Αρχική » Γιατί δεν τιμωρούν την Τουρκία; Η απάντηση του Toynbee

Γιατί δεν τιμωρούν την Τουρκία; Η απάντηση του Toynbee

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Τώρα, με την αναβολή των κυρώσεων, προσφάτως ή παλαιότερα με άλλα θέματα, το ερώτημα έρχεται στα χείλη όλων μας: Γιατί οι Δυτικοί σύμμαχοί μας, οι Ευρωπαίοι (και οι Αμερικανοί), στηρίζουν ή έστω επιδεικνύουν υπερβολική ανοχή προς την Τουρκία; Πολλές απαντήσεις έχουν δοθεί. Οτι η Τουρκία είναι μεγάλη αγορά, ότι αγοράζει μαζικά δυτικά όπλα, ότι γειτνιάζει με τη Ρωσία, ότι είναι δίοδος σημαντικών ενεργειακών αγωγών κ.λπ. Ολα αυτά ευσταθούν. Ομως την ουσιαστικότερη ερμηνεία την έχει δώσει ο μεγάλος Βρετανός ιστορικός Arnold Toynbee. Στο βιβλίο του «The world and the West – The civilisation on trial», που εξεδόθη το 1966 στη Νέα Υόρκη, γράφει ότι η Δύση εχθρεύεται το Ισλάμ κυρίως επειδή το ισλαμικό πολιτιστικό πρότυπο αντιτίθεται στην κατανάλωση. Η Τουρκία μετά το κεμαλικό πείραμα είναι η πρώτη χώρα με σαφές μουσουλμανικό υπόβαθρο που δυτικοιτοιήθηκε, έστω και επιφανειακά. Η Δύση τη χρειάζεται ως πρότυπο απέναντι στις υπόλοιπες ισλαμικές κοινωνίες. Γι’ αυτό, λέει ο Toynbee, ο δυτικός κόσμος είναι διατεθεί μένος να ανεχθεί όλες τις αταξίες της Τουρκίας, ακόμη και τα εγκλήματά της!

Αυτήν την ίδια διαπίστωση για τη χρησιμότητα της Τουρκίας σε ρόλο «πολιτιστικού προτύπου» δυτικοποιημένης χώρας με επίφαση δημοκρατικότατος, π.χ. εκλογές, κόμματα κ.ά„ επανέλαβε και ο διακεκριμένος Αμερικανός αναλυτής Graham Fuller σε άρθρο του σχετικό με το πολιτικό Ισλάμ. που δημοσι εύθηκε στο τεύχος Μαρτίου-Απριλίου 2002 του γνωστού περιοδικού της αμερικανικής διεθνολογικής κοινότητας «Foreign Affairs» (σελίδα 59). Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν πρόκειται να εντάξουν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πλήρες μέλος, κυρίως διότι φοβούνται την ανεξέλεγκτη ροή Τούρκων εργατών-μετα-ναστών, οι οποίοι δεν ενσωματώνονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αντί της πλήρους εντάξεως, όμως, και επειδή τη χρειάζονται. φοβούμαι ότι θα της δώσουν άλλα ανταλλάγματα. Ελπίζω αυτά να μην αποβούν εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Η ανάλυση του Toynbee και του Fuller που προανέφερα ήταν βάσιμη πριν από την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία και την επιβολή καθεστώτος ημιδικτατορικού και ισλαμιστικής κατεύθυνσης. ΓΓ αυτό, λοιπόν, προτείνω η Ελλάδα και η Κύπρος να οργανώσουν την αντίδρασή τους με ενέργειες όπως π.χ. οι εξής: – Να προβάλλουμε με κάθε τρόπο την αντιδημοκραπκή και ισλαμιστική δομή του καθεστώτος Ερντογάν και τη συνεργασία του με ακραίες ομάδες στη Μέση Ανατολή.

Να ενισχύσουμε και να διαφημίσουμε τη συνεργασία μας με τα αραβικά κράτη που αντιτίθενται στον Ερντογάν, π.χ. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο κ.ά. Ετσι θα φανεί ότι η Τουρκία έχει αποκοπεί από τους Αραβες μουσουλμάνους και δεν αποτελεί πλέον πρότυπο ή ηγέτιδα δύναμη για τους Αραβες.

Να ζητούμε τη στήριξη των Ευρωπαίων όχι απλώς και μόνον επειδή είμαστε εταίροι, αλλά επειδή εμείς εφαρμόζουμε to Διεθνές Δίκαιο. Να μη φαινόμαστε ότι ζητούμε συμπάθεια, αλλά την εφαρμογή των διεθνών κανόνων.

Να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την άμυνά μας και να μην περιμένουμε ότι κάποιος άλλος θα πολεμήσει τον δικό μας πόλεμο. Οι ξένοι σε υπολογίζουν όταν δείχνεις πυγμή και όχι όταν εμφανίζεσαι αδύναμος.

Να εμμείνουμε στις κόκκινες γραμμές μας: Δεν συζητούμε τίποτε άλλο παρά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Πηγή Εφημερίδα : “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας