Αρχική » ΠΛΗΡΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

ΠΛΗΡΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΤΑ 27 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΟΣ. ΥΨΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΩΝ. ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ηταν το κομμάτι που έλειπε για την ολοκλήρωση της φύλαξης των χερσαίων συνόρων με την

Τουρκία και η κατασκευή που μόλις ξεκίνησε, ενώ θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 5 έως 8 μηνών. Οπως επεσήμανε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η σύμβαση με την κοινοπραξία των 4 αναδόχων είναι προϋπολογισμού 62,9 εκατ. ευρώ, αφορά επέκταση κατά 27 χιλιόμετρα του υφιστάμενου φράχτη στον Εβρο, που σήμερα έχει μήκος 12,4 χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα «ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, ύψους πέντε μέτρων και βάθους έξι μέτρων, με αντί αναρριχητική, αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράχτη θα λειτουργούν 8 παρατηρητήρια αντιβαλλιστικά».

Πέραν της θωράκισης με τη νέου τύπου περίφραξη, σημαντικό είναι πως στην υφιστάμενη δύναμη των 120 συνοριοφυλάκων της Frontex θα προστεθούν «εκατοντάδες ακόμη έως το τέλος του έτους» από την ευρωπαϊκή Αρχή ασφαλείας, πέραν της ισχυρότατης παρουσίας των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. «Είναι κοινή διαπίστωση», δήλωσε, «ότι υφίσταται εθνική ανάγκη για επέκταση του φράχτη στον Εβρο σε κρίσι-

μα σημεία των χερσαίων συνόρων μας, γιατί καθημερινά επιχειρείται μαζική είσοδος παράνομων προσφύγων και μεταναστών», ενώ αναμφίβολα αυτό θα συμβάλει και στην αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού από «αχαρτογράφητους» αλλοδαπούς, που πιέζουν εκ νέου τη βόρεια πλευρά.

Ενα από τα κύρια σημεία αφορά τη συντήρηση και ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη, που εκτείνεται από τον μεθοριακό σταθμό 1 στις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα. Πρόκειται για το τεχνητό εμπόδιο που κατασκευάστηκε το 2012 και «συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχημένη αποτροπή της παράνομης εισόδου όσων επιχείρησαν από εκείνο το σημείο να εισβάλουν στη χώρα» – περίπου 60.000 λαθρομετανάστες. Το δεύτερο και κύριο τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή νέου φράχτη στα ποτάμια σύνορα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Φερών.

«Απότοκο της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού ήταν η κοινή διαπίστωση ότι υφίσταται ανάγκη για ένα νέο τεχνητό εμπόδιο, έναν νέο φράχτη, δηλαδή, στα κρίσιμα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου», δήλωσε ο υπουργός.

Στην κορυφή του φράχτη θα προσαρμοστούν προεξοχές για στερέωση αγκαθωτής κονσερτίνας. Τα πρώτα 9 χιλιόμετρα θα φτιαχτούν στο Πέταλο Φερών, τα επόμενα 15 χιλιόμετρα θα καλύψουν την περιοχή του Κτήματος Τσιρόζη, ενώ άλλα 2,5 χιλιόμετρα θα καλύψουν την περιοχή Νέα Εγνατία·

ΥΠΟΔΟΜΗ

Επίσης, πέραν της συντήρησης των υφιστάμενων 57 υποδομών-φυλακίων, κατά μήκος του τεχνητού εμποδίου θα κατασκευαστεί δίκτυο χωμάτινων δρόμων, ώστε να διευκολύνονται η πρόσβαση και η συντήρηση του φράχτη, καθώς και τα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια που θα χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό. Η κατασκευή στην παρούσα φάση κρίθηκε απαραίτητη, αφού σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Χρυσοχοΐδη «από την ΕΛ.ΑΣ. και τον Στρατό γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά έως τη θάλασσα». Αντιστοίχως, και η Ελλάδα «εκτελεί παρόμοιο έργο για επέκταση του έργου ηλεκτρονυκής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι έτοιμο, για να πετύχουμε ολοκληρωμένη προστασία και επιτήρηση των χερσαίων συνόρων μας».

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Τον περασμένο Μάρτιο και ενώ οι ελληνικές δυνάμεις αναχαίτιζαν την εισβολή χιλιάδων εξαθλιωμένων που προωθούσαν οι Τούρκοι στον Εβρο, τα επιτελεία τους «βομβάρδιζαν» με σήματα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, θέτοντας εκτός λειτουργίας το δίκτυο, νεκρώνοντας τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούσαν στο σημείο και αφήνοντας τους αστυνομικούς χωρίς ασφαλείς επικοινωνίες.

Ανάλογες τακτικές είχε χρησιμοποιήσει και κατά την τελευταία επίθεσή της στη Βόρεια Συρία, ενεργοποιώντας τα τουρκικής κατασκευής συστήματα Koral και UAVs.

Τα «μηχανήματα» τύφλωσαν τα συριακά ραντάρ, παραλύοντας έτσι και το σύστημα επικοινωνιών των δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ, που δεν διέθεταν δίκτυο επικοινωνίας μέσω οπτικών ινών. Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, μόλις απενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα από το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ακόμη και τα μεγάλα τεθωρακισμένα ήταν ευάλωτα μέχρι και σε πολύ ελαφρύτερα οπλικά συστήματα.

Πηγές της ΕΥΠ διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τη γείτονα, καθώς τα συστήματα ασφαλείας της προστατεύονται επιπλέον και από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Πηγή Εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας