Αρχική » Πρόωρες εκλογές και Έβρος

Πρόωρες εκλογές και Έβρος

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Το προσεχές χρονικό διάστημα με ορίζοντα τον Ιούλιο και …τον Σεπτέμβριο, ο Πρωθυπουργός θα πάρει δύο σημαντικές αποφάσεις. Τον ανασχηματισμό και τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την προκήρυξη ή μη πρόωρων εκλογών. Το πρώτο σενάριο είναι δεδομένο και ισχυρό.Με ορίζοντα τον Ιούλιο, με το πέρασμα ενός έτους από την νίκη του στις εκλογές, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο. Και ίσως τότε θα δούμε ένα η δύο πρόσωπα από την Θράκη να εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα.

Από τον Σεπτέμβριο όμως ο πειρασμός για τον Πρωθυπουργό θα είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Παρά τις ηχηρές διαψεύσεις, ακόμη κι από τον ίδιο τον Κ.Μητσοτάκη, υπάρχουν εντός της Νέας Δημοκρατίας φανατικοί οπαδοί των πρόωρων εκλογών με στόχο να «καεί» η απλή αναλογική και να «τελειώσει» πολιτικά ο Α.Τσίπρας. Η ύφεση και η διαχείριση των 32 δις. ευρώ, οι θερινές εξορμήσεις των πολιτικών αρχηγών, οι συνεχόμενες και ακραίες πολιτικές μονομαχίες αλλά και οι εξελίξεις στην Προανακριτική τροφοδοτούν ένα συγκρουσιακό κλίμα που μπορεί να στηρίξει και ένα προεκλογικό σχεδιασμό. Όλα αυτά σε συνδυασμό, με το γεγονός  ότι το κλίμα μπορεί ν αλλάξει δραματικά τον χειμώνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δεν είναι απίθανο να δούμε να στήνονται κάλπες. Τι σημαίνει αυτή η πιθανότητα; Ότι επειδή δεν θα έχουν περάσει 18 μήνες από τις προηγούμενες, θα διεξαχθούν με λίστα.

Η λίστα σημαίνει πρακτικά ότι κάποιοι υποψήφιοι που ήταν στις λίστες τον Ιούλιο του 2019 θ αποχωρήσουν και θα εμφανισθούν νέα ονόματα τα οποία θα επενδύσουν … στις αμέσως επόμενες εκλογές, αφού με την απλή αναλογική θα είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Στον Έβρο σε περίπτωση αιφνίδιων εκλογών το Φθινόπωρο δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού οι εκλεγέντες βουλευτές θα είναι υποψήφιοι με την σειρά εκλογής τους Α.Δημοσχάκης, Χ.Δερμεντζόπολος, Σ.Κελέτσης και Ν.Γκαρά δεν θα έχουν προσωρινά ανησυχία. Έχουν διασφαλισμένη την θέση τους στα ψηφοδέλτια και άρα την επανεκλογή τους. Εκτός ακραίου απροόπτου που δεν είναι σύνηθες στα εκλογικά ήθη της χώρας. Το θέμα είναι ποιοι θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των δύο κομμάτων προσβλέποντας στις εκλογές που θ ακολουθήσουν.

Στη Ν.Δ. ο Π.Φαραντάτος φαίνεται δεν έχει μέλλον στον Έβρο. Οι δύο γυναίκες δεν  μπορούν να διασπάσουν τις ανδρικές κυριαρχίες, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα τη ποσόστωσης. Κάποιοι «εραστές»  υποψηφιότητας του όπως οι Α.Τσώνης, Κ.Χατζημιχαήλ, Β.Ρούφος, Κ.Χατζηκωνσταντίνου, Β. Μαυρίδης έχουν πρόβλημα αφού έχουν δημόσιο αξίωμα με δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Στον Σύριζα τα πράγματα είναι περίπλοκα γιατί στο εσωτερικό του γίνεται μια πάλη τάσεων, ομάδων, φραξιών που έχουν προσωποπαγή πολλές φορές χαρακτήρα. Τα κλασσικά πρόσωπα της κομματικής γραφειοκρατίας, όπως ο Μ.Μαλτέζος, φοβούνται την άνοδο και παρουσία του Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος εκφράζει την προοπτική ανανέωσης και επανίδρυσης του Σύριζα που ονειρεύεται ο Α.Τσίπρας. Οι μηχανισμοί και οι τρικλοποδιές, σ’ ένα νέο σκηνικό που θα εμφανισθεί θ ακυρωθούν.

Σ’ αυτό το πιθανό εκλογικό σκηνικό πρόωρων εκλογών ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γ.Ζαμπούκη. Τον οποίο το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί σφοδρώς να έχει στη λίστα του στον Έβρο. Ενώ κι ο Σύριζα ονειρεύεται ότι μπορεί να γίνει το «θαύμα» και να τον έχει υποψήφιο στο δικό του.

Ν.Π.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας