Αρχική » Δημοσχάκης: Κατάθεση ερώτησης για τις συνέπειες της ανομβρίας στις βαμβακοκαλλιέργειες στον Έβρο

Δημοσχάκης: Κατάθεση ερώτησης για τις συνέπειες της ανομβρίας στις βαμβακοκαλλιέργειες στον Έβρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε (30/9) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α, Αναστάσιος Δημοσχάκης μεταφέροντας τα αιτήματα των βαμβακοκαλλιεργητών αναφορικά με τις συνέπειες της παρατεταμένης ανομβρίας στις βαμβακοκαλλιέργειες στον Νομό Έβρου.

Σε συνέχεια της από 20/9/2020 σύσκεψης της ΕΑΣ Διδυμοτείχου, στην οποία παρέστη ο βουλευτής στο Διδυμότειχο, ανεδείχθη ότι οι φετινές καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίστηκαν από παρατεταμένη ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες στον όγκο παραγωγής.

Συγκεκριμένα είναι ορατός ο κίνδυνος η ποσότητα που θα συγκομιστεί να μην ανταποκρίνεται στο πλαφόν των 150 κιλών προκειμένου να εισπράξουν οι αγρότες την Συνδεδεμένη Ενίσχυση.

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν το Υπουργείο θα εξετάσει την νομική δυνατότητα να μειωθεί η ελάχιστη στρεμματική απόδοση στις βαμβακαλλιέργειες του Νομού Έβρου εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση των συνεπειών της ανομβρίας στις βαμβακοκαλλιέργειες

Στις 20/9/2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Διδυμότειχο με πρωτοβουλία της τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και με την παρουσία θεσμικών παραγόντων της περιοχής, με θέμα τις συνέπειες της ανομβρίας στην παραγωγή βάμβακος.

Η συνισταμένη που προέκυψε από την σύσκεψη είναι ότι η παρατεταμένη ανομβρία η οποία έχει παρατηρηθεί στις περισσότερες περιοχές της Χώρας μας, αλλά και στον Έβρο, οι σταθερά διατηρούμενες καθ΄όλη την διάρκεια του καλοκαιριού πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή.

Όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες που συμμετείχαν στην σύσκεψη, διαφαίνεται ότι ο όγκος της παραγωγής δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών και ειδικότερα στις ξερικές και με περιορισμένη άρδευση καλλιέργειες του Νομού.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι φετινές συνθήκες ξηρασίας και υψηλής θερμοκρασίας ευνόησαν τα μέγιστα τις ποτιστικές καλλιέργειες αλλά με επιβάρυνση του κόστους άρδευσης (8-10 ευρώ ανά στρέμμα) ενώ ελαχιστοποίησαν την απόδοση στις μερικώς αρδευόμενες καλλιέργειες.

Υπάρχει ορατός κίνδυνος η ποσότητα που θα συγκομιστεί να μην ανταποκρίνεται στο πλαφόν των 150 κιλών προκειμένου να εισπράξουν οι αγρότες την Συνδεδεμένη Ενίσχυση.

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση του αρθ.1 της υπ’αρίθμ.1178/27361/10-3-2015 Υπουργικής απόφασης, με την υπ’αρίθμ.4755/108273 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 3257/11/10/2020 περί «καθορισμού λεπτομερειών χορήγησης της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης» προβλέπεται ότι «η ανωτέρω απόδοση (πλαφόν) μπορεί να μειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτές επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς».

Μεταφέροντας το συλλογικό αίτημα των βαμβακοκαλλιεργητών του Νομού μας & λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ερωτάσθε:

  • Υπάρχει η δυνατότητα να διερευνηθεί η διοικητική και νομική πρόβλεψη να μειωθεί η ελάχιστη προβλεπόμενη στρεμματική απόδοση (πλαφόν) για τις βαμβακοκαλλιέργειες στο Νομό Έβρου;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας