Αρχική » Χρηματοδότηση από ΥΠΑΑΤ: Τι έχει δοθεί και τι θα δοθεί στους αγρότες

Χρηματοδότηση από ΥΠΑΑΤ: Τι έχει δοθεί και τι θα δοθεί στους αγρότες

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Την απαρίθμηση των μέχρι σήμερα ενισχύσεων που έχουν δοθεί για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τον σχεδιασμό της καταβολής νέων ενισχύσεων για το προσεχές διάστημα πραγματοποίησε χθες βράδυ (3/6) στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης κατά τη συζήτηση του «ερανιστικού» νομοσχεδίου που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση (Εκτός από τη ΝΔ, «Ναι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛΛ).

Μιλώντας για την οικονομική στήριξη που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι έχουν υπολογιστεί ενισχύσεις 340 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με το πρόγραμμα Αλιείας.

Επίσης παρέθεσε τις ενισχύσεις και αποζημιώσεις που έχουν δοθεί από το ΥπΑΑΤ από την αρχή της χρονιάς. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αποζημίωση των αιγοπροβατοτρόφων, ζητώντας μερικές ημέρες υπομονή για να δοθεί η πιο δίκαιη λύση.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο υπουργός στη Βουλή:

Για τις αποζημιώσεις κορωνοϊού και ενισχύσεις που δόθηκαν μέσα στο 2020: «…Πάμε δηλαδή στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. (…) Έχουμε δεσμεύσει 150 εκατομμύρια, σωστά; Συν τα de minimis της αλιείας που είναι καμιά εικοσιπενταριά, συν τα de minimis της αγροτικής ανάπτυξης που είναι άλλα 25 εκατομμύρια, 200 εκατομμύρια, συν 100 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Αλιείας, τα οποία γίνονται με τον ανασχεδιασμό του, 300 εκατομμύρια, συν τα 41, που είναι το μέτρο που περιμένουμε από την ανακατανομή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 341 εκατομμύρια.

«Ξεκινάω να πω τι έχουμε δώσει από την αρχή της χρονιάς. Δώσαμε 1 εκατομμύριο ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς -εκκρεμότητα και δάνειο παλαιών, εδώ από τους προηγούμενους το είχαμε αυτό- 2 εκατομμύρια –αυτά είναι de minimis- για τα θερμοκήπια στην Κρήτη και τις ζημιές που υπέστησαν, 5 εκατομμύρια ευρώ, 4,3 εκατομμύρια ευρώ βαμβακοπαραγωγοί Έβρου –υπόσχεση δική σας μη υλοποιηθείσα, εγώ την υλοποιώ εδώ, η Κυβέρνησή μας- 1,5 εκατομμύριο σιτηρά Έβρου, δική σας υπόσχεση, την οποία υλοποιούμε εμείς!.

Και πάμε τώρα παρακάτω: Στους παράκτιους αλιείς 15 εκατομμύρια ευρώ de minimis. Είναι, βεβαίως, σε εξέλιξη η πληρωμή και ήδη είπε ο Βασίλης Γιόγιακας -κατόπιν συνεννοήσεώς μας και μετά από την εξαιρετική εισήγηση της κυρίας Υφυπουργού- άλλα 5 εκατομμύρια de minimis στη μικρή ιχθυοκαλλιέργεια, όχι το μεγάλο μέγεθος. Αυτό είναι τα 120.000 ευρώ στο καινούργιο πλαίσιο, ας το πω έτσι. Είναι 28,8 εκατομμύρια ευρώ αυτά στα de minimis. Πάμε τώρα στα κοινοτικά. Ήδη 10,5 εκατομμύρια ευρώ στους ανθοπαραγωγούς. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα, μπαίνουν, δηλώνουν. Είπα ότι θα πάνε 15 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς λαϊκών αγορών».

Για την αποζημίωση στα αιγοπρόβατα: «Έχω μιλήσει για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφείας, θα τα πω συγκεκριμένα, υπάρχει μία τάξη μεγέθους που κυκλοφορεί, θα τη δούμε. Το πώς θα βγει η απόφαση είναι θέμα μερικών ημερών. Και ξέρετε, ακόμα και αυτή τη σκέψη μην την ακυρώνετε! Για μας είναι πολύ εύκολο να κάνουμε οριζόντιες πολιτικές. Το ότι παιδευόμαστε να βρούμε και να σταθμίσουμε ακριβώς τον τρόπο που θα το κάνουμε, ισορροπώντας στοιχεία, διαφορετικές και ενδεχομένως αντικρουόμενες ανάγκες είναι μία εργασία την οποία κάνουν οι υπηρεσίες, προκειμένου να καταλήξουν στον δικαιότερο δυνατό τρόπο.

Καταλαβαίνω την ανάγκη της άμεσης επίσπευσης, όσο είναι δυνατό να το κάνουμε πιο γρήγορα, αλλά να το κάνουμε πιο γρήγορα και πιο σωστά. Αυτό το πιο σωστά λέει ότι μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε και μια εβδομάδα ακόμα, να πάρουμε και δέκα μέρες ακόμα -και εννοώ από αυτές που μπορεί αρχικά κάποιος να είχε προγραμματίσει- προκειμένου να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τελικώς, το αποτέλεσμα θα κριθεί».

Τι επιπλέον θα δοθεί αργότερα για κορωνοϊό και τι εξετάζεται:

«Έχω πει, επίσης, ότι θα δοθούν τα σπαράγγια και γίνεται ήδη μελέτη. Έχω πει ότι θα ενισχυθούν οι φράουλες και γίνεται ήδη μελέτη. Έχω πει ότι θα ενισχυθεί η χοιροτροφία και γίνεται ήδη μελέτη. Η μεγάλη ιχθυοκαλλιέργεια και η μέση αλιεία θα πάρουν χρήματα -σημαντικά χρήματα- από το Πρόγραμμα Αλιείας, από τα 100 εκατομμύρια. Έχω πει ότι θα γίνει η απόσταξη οίνου, 15 με 17 εκατομμύρια ευρώ, συν ο Πράσινος Τρύγος άλλα 2 εκατομμύρια. Και εξετάζουμε για να αποφασίσουμε αν θα ενισχύσουμε ή όχι ντομάτες, αγγούρια θερμοκηπιακά -μελετάμε στοιχεία- τα γουνοφόρα ζώα, τα οποία επίσης έχουν υποστεί μία ζημιά».

Πηγή: ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας