Αρχική » Η αύξηση των μέτρων φύλαξης ανέκοψε τις μεταναστευτικές ροές

Η αύξηση των μέτρων φύλαξης ανέκοψε τις μεταναστευτικές ροές

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο χάος που επικρατούσε τα τελευταία πέντε χρόνια στο μέτωπο του μεταναστευτικού ζητήματος. Σε πρώτο πλάνο παραμένει η ανακούφιση των νησιών του Βόρειου Αιγαίου. που σήκωσαν το βάρος της κρίσης, με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά να αποδίδουν καρπούς.

Σύμμαχος στην ευόδωση των κυβερνητικών στόχων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος είναι η κάθετη μείωση των ροών από τα θαλάσσια σύνορα, η οποία, όπως τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, είναι απότοκο της θωράκισης των συνόρων της χώρας, καθώς η σημαντική αύξηση των μέτρων φύλαξης από την ελληνική πλευρά ανέκοψε τις μεταναστευτικές ροές.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο θέτει ως προτεραιότητα την αποσυμφόρηση των ταλαιπωρημένων νησιών, μέσω των μετακινήσεων προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την αύξηση των απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, έχει οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες να εμπεδώσουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

«Το σημαντικότερο βήμα είναι ότι οι κάτοικοι των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, που έχουν επωμιστεί το δυσβάσταχτο βάρος του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει την αντιμετώπισή τους απέναντι στην κατάσταση. Ακούν πλέον με προσοχή τον σχεδίασμά μας και αναμένουν με ανυπομονησία τις πρωτοβουλίες μας για την επίλυση των προβλημάτων. Εμείς από την πλευρά μας στις περιοδείες μας εξηγούμε το πλάνο για τις περιφράξεις των δομών φιλοξενίας, τις επαναπροωθήσεις ενώ βλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την αποσυμφόρηση των δυσανάλογα επιβαρυμένων περιοχών. Αποκαθίστσται σταδιακά το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες», αναφέρει στα «Παραπολιτικά» ο κ. Λογοθέτης, τονίζοντας ότι οι ακραίες αντιδράσεις και τα επεισόδια προέρχονται από μειοψηφίες.

ΜΕΙΩΣΗ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου μειώθηκαν κατά 90% για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ για την ίδια περίοδο οι διαμένοντες στα ΚΥΤ μειώθηκαν κατά 32,2% και οι συνολικοί διαμένοντες στα νησιά κατά 29,6%. Μάλιστα η αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας άγγιξε το αστρονομικό ποσοστό μείωσης του 370%. Αντίστοιχη είναι εικόνα που παρουσιάζουν οι αφίξεις από τα θαλασσια σύνορα τον τρέχοντα μήνα. Για το χρονικό διάστημά από 1ης έως 24 Αυγούστου καταγράφηκαν 290 αφίξεις, τη στιγμή που οι μεταφορές στην ενδοχώρα για το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 2.261. Παράλληλα για τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκαν 39 εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λογοθέτης, υπάρχει ικανοποίηση για τη μείωση των αφίξεων αλλά και την επίτευξη των στόχων στις μεταφορές από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα ωστόσο ο μηχανισμός δεν επαναπαύεται. Υπάρχουν ροές, αλλά όχι αφίξεις, και αυτό οφείλεται στη δραστική περιφρούρηση των συνόρων μας από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το κράτος προετοιμάζεται για να αντέξει σε περίπτωση αύξησης των ροών, να φτάσει σε ένα επίπεδο ώστε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά σε ενδεχόμενη νέα κρίση. Ο κυβερνητικός μηχανισμός ωστόσο παλεύει σε παράλληλα μέτωπα στο Μεταναστευτικό, καθώς ταυτόχρονα με τον σχεδίασμά για τις νέες, κλειστές, ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Λέρο και Κω και τη βελτίωση των υφιστάμενων σε Λέσβο και Χίο, «τρέχει» και το κλείσιμο των ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ειδικότερα, μέσα στον Αύγουστο οι ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας μειώθηκαν σε 59 από 67, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, μέσα στο 2020 θα μπει λουκέτο και στις υπόλοιπες.

Ο κ. Λογοθέτης τονίζει ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της δικής τους χώρας. Ο Αυστριακός υπουργός κατά την επίσκεψή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαχείριση του προβλήματος. Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνονται πως το επόμενο stop προσφύγων και μεταναστών μπορεί να είναι η δική τους πάλη».

Στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μιλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, κάνοντας λόγο για ροή μεταναστών σε ομάδες των 10, 20 και 30 ατόμων στον Εβρο, με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τονίζοντας το τεράστιο κυνηγητό που γίνεται καθημερινά σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ανάμεσα στους διακινητές και τις Αρχές. Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την πίστη ότι η επέκταση του φράχτη στον Εβρο θα βοηθήσει το έργο των Αρχών σε σημεία όπου είναι ευάλωτη η φύλαξη των συνόρων. Τέλος, τόνισε πως η περιφρούρηση των συνόρων δεν αφορά μόνο την είσοδο μεταναστών στη χώρα, αλλά και την έξοδό τους ώστε η Ελλάδα να μην αποτελεί δίοδο. «Στέλνουμε καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα φύγει κανένας μετανάστης για την Ευρώπη, γι’ αυτό να μην έρχονται στην Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας