Αρχική » Ο νοηματικός ιστορικός πολτός και ο ελαφρολαϊκισμός της περιφέρειας ΑΜΑΘ

Ο νοηματικός ιστορικός πολτός και ο ελαφρολαϊκισμός της περιφέρειας ΑΜΑΘ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Τα πεπραγμένα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στον τομέα του πολιτισμού είναι ρηχά, άνευρα, συντηρητικά και ομιχλώδη. Χωρίς στόχους, αξιολογήσεις, ιεραρχήσεις και προγραμματισμό τσαλαβουτάει με  γραφειοκρατικές, αταβιστικές και ασπόνδυλες πρακτικές, από τις οποίες απουσιάζουν η δημιουργία και η ενίσχυση δομών, θεσμών, δικτύων.

Αυτή η ανεπάρκεια, η φτώχεια και εθελοτυφλία της στον πολιτιστικό τομέα, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά και σ’ ένα μικρής αλλά ουσιαστικής διάστασης θέμα. Στην παραγωγή του τηλεοπτικού σποτ για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση/ενσωμάτωση της Θράκης. Το οποίο είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν ιδεολογικής χωριατοσαλάτας , αντιεπιστημονικού ψυχαναγκασμού και ασυνάρτητων ιδεοληψιών και νευρώσεων. Ο παραγωγός του σποτ έχει ως θέμα τα «ΘΡΑΚΗ.100 χρόνια ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ» (έτσι απλουστευτικά και ασύνδετα κλείνει το σποτ). Το  θέμα προσδιορίζει και το περιεχόμενο του σποτ. 100 χρόνια ελεύθερου βίου της Θράκης. Και τι βλέπουμε στο σποτ? Τους αρχαίους θεούς και μύθους να παρουσιάζονται ως πριμαντόνες. Να αναφέρεται ως σημαντικό γεγονός για την Θράκη η κατάκτηση της από τον Φίλλιπο και η εξάπλωση του Μακεδονικού βασιλείου από τον Μέγα Αλέξανδρο. Η συμμετοχή Θρακών στην επανάσταση του 1821 εξαντλείται στους Βισβίζηδες. Στο ακροτελεύτιο σύνθημα του σποτ γίνεται «υπερήφανη» αναφορά «στη Θράκη της πολυπολιτισμικότητας και του μέλλοντος». Δύο έννοιες που ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ εκκωφαντικά (κακώς) από το βίντεο. Θα θέλαμε η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. να γνωστοποιήσει ποιοι είχαν την ευθύνη της επιμέλειας και κυρίως της έγκρισης του σποτ. Γιά ιστορικούς και μόνο λόγους.

Και μια επισήμανση. Μια οργανωτική επιτροπή εκδηλώσεων, τις σχεδιάζει με στόχο την κινητοποίηση, συμμετοχή και ανάδειξη τρίτων. Όχι μελών της. Αυτό ορίζει η δεοντολογία και η ηθική.

Καλή συνάντηση …. στα 200 χρόνια.

Δ.Π.Δ.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας