Αρχική » Τα ύπουλα σχέδια των Τούρκων για τον Έβρο

Τα ύπουλα σχέδια των Τούρκων για τον Έβρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ποιες είναι οι ανησυχίες της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας για τις κινήσεις του σουλτάνου στον Εβρο και στα νησιά

Ο ενθουσιασμός που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη από την αποφασιστική αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο δεν εφησυχάζει τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «δεν επρόκειτο για μια μάχη, πρόκειται για πόλεμο, ο οποίος μόλις άρχισε και ενδεχομένως θα κρατήσει πολύ». Είναι ένας πόλεμος μέσω του οποίου η Τουρκία επιχειρεί τη φθορά της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα. Πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Η Realnews αποκαλύπτει τους προβληματισμούς που υπάρχουν στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα σχέδια που εξετάζονται για τις επόμενες μάχες. Ποια είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την κίνηση της Τουρκίας να «χτυπήσει» στον Έβρο και ποιες οι απαντήσεις που δίνονται από τους επιτελείς;

Ο Γιατί «επίθεση» στον Εβρο κι όχι στα νησιά;

Η Τουρκία επέλεξε τον Έβρο για να δημιουργήσει ένα δεύτερο μέτωπο, στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να «ρίξει» δυνάμεις. Μετά το Αιγαίο, όπου το σύνολο του Στόλου αλλά και η Πολεμική Αεροπορία της χώρας κάθε μέρα σπαταλούν δυνάμεις στην αντιμετώπιση προκλήσεων, τώρα και ο Στρατός Ξηράς έχει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο φθοράς που επιχειρεί η Τουρκία. Στον Έβρο έχουν μεταφερθεί δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας και επιπλέον ουδείς μετατίθεται από τις μονάδες της περιοχής. Οι δυνάμεις του Στρατού έχουν να αποτρέψουν την είσοδο σε παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει με επιτυχία. Παρά τα δρακόντεια μέτρα φρούρησης και αποτροπής ομάδες μεταναστών περνούν στο ελληνικό έδαφος συλλαμβάνονται σε βάθος 1 χιλιομέτρου και επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος. Διαδικασία που δεν είναι εύκολη και πλέον έχει και ρίσκο.

Ποιες είναι οι ανησυχίες;

Η Τουρκία προώθησε στον Έβρο 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής. Πρόκειται για δύναμη η οποία ανήκει πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο υπουργείο Άμυνας. Οι δυνάμεις αυτές, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται πλέον «αστυνομικές», έχουν στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση. Οι ανησυχίες που υπάρχουν έχουν να κάνουν με την πιθανότητα επεισοδίου μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά τη διάρκεια κάποιας επαναπροώθησης. Ακόμη χειρότερα, να υπάρξει περίπτωση αιχμαλωσίας, όπως εκείνη των δύο στρατιωτικών μας.

Γιατί η Τουρκία δεν έχει εμπλέξει καθόλου τον στρατό της;

Είναι αξιοσημείωτη η επιλογή της Τουρκίας να μη «στρατιωτικοποιήσει» την κρίση στον Έβρο. Στην περιοχή δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένας στρατιώτης και είναι εκκωφαντική η σιωπή του συνήθως λαλίστατου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Δεν έχει πει λέξη! Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι οι Τούρκοι έχουν στο μυαλό τους το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στον Έβρο και γι’ αυτό «κρατούν πίσω» τις στρατιωτικές δυνάμεις

Έχει δυνάμεις η Τουρκία στον Έβρο;

Παρά το γεγονός ότι κάποιες από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας έχουν μεταφερθεί από τη Θράκη στη Συρία, η στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή είναι σημαντική. Η μετακίνηση δυνάμεων στη Συρία δεν γίνεται επειδή της λείπει κόσμος εκεί, αλλά επειδή η Τουρκία θέλει όλες οι μονάδες του στρατού της να περνούν από πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις, ώστε να αποκτούν εμπειρίες. Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους 33 νεκρούς στη Συρία από τον ρωσικό βομβαρδισμό ήταν στρατιώτες που υπηρετούσαν σε τμήμα μονάδας που είχε μεταφερθεί από την ανατολική Θράκη στη Συρία.
Η Τουρκία επέλεξε τον Έβρο για να δημιουργήσει ένα δεύτερο μέτωπο, στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να «ρίξει» δυνάμεις

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ελληνες επιτελείς;

Τη φθορά μέσων και προσωπικού. Μια παρατεταμένη περίοδος επιφυλακής και αψιμαχιών χωρίς νόημα μπορεί να προκαλέσει κόπωση και τελικά χαλάρωση, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση κάποιας επιθετικής ενέργειας από την Τουρκία. Αυτό προσπαθούν να διαχειριστούν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, που έχουν προετοιμάσει τις δυνάμεις τους για μια «αναμέτρηση» που θα κρατήσει πολύ.

Η ανησυχία του «τυχαίου»

Οι στρατηγοί ανησυχούν για τις ανεξέλεγκτες ένοπλες ομάδες που εμφανίστηκαν στον Έβρο και έχουν εκφράσει αυτές τις ανησυχίες στους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την απαραίτητη βοήθεια από τους εθνοφύλακες και δεν χρειάζονται άλλους εθελοντές με όπλα, για τους οποίους κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αντιδράσουν σε μια κατάσταση πίεσης που θα προκύψει. Γι’ αυτό και αναζητούν τρόπους ώστε να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα. Η Τουρκία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να «χτίσει» αφήγημα περί νεκρών από ελληνικά πυρά και η παρουσία ανεξέλεγκτων ομάδων στη συνοριακή γραμμή είναι κάτι που θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί.

Το κόστος

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που έχει να κάνει με τη διατήρηση της στρατιωτικής μηχανής σε κατάσταση παρατεταμένης επιφυλακής. Ο Στόλος είναι διαρκώς στο Αιγαίο με 60 πλοία. Τα μαχητικά αεροσκάφη πετούν διαρκώς για να αναχαιτίζουν τους Τούρκους, που έφτασαν στο σημείο να πετούν ακόμη και πάνω από τη Χίο. Ο Στρατός έχει προχωρήσει σε μια κινητοποίηση και μετακίνηση μονάδων που δεν διαφέρει και πολύ από μια πολεμική περίοδο. Όλα αυτά «ματώνουν» την Ελλάδα και οικονομικά και κάνουν το ποσό των 700 εκατ. ευρώ που μας υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι να είναι πολύ μικρό για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης. Όλα αυτά την ώρα που ακόμη δεν έχουν αρχίσει να αυξάνονται δραματικά οι ροές από το Αιγαίο. Είναι κάτι που θα γίνει και τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή εφημερίδα “Realnews”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας