Αρχική » Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Σαμοθράκης είναι η … πόλωση. Η αλήθεια για τις 21 παλέτες! (Μέρος 1ον)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Σαμοθράκης είναι η … πόλωση. Η αλήθεια για τις 21 παλέτες! (Μέρος 1ον)

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ούτε τα λιμάνια του νησιού που περιμένουν τα μηχανήματα εκσκαφής από τον Νοέμβριο, ούτε το κατεστραμμένο Κέντρο Υγείας στη Χώρα, ούτε οι αγωνίες για την συγκοινωνία, είναι τα βασικά ζητήματα της Σαμοθράκης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού, είναι η διχόνοια και η πόλωση που δημιουργήθηκε στο νησί, μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές! Ένας διχασμός, που θεριεύει κάθε φορά που ανακύπτει ένα θέμα συζήτησης ή ανησυχίας για την τοπική κοινωνία. Σαν να περιμένουν εναγωνίως την αείμνηστη Σαπφώ Νοταρά, να έρθει στο νησί, για να δώσει το σύνθημα: «Μπουρλόοοοοτο»!!!

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων:

Διαφωνώ ριζικά με όσους επιμένουν ότι οι Σαμόθρακες, έχουν ιδιορρυθμίες και … παρεξηγήσιμες παραξενιές! Διαφωνώ ριζικά επίσης με εκείνους που συχνότατα με συμβουλεύουν να  μην ασχολούμαι με το νησί, διότι «δεν υπάρχει σωτηρία» και θα βρίσκω πάντα και τον μπελά μου! Ξέρω ότι ορισμένοι θα μου καταλογίσουν δόλο ή άκρατο … «εξυπνακισμό», κολλώντας μου δίπλα και την κατηγορία του μυαλοπώλη! Όμως, όταν αγαπάς, παίρνεις δύναμη! Όταν σ’ αγαπάνε παίρνεις κουράγιο! Η «δύναμη» διοχετεύεται από τον STATUS 94.2 και το statusradio.gr, που είναι από τα ελάχιστα επίσημα ΜΜΕ, (μάλλον τα μόνα με τέτοια σταθερότητα) που πάντα έδιναν προτεραιότητα και απεριόριστο χρόνο στα θέματα του νησιού. Όσο για το «κουράγιο», αντλώ μπόλικο κάθε φορά που συναντώ τους συγγενείς μου στο νησί και τους πολλούς φίλους!

Όσο κι αν ορισμένοι θα ψάχνουν εναγωνίως αιτίες για παρεξήγηση … περιμένοντας την Σαπφώ, προσωπικά θα συνεχίσω να καταθέτω την άποψή μου στον δημόσιο λόγο, θα επισημαίνω ότι συμβάλλει στην αγωνία για υγιή ανάπτυξη και φυσικά θα συνεχίσω ΝΑ ΑΓΑΠΩ και να ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, γιατί ειδικά γι’ αυτό, δεν χρειάζομαι την άδεια ΚΑΝΕΝΟΣ!

Ωστόσο, δεν επιθυμώ ούτε να σηκώνω το δάχτυλο σε κανέναν δίκην δασκάλου, ούτε ισχυρίζομαι ότι δικαιούμαι το αλάθητο του Πάπα (ελπίζω να μπήκε σωστά η οξεία). Αν ο λόγος, τα κείμενα ή γενικά η επαγγελματική μου δραστηριότητα, συμβάλλουν έστω και λίγο στην προώθηση των ζητημάτων του νησιού, θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, χωρίς καμία ανάγκη εξαργύρωσης, ούτε ακόμη και αναγνώρισης!

«Βάλανε τα πράγματα στη θέση τους»! Δηλαδή, στην αίθουσα του Λυκείου!

Η εβδομάδα που πέρασε, περιείχε ένταση και ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ έκδηλη ανησυχία, σε όλους σχεδόν τους κατοίκους του νησιού. Αιτία; Η είδηση που μετέδωσε ο STATUS 94.2, ότι: (προσοχή παρακαλώ στις λέξεις) είναι καθ’ οδόν για το νησί ένα επικαθήμενο φορτηγό (17 μέτρα σημαίνει αυτό) με 25 παλέτες κατασκηνωτικού υλικού και είδη προσωπικής υγιεινής που προορίζεται για προσωρινή φιλοξενία μεταναστών στη Σαμοθράκη, ύστερα από αίτημα που κατέθεσε στην ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ, το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης για λογαριασμό του Λιμεναρχείου της Σαμοθράκης. ΤΕΛΟΣ! Το ΜΟΝΟ που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ανακριβές, ήταν ο αριθμός των παλετών. Στο νησί έφτασαν μόνο 21. Πέσαμε έξω κατά … 4 παλέτες! Όσοι αναγνωρίζουν (όχι βέβαια όλοι) την ακρίβεια και την αξιοπιστία του STATUS 94.2, ερμήνευσαν ότι δεν πέσαμε έξω εμείς, αλλά … οι 4 παλέτες, … μετά την δημοσιοποίηση του θέματος! Θα δούμε αν είχαν δίκιο!

Αξίζει να αναφερθεί στο συγκεκριμένο σημείο, ότι το φορτηγό διέκοψε το ταξίδι του, ακριβώς μία μέρα μετά την δημοσιοποίηση του θέματος από τον STATUS 94.2, και διανυκτέρευσε στην Καβάλα (που είναι κοντά στις Σέρρες, – τυχαία η γεωγραφική αναφορά), λόγω του απαγορευτικού που ίσχυε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.      

Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν στο έπακρο κάθε λέξη της είδησης που μεταδώσαμε, μέχρι τελευταίου γράμματος!

Τώρα λοιπόν που θεωρητικά ηρεμήσαμε όλοι και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι απετράπησαν τα χειρότερα, μπορούμε να κάνουμε μια αποτίμηση της περίεργης αυτής ιστορίας με τις παλέτες, που ΔΙΚΑΙΩΣ αναστάτωσε το νησί.

Όσοι μιλούν σήμερα δημόσια για την υπόθεση αυτή, ξεκινούν συνήθως με την κλασική έκφραση: «Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους…». Τα μόνα πράγματα όμως που έβαλαν στη θέση τους, ήταν οι 21 παλέτες στην αίθουσα του Γυμνασίου – Λυκείου Σαμοθράκης! Πολύ φοβάμαι ότι για τα υπόλοιπα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ πρόσωπα και πράγματα, ή δεν πήραν ακόμη χαμπάρι, ή δεν θέλουν να τα προσεγγίσουν στην πραγματική τους διάσταση, αφού δεν υφίσταται τώρα πια  θέμα (άγνωστο πως έγινε γι’ αυτούς) και το κυριότερο είναι η επαναφορά στην κανονικότητα του νησιού.

Για την ιστορία όμως, είναι χρήσιμο να καταγραφεί εδώ η αλληλουχία των γεγονότων αλλά και των αντιδράσεων. Κάποιος προσεκτικός αναγνώστης, θα καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για την επόμενη μέρα στο νησί, σε γενικότερο επίπεδο προσμονών και σε ότι αφορά στις περιβόητες παλέτες θα βοηθηθεί να … συμπεράνει τι ακριβώς συνέβη. Πολλά πράγματα δεν είναι απαραίτητο να δημοσιοποιούνται όλα με εξαντλητική ακρίβεια, ιδίως όταν δεν υποκρύπτουν οικονομικά σκάνδαλα και δεν ανήκουν στην κατηγορία με τις εύκολες θεωρίες συνομωσίας.             

Είχε προηγηθεί προ διμήνου, μια συνέντευξη του Δημάρχου στον STATUS 94.2, για άλλο θέμα του νησιού, όπου παρεμπιπτόντως, τον είχαμε ρωτήσει αν γνωρίζει (και πάλι παρακαλώ προσοχή στις λέξεις) ότι «αναμένεται στο νησί, μια παραλαβή υλικών camping». Ο Δήμαρχος απάντησε ΟΧΙ και δεν ασχολήθηκε ξανά όπως αποδείχθηκε, με αυτό το «επουσιώδες» θέμα. Στον STATUS όμως, η τακτική ήταν διαφορετική επί δύο ολόκληρους μήνες. Η έρευνα που ξεκίνησε αμέσως μετά το Όχι του Δημάρχου, κατέληξε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στις περιβόητες παλέτες που είχαν ξεκινήσει ήδη «τον πηγαιμό για την Σαμοθράκη». Διαπιστώσαμε πολλά, είπαμε αρκετά και περιοριστήκαμε στην ανακοίνωση των απαραίτητων, γιατί εν μέσω «κορονοιού», το μόνο που ΔΕΝ χρειαζόταν ήταν η διασπορά πανικού. Παράλληλα συλλέγαμε και τις απαραίτητες έγκυρες πληροφορίες επικοινωνώντας με … εξαιρετικά υψηλόβαθμους παράγοντες, που αρχικώς δήλωναν επίσης άγνοια! Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης όμως, κινητοποιήθηκαν οι πάντες! Βλέπετε κάποιοι είχαν ήδη διαβάσει πίσω από τις γραμμές της είδησης, είχαν αντιληφθεί τις προεκτάσεις και είχαν κατανοήσει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για αντιδράσεις. Αυτά όμως εκτός Σαμοθράκης, γιατί στο νησί, το ηλεκτρονικό κουτσομπολιό, οργίαζε!

Το θέμα είχε ξεφύγει πολύ νωρίς από την πραγματική και ουσιαστική του διάσταση. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, η μπάλα έφευγε στην κερκίδα. Η μια ομάδα του νυν Δημάρχου, έστελνε το θέμα συζήτησης στον αριθμό των παλετών (αν είναι 25, 21 ή … 9) και η άλλη ομάδα του πρώην Δημάρχου επικέντρωνε στο εάν ο νυν Δήμαρχος ήταν ενήμερος γι’ αυτή την αποστολή. Κανείς σχεδόν δεν αναζητούσε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα. Από την μια οι Φουρτουνάκηδες και από την άλλη οι Βροντάκηδες που μάλωναν μεταξύ τους για τις πιο ασήμαντες αφορμές, μιας υπόθεσης που χρειαζόταν σοβαρότατη προσέγγιση. Μια κατάσταση, απόρροια των εκλογών που ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ πριν από 10 μήνες. Ένα νησί, χωρισμένο στα δύο, με δυο επικεφαλείς παρατάξεων, αδύναμους να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης. ΑΝ (λέμε ΑΝ), το θέμα ήταν ο ενδεχόμενος κίνδυνος δημιουργίας hot spot στη Σαμοθράκη, ούτε αυτό στάθηκε ικανό για να τους ενώσει. Ενώ το φορτηγό ερχόταν, οι ερωτήσεις άρχιζαν και τέλειωναν, στο πόσες παλέτες κουβαλάει, αν ήξερε νωρίτερα ο Δήμαρχος, γιατί δεν ενημέρωσε και ποιος έδωσε εντολή να μπουν οι παλέτες στο σχολείο! Στο μεταξύ δύο Υπουργεία στην Αθήνα είχαν πάρει φωτιά και τα ΜΜΕ προσπαθούσαν να προσθέσουν νέα στοιχεία στις υφιστάμενες πληροφορίες, μέχρι να δοθεί λήξη συναγερμού, αλλά έναρξη επιφυλακής, κόντρα στην ευδαιμονία της Σαμοθράκης. Πάντως είναι βέβαιο, πως η εγρήγορση και η επιφυλακή των κεντρικών μηχανισμών, δεν ενεργοποιήθηκε από τις ερωτήσεις για … τον αριθμό των παλετών που κουβαλάει το φορτηγό, ούτε για την ημερομηνία που ενημερώθηκε ο Δήμαρχος!

Αυτή η αδυναμία είναι αποτέλεσμα της πόλωσης που επικρατεί σε μια τόσο μικρή κοινωνία που προτιμά να τσακώνεται για τα λάθος θέματα στην πιο ακατάλληλη στιγμή, περιμένοντας με αγωνία την επόμενη Σαπφώ Νοταρά που θα ξαναφωνάξει «Μπουρλότο»! Συνήθως δεν γλυτώνει ούτε η ίδια η Σαπφώ Νοταρά, αφού βρίσκεται στη μέση των πυρών.

Ένα like, μπορεί να δώσει το σύνθημα.

Δεν ξέρω πόσους θυμώνει μια τέτοια ανάλυση ή έστω προσέγγιση στην προηγούμενη εβδομάδα της Σαμοθράκης, αλλά θα το χαρώ πολύ, αν έστω και δυο – τρεις συμφωνήσουν και απαιτήσουν από όποιον από τους δύο «μονομάχους» πιστεύουν … αλλαγή στάσης και άλλη σοβαρότερη πολιτική! Δεν ενοχλούμε επίσης αν κάποιοι αποδίδουν σ’ εμένα τον ρόλο της Σαπφούς Νοταρά, αρκεί να παραχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Δεν έχει την πολυτέλεια η Σαμοθράκη για άρτο και θεάματα, πολύ περισσότερο όταν τα θεάματα περιλαμβάνουν τέτοιες ανώφελες κόντρες μεταξύ των Γαλατουμικών και των Βιτσικών. Επειδή η γενναιότητα είναι ευκολότερη στον νικητή των εκλογών, ο νυν Δήμαρχος, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στον πρώην. Μετά θα κριθεί ο αποδέκτης της πρόσκλησης, από την στάση του και την ειλικρίνεια των προθέσεων και των δύο.

Αν δεν τους είναι εύκολη η διαδικασία της προσέγγισης, ας κάνουν συνθηματικά και οι δύο τους από ένα like σ’ αυτό το κείμενο. Όλοι θα καταλάβουμε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες! Θα έχουν κλείσει και οι δυο τους το μάτι, σε ένα συμφιλιωμένο και γόνιμο μέλλον για το νησί!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας