Αρχική » Κράτα τη γιαγιά μακριά από το ΚΕΠ

Κράτα τη γιαγιά μακριά από το ΚΕΠ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πριν από σχεδόν πέντε χρόνια έγινα e-Resident της Εσθονίας, «ψηφιακός πολίτης» δηλαδή. Ελαβα την καρτούλα με το τσιπάκι, τους κωδικούς μου και το δικαίωμα να κάνω λίγες από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που κάνουν και οι πολίτες της Εσθονίας. Η εμπειρία τού να βάζεις την ταυτότητα στην πλαστική υποδοχή που συνδέεται στο λάπτοπ και αυτομάτως ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός μιας χώρας να εμφανίζεται στην οθόνη, και να σε αναγνωρίζει κιόλας, ήταν μια αποκάλυψη. Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα της εμπειρίας, όμως, ήταν το πόσο δύσκολη, δύσχρηστη και κακοσχεδιασμένη ήταν.

Πώς μπορούσε ο Εσθονός συνταξιούχος, που είχε πάει σχολείο επί Σοβιετικής Ενωσης, να το χρησιμοποιήσει αυτό το πράγμα; Η Εσθονία είναι διάσημη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους της, αλλά το επίτευγμα στην περίπτωσή της δεν είναι τόσο το ότι κατάφεραν να βάλουν τις υπηρεσίες στο Ιντερνετ, αλλά το ότι εκπαίδευσαν τον λαό για να μπορεί να τις χρησιμοποιεί. Οπως αποδεικνύεται και τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, το να κάνεις ψηφιακό ένα κράτος δεν είναι ένα αδιανόητο, δαπανηρό, ουτοπικό επίτευγμα, αλλά ένας ρεαλιστικός στόχος που ουσιαστικά χρειάζεται κάμποση πολιτική βούληση και αποτελεσματικό project management.

Το δύσκολο φαίνεται ότι είναι το να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους για να το χρησιμοποιούν.

Σήμερα ζούμε μια περίοδο έντονων ηλικιακών διακρίσεων. Ο κορωνοϊός σκοτώνει κυρίως ηλικιωμένους και οι ηλικιωμένοι είναι που θα βγουν από την καραντίνα τελευταίοι. Παράλληλα, καθώς το ελληνικό κράτος ψηφιοποιείται με πρωτοφανείς, φρενήρεις ρυθμούς, υπάρχει διάχυτη μια εχθροπάθεια απέναντι στις ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο ανέτοιμες να την εκμεταλλευθούν και ακόμη πάνε και στήνονται σε ουρές. Πώς θα μάθουμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες να βγάζουν υπεύθυνη δήλωση από το κινητό για να μην κουβαλιούνται στο ΚΕΠ και κολλήσουν κορωνοϊό από το στυλό;

Οι Εσθονοί τα κατάφεραν επειδή έστησαν ολόκληρο το εκπαιδευτικό τους σύστημα, από τη δεκαετία του ’90 κιόλας, με κεντρικό άξονα τις ψηφιακές δεξιότητες. Εμείς από αυτή την άποψη υστερούμε πολύ. Ωστόσο, έχουμε ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα. Πριν από λίγους μήνες, στο Ταλίν, είχα την ευκαιρία να πλοηγηθώ στο σημερινό εσθονικό ψηφιακό σύστημα και διαπίστωσα ότι είναι ραγδαία αναβαθμισμένο και πολύ ευκολότερο στη χρήση. Μπορεί ο δικός μας πληθυσμός να είναι πολύ λιγότερο ψηφιακά καταρτισμένος, αλλά, σε αντίθεση με αυτούς, εμείς δεν ξεκινάμε από το μηδέν – δεν ξεκινάμε καν από το 2015. «Αντιγράφουμε» –με την καλή έννοια– τις πολύ πιο εξελιγμένες, εύχρηστες και προσβάσιμες δομές και τα πρότυπα του σήμερα. Μπορεί να αργήσαμε να ξεκινήσουμε, αλλά έχουμε την ευκαιρία να κόψουμε πολύ δρόμο.

Πηγή εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας