκε 100% αποτελεσματική, ποιο ΕΚΤΑΚΤΟ γεγονός θα είναι ικανό να  εκμηδενίσει την εκ διαμέτρου καλύτερη προετοιμασία μας, που έγινε στους προηγούμενους μήνες; Μήπως φοβάστε κάτι που θα αποδείξει ότι ούτε ο φράχτης είναι τελικά τόσο αδιαπέραστος όσο νομίζουμε και ούτε τα συστήματα παρακολούθησης είναι τόσο προηγμένα;
 4. Το ΓΕΕΘΑ έχει ενημερωθεί για το σχέδιο επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου; Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας συμφωνούν; Όσοι στρατιωτικοί γνωρίζουν τα σχέδια αμύνης της χώρας μας, είναι ανάστατοι από την ιδέα σας! Λοιπόν; Συμφωνεί η ηγεσία του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας με την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου;
 5. Με πιο σχεδιασμό έχετε προβλέψει να αντιμετωπίσετε μια ενδεχόμενη  εξέγερση των μεταναστών μέσα στη δομή με πυρκαγιές και καταστροφές; Πως σχεδιάζετε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα υποκινούμενης εξέγερσης από εξωτερικούς παράγοντες; Οι μετανάστες θα έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας τηλεφωνικά ή διαδικτυακά με όποιους θέλουν; Θα παρακολουθούν ΜΜΕ, ή ο «κλειστός» χαρακτήρας της δομής, ΔΕΝ περιλαμβάνει και τέτοιους περιορισμούς;  
 6. Εφόσον είστε σίγουρος ότι ΠΟΤΕ το Φυλάκιο δεν θα εξαντλήσει την δυνατότητά του να φιλοξενεί 1.500 ανθρώπους, γιατί δεν αρκείστε στην σημερινή δυναμική του που φτάνει στα 750 άτομα και σήμερα φιλοξενεί μόνο 250; Με βάση τα στατιστικά αλλά και τα λεγόμενά σας, το κέρδος από την επέκταση στην πράξη, θα αποδειχθεί ελάχιστο. Αφού ξέρατε εκ των προτέρων, ότι ένα σχέδιο επέκτασης θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Έβρου, γιατί δεν περιοριζόσασταν στην ανακοίνωση αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, με μικρή «σιωπηλή» επέκταση της τάξεως των 100 επιπλέον ανθρώπων, που ελάχιστοι θα αντιλαμβανόντουσαν ανάμεσα στον όγκο των εργασιών; Σας πετύχαμε μήπως σε κρίση εξαντλητικής ειλικρίνειας;
 7. Αφού υπόσχεστε ότι κανείς δεν θα παραμένει πάνω από έναν μήνα στο Φυλάκιο, γιατί σχεδιάζετε ακόμη και σχολικές αίθουσες στις νέες εγκαταστάσεις; Πόση γνώση θα προλάβετε να μεταλαμπαδεύσετε στα νεαρά προσφυγάκια, μέσα σε ένα μήνα; Στην Ελλάδα της πανδημίας, χάθηκαν τόσες διδακτικές ώρες και δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στις αγωνίες μας. Εσείς ανησυχείτε για τις διδακτικές ώρες που θα χάσουν οι μετανάστες για ένα μήνα; Παρεμπιπτόντως, θα κατασκευάσετε μέσα στο Φυλάκιο, Τζαμιά και άλλους χώρους θρησκευτικής λατρείας; Ήρεμα ρωτάω…
 8. Αν μετά το …τριήμερο που θα περάσετε στον Έβρο, όπως ανακοινώσατε, αισθανθείτε ότι ΔΕΝ ΠΕΙΣΑΤΕ τους εκπροσώπους του τόπου και συνομιλητές σας, και παραμένουν όλοι σταθερά αρνητές στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, τι πολιτική στάση θα κρατήσετε; Θα περιοριστείτε στην βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που κανείς δεν διαφωνεί, θα υπαναχωρήσετε τελείως ή θα προχωρήσετε στο σχέδιό σας, κόντρα στην διάθεση της τοπικής κοινωνίας;

Αυτά (τουλάχιστον) θέλω να ρωτήσω στον Μηταράκη! Καταλαβαίνω ότι για πρώτη φορά ίσως, αποκαλύπτονται οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις προς τον προσκεκλημένο μιας εκπομπής! Δηλαδή, εκ προοιμίου παραδεχόμαστε ότι ο Υπουργός θα ξέρει τις ερωτήσεις μας και θα έρθει προετοιμασμένος!

Να σας πω κάτι; ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ! Ας είναι προετοιμασμένος για όλα αυτά που θα μπορεί να δεσμευτεί. Αλλιώς, ας πάει … τριήμερο στην Αράχωβα. Όχι στον Έβρο!

Να ρίξω και ένα λατινικό στο τέλος για να αξιοποιήσω τις κλασικές σπουδές μου; E pluribus unum. (Από τα πολλά σχηματίζεται το ένα!).    

Share:

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Πολιτική Απορρήτου

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο