Αρχική » 10 Συνήθειες που δεν φαντάζεστε ότι αποδυναμώνουν την Άμυνα του Οργανισμού

10 Συνήθειες που δεν φαντάζεστε ότι αποδυναμώνουν την Άμυνα του Οργανισμού

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Το Ανοσοποιητικό Σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Όταν είναι εξασθενημένο παύει να λειτουργεί σαν ασπίδα σε κάθε εισβολέα και έτσι γινόμαστε ευάλωτοι σε ιούς, βακτήρια και άλλες ασθένειες.

Ας προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την δράση και την αποτελεσματικότητα του Ανοσοποιητικού αλλάζοντας άμεσα καθημερινές συνήθειες, που συχνά δεν φανταζόμαστε ότι αποδυναμώνουν την Άμυνα του οργανισμού.

Ας δούμε λοιπόν 10 συνήθειες που αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού.

1) Έλλειψη Ύπνου

Η συστηματική έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από ασθένειες που οφείλονται σε μικρόβια και ιούς. Επιπλέον αυξάνει σημαντικά το χρόνο αποθεραπείας και ανάρρωσης λόγω της ελαττωμένης ικανότητας του οργανισμού να παράγει κύτταρα ικανά για άμυνα όπως τα αντισώματα καθώς και κυτταροκίνες, ουσίες που συντονίζουν με επιτυχία την δράση του Ανοσιακού συστήματος.

2) Άγχος

Έντονες και στρεσσογόνες καταστάσεις επηρεάζουν σημαντικά την μάχη με παθογόνους μικροοργανισμούς.  Έρευνες δείχνουν ότι αρκούν μόνο 30 λεπτά με αρνητικά συναισθήματα για να αποδυναμώσουν την άμυνα σε ιούς όπως της γρίπης και του έρπητα, ενώ αν παραμείνουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία του Ανοσιακού συστήματος. Για αυτό μην διστάσετε να μοιραστείτε έγκαιρα τις έντονες, αρνητικές σκέψεις σας με έναν Επαγγελματία Υγείας που ξέρει πώς να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.

3) Έλλειψη Βιταμίνης D

Είναι γνωστός ο ευεργετικός της ρόλος στο Αιμοποιητικό σύστημα και στον μεταβολισμό του Ασβεστίου, του βασικού συστατικού των Οστών.
Αλλά η επάρκεια σε Βιταμίνη D ενισχύει σημαντικά και την δράση του Ανοσιακού συστήματος. Εύκολη πρόσληψη μέσω της διατροφής με τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά, ενώ ακόμα και μια μικρή βόλτα ειδικά το καλοκαίρι για 10-15 λεπτά από 2 με 3 φορές την εβδομάδα αρκούν για να εξασφαλίσετε επαρκή επίπεδα Βιταμίνης D στον οργανισμό σας.

4) Φαρμακευτική Αγωγή / Θεραπεία

Κάποια φάρμακα είναι δυνατόν να καταστείλουν την ομαλή λειτουργία του Ανοσιακού συστήματος όπως κορτικοστεροειδή, βιολογικοί παράγοντες ή χημειοθεραπευτικά σε ασθένειες όπως αλλεργίες, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα κλπ.  Ο θεράποντας γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί με ασφάλεια να απαντήσει σε κάθε σχετική σας απορία.

5) Μειωμένη πρόσληψη σε Φρούτα και Λαχανικά

Τα Φρούτα και τα Λαχανικά είναι γνωστό ότι θωρακίζουν την άμυνα αυξάνοντας τον αριθμό των Λευκών Αιμοσφαιρίων και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά κάθε λοίμωξη. Περιέχουν σε υψηλές ποσότητες ουσίες όπως Ψευδάργυρος, Καροτινοειδή, Βιταμίνες A,B και E και άλλα συστατικά που έχει ανάγκη κάθε υγιής οργανισμός.
Η καθημερινή πρόσληψη σε Φυτικές Ίνες  βοηθά να ελαττώσετε αποτελεσματικά το ποσοστό λίπους στο σώμα σας κάτι που δρα ευεργετικά στην Ανοσιακή σας κατάσταση.

6) Αυξημένη πρόσληψη σε Λιπαρά

Ελαττώνουν τον αριθμό των Λευκών Αιμοσφαιρίων ενώ επηρεάζουν την ισορροπία και σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος , των μικροβίων δηλαδή που φυσιολογικά κατοικούν στο γαστρεντερικό σύστημα και επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους την Ανοσιακή απάντηση.
Αναζητήστε και εφαρμόστε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, χωρίς επιπλέον ζάχαρη ενώ προσθέστε άφοβα ψάρια και λευκό κρέας(κοτόπουλο, γαλοπούλα) στην διατροφή σας.

7) Κάντε απλά μια βόλτα στην Φύση. Βοηθά παραπάνω από όσο πιστεύετε

Μια βόλτα στην φύση σε μια όμορφη ημέρα ενεργοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το Ανοσιακό σύστημα και συγκεκριμένα τα ειδικά κύτταρα που ονομάζονται Τ- κύτταρα.  Επίσης, έχει βρεθεί ότι η παρουσία και μόνο σε εξωτερικό περιβάλλον με φυτά και δέντρα και η επαφή με ειδικές αντί-μικροβιακές φυτικές ουσίες που μόνο αυτά παράγουν ( phytoncides) ενισχύει την άμυνα σας.

8) Σταματήστε το Κάπνισμα

Η νικοτίνη των τσιγάρων καθώς και άλλων προϊόντων υποκατάστασης του καπνού έχει βρεθεί ότι εξασθενεί τις ικανότητες του αμυντικού συστήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται και το άτμισμα που κερδίζει φίλους και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όμως δεν είναι μόνο η νικοτίνη, καθώς τα προϊόντα καπνού περιέχουν πληθώρα από χημειοδραστικές ουσίες με κατασταλτική δράση στο Ανοσιακό σύστημα.

9) Περιορίστε την κατανάλωση Αλκοόλ

Έστω και περιστασιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του οργανισμού στο να καταπολεμήσει αποτελεσματικά είσοδο μικροβίων και ιών. Η χρόνια συστηματική χρήση εξασθενεί σημαντικά την συνολική αμυντική λειτουργία και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ηπατικών παθήσεων, πνευμονίας, φυματίωσης ενώ συνδέεται δραστικά και με την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Περιορίστε την κατανάλωση έως δύο ποτά αν είστε άνδρας ή ένα ποτό αν είστε γυναίκα ημερησίως.

10) Έλλειψη Σωματικής Δραστηριότητας

Η συστηματική αεροβική άσκηση φαίνεται ότι ενισχύει σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού να αντισταθεί σε μικρόβια και ιούς. Αυτό αποδίδεται στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου αλλά και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Αιμοποιητικού και Ανοσιακού συστήματος.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε ένα υγιές και δυνατό Ανοσιακό σύστημα, αφού μέχρις στιγμής δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ούτε και εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 και την νόσο που προκαλεί.

Για αυτό προσέχουμε για να έχουμε !

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου MD,PhD,Βιοπαθολόγος-ΜικροβιολόγοςΕπ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ κιν:6344193771 , ch.tsigalou@dimokritos.org

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος κιν:6372779231  d.tsairidis@dimokritos.org

Νίκος Πανταζής  Ειδικός Ακτινολόγος
κιν: 6947839391 n.pantazis@dimokritos.org

Πηγή :  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας