Αρχική » Καταθέσεις μεταναστών: “Από τις φυλακές στον …Έβρο”

Καταθέσεις μεταναστών: “Από τις φυλακές στον …Έβρο”

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μετανάστες στον Έβρο: Τι κατέθεσαν στις ελληνικές αρχές οι «πρόσφυγες» που συνελήθησαν όταν πέρασαν τα σύνορα

Το οργανωμένο σχέδιο του Ερντογάν να σπρώξει στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με τη συνδρομή της Στρατοχωροφυλακής και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» μέσα από τις καταθέσεις μεταναστών που συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο, αλλά και τις εμπιστευτικές αναφορές των ελληνικών αρχών.

Επτά καταθέσεις που έδωσαν την περασμένη Κυριακή ένας Αφγανός, ένας Αλγερινός, ένας Μαροκινός, ένας Παλαιστίνιος και ένας Ιρανός, όπως επίσης και δύο υπήκοοι Συρίας, αποκαλύπτουν πώς άγρια μεσάνυχτα τους μάζεψαν από τα κλειστά κέντρα -ουσιαστικά στρατόπεδα κράτησης που λειτουργούν με δομή και όρους φυλακής- για να τους οδηγήσουν διά της βίας και συνοδεία ένοπλων ενστόλων και πρακτόρων της ΜΙΤ στα σύνορα με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι έχουν ανοίξει τα σύνορα, ότι μπορούν χωρίς χρήματα να περάσουν στην Ελλάδα και λέγοντάς τους: «Μην ανησυχείτε, ο Αλλάχ σας ευλογεί, πηγαίνετε στην Ελλάδα».

Το απίστευτο είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν σκοπό να έρθουν στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ένας 29χρονος Αλγερινός που συνελήφθη με ναρκωτικά, μπήκε φυλακή και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα. Οι καταθέσεις είναι συγκλονιστικές και περιγράφουν με λεπτομέρειες ότι ενώ οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί ζούσαν καιρό στην Τουρκία και είχαν οικογένειες και δουλειά, ξαφνικά στις αρχές του χρόνου τούς συνέλαβαν, τους έριξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τους έσπρωξαν στα ελληνικά σύνορα. Ολο αυτό το σχέδιο το κατέστρωσαν η Τουρκική Αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες, χωρίς καμία κάλυψη, χρησιμοποιώντας μάλιστα λεωφορεία της Χωροφυλακής για τη μεταφορά του πλήθους.

Οπως αναφέρουν εμπιστευτικές αναφορές της Αστυνομίας, «επιβιβάζονται σε λεωφορεία ανάλογα με την υπηκοότητα, στα οποία επιβαίνουν και άτομα της τουρκικής Χωροφυλακής, καθώς και ένοπλα άτομα με πολιτική περιβολή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς από τα κέντρα κράτησης στα τουρκικά σύνορα και τις παραλιακές περιοχές και της επιβίβασης τους στις φουσκωτές λέμβους βρίσκονται παρόντες άνδρες της Στρατοχωροφυλακής, ενώ η όλη διαδικασία εποπτεύεται από άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών επιβιβάζονται σε φουσκωτές λέμβους από τη Χωροφυλακή σε συνεργασία με τους διακινητές (ζητάνε το ποσό των 600 ευρώ το άτομο). Αν αρνηθούν να επιβιβαστούν στη φουσκωτή λέμβο, η Χωροφυλακή τους εκφοβίζει πυροβολώντας στον αέρα ή ασκώντας σωματική βία».

Οι αστυνομικοί στα κινητά τηλέφωνα των επτά συλληφθέντων βρήκαν πληθώρα από φωτογραφίες και βίντεο από τα στρατόπεδα κράτησης. Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τους χώρους, όπου κρατούνταν οι μετανάστες περιμένοντας να προωθηθούν βιαίως στην Ελλάδα.

Αυτές είναι οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τα στρατόπεδα κράτησης στην Τουρκία τις οποίες βρήκαν οι Ελληνες αστυνομικοί στα κινητά τηλέφωνα των επτά συλληφθέντων που προωθήθηκαν βιαίως στην Ελλάδα

Ο 21χρονος Αφγανός

Η πρώτη κατάθεση είναι ενός νεαρού Αφγανού, σουνίτη μουσουλμάνου από το Φαριάπ, που τον τελευταίο χρόνο έμενε μόνιμα στην Τουρκία. Ξεκινώντας την κατάθεσή του στους Ελληνες αστυνομικούς, ο νεαρός μετανάστης έδωσε το προφίλ του. «Ζω στην Τουρκία από το 2019, και συγκεκριμένα εργαζόμουν σε χωράφια στη συλλογή φράουλας στο Αϊδίνιο. Μιλάω τουρκικά και τη γλώσσα νταρί-φαρσί. Προτού μετακινηθώ στην Τουρκία δεν είχα υπηρετήσει στον Στρατό, ούτε είχα συμμετάσχει σε κάποια στρατιωτική επιχείρηση γιατί είμαι μικρός. Την 1/1/19 έφυγα από το Αφγανιστάν και πήγα στην Τουρκία παράνομα, πέρασα από τα σύνορα του Αφγανιστάν στο Πακιστάν, μετά στο Ιράν και στη συνέχεια στην Τουρκία, στην περιοχή Βαν. Από εκεί οδικώς με λεωφορείο πήγα στην Κωνσταντινούπολη, όπου για έξι μήνες εργαζόμουν σε εστιατόριο. Μετά από έξι μήνες πήγα με λεωφορείο στο Αϊδίνιο και όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν με είχε πιάσει καμιά τουρκική στρατιωτική αρχή.

Πριν από 25 ημέρες μου έκανε έλεγχο η Αστυνομία και με συνέλαβε. Με οδήγησε σε κλειστού τύπου στρατόπεδο απέλασης το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Εκεί μου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, με κατέγραψαν και παρέμεινα μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου του 2020. Οι συνθήκες ζωής στο στρατόπεδο απέλασης ήταν σαν να είσαι στη φυλακή. Ημασταν όλη ημέρα κλεισμένοι και βγαίναμε έξω μόνο για φαγητό κάποιες ώρες της ημέρας. Οι άνδρες με τις γυναίκες κρατούνταν χωριστά. Οι άνδρες όπως και εγώ ζούσαμε σε κελιά των 14 ατόμων. Οικογένειες κρατούνταν επίσης χωριστά. Το στρατόπεδο απέλασης είχε έκταση περί τα 1.000 τ.μ. και το κτίριο, το οποίο ήταν διώροφο, αποτελούνταν από 40 κελιά στα οποία κρατούνταν 14 άτομα, ενώ είχε και προαύλιο χώρο. Στο στρατόπεδο απέλασης στο Αϊδίνιο κάθε πρωί στις 8 βγαίναμε από τα κελιά για πρωινό και ακολουθούσε καταμέτρηση από τη Χωροφυλακή. Μετά από μισή ώρα επιστρέφαμε πίσω στα κελιά. Στις 22.30 ελάμβανε χώρα ξανά καταμέτρηση από το προσωπικό του στρατοπέδου και τη Χωροφυλακή και στη συνέχεια τα φώτα έσβηναν κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Στη συνέχεια, ο 21χρονος Αφγανός περιγράφει τι συνέβη την περασμένη Παρασκευή. «Στις 28 Φλεβάρη, γύρω στις 2, το προσωπικό του στρατοπέδου απέλασης μαζί με τη Χωροφυλακή μας ξύπνησαν και μας έβγαλαν στον προαύλιο χώρο. Εκεί μας έδωσαν τα προσωπικά μας αντικείμενα και τα κινητά μας τηλέφωνα και μας έβαλαν στη σειρά. Εξω από το στρατόπεδο μας περίμεναν λεωφορεία της Χωροφυλακής και μας είπαν να επιβιβαστούμε σε αυτά ώστε να μας πάνε στην Αδριανούπολη και από εκεί να περάσουμε στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα μας είπαν ότι είμαστε πολύ τυχεροί διότι έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη χωρίς να πληρώσουμε χρήματα.

Αφού επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία, φτάσαμε τελικά στο Κουσάντασι και όχι στην Αδριανούπολη που μας είχαν πει αρχικά. Σε κάθε λεωφορείο υπήρχαν έξι ένοπλοι φρουροί οι οποίοι φορούσαν στρατιωτικά ρούχα. Μέσα στα λεωφορεία άκουσα από τους Τούρκους στρατιώτες ότι ο Ερντογάν θα μας στείλει όλους στην Ευρώπη χωρίς χρήματα. Αφού φθάσαμε τελικά στο Κουσάντασι, μας πήγαν σε μια στρατιωτική βάση. Από εκεί αρχίσαμε να κατευθυνόμαστε προς το δάσος με τα λεωφορεία, ενώ μας συνόδευε ένα πολιτικό αμάξι με πινακίδες κυκλοφορίας G5AZ2190. Αφού διασχίσαμε το δάσος φτάσαμε στην παραλία.

Μας κατέβασαν από τα λεωφορεία και από το πολιτικό αμάξι είδα να βγάζουν μια φουσκωτή βάρκα. Αρχισαν να φουσκώνουν τη βάρκα και μας είπαν να επιβιβαστούμε σε αυτή και ότι αν πλεύσουμε όλο ευθεία σε δέκα λεπτά θα είμαστε στην Ελλάδα. Κατά την επιβίβασή μας στη φουσκωτή βάρκα υπήρχαν πολλές αντιδράσεις διότι οι πιο πολλοί δεν ήθελαν να πάνε στην Ελλάδα. Εκείνη την ώρα όμως ένας Τούρκος, ο οποίος ήταν στο σημείο και φορούσε πολιτικά, έβγαλε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα και σπρώχνοντάς μας και χτυπώντας μας μας έβαλε μέσα στη βάρκα. Εν συνεχεία, έδειξαν σε έναν από εμάς πώς λειτουργεί η μηχανή και του είπαν να μας πάει απέναντι στην Ελλάδα.

Πριν φύγουμε, ένας μάλλον Τούρκος αστυνομικός με πολιτικά μάς έβγαλε μια ομαδική φωτογραφία όλο το γκρουπ και μας ζήτησε να του δώσουμε ό,τι χρήματα είχαμε πάνω μας αλλά δεν είχε κάποιος από εμάς να του δώσει. Εν συνεχεία κινήσαμε με τη λέμβο από τα τουρκικά παράλια και 20 λεπτά αργότερα φθάσαμε στην Ελλάδα».

Ο Αλγερινός με τα Ecstasy

Η κατάθεση του 29χρονου Αλγερινού σουνίτη μουσουλμάνου, ο οποίος ζούσε νόμιμα στην Κωνσταντινούπολη έχοντας και ειδική ταυτότητα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς μετά τη σύλληψη του με τέσσερα χάπια Ecstasy κατέληξε παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα χωρίς να θέλει να έρθει στη χώρα μας αφού διατηρεί επιχείρηση με παπούτσια στην πατρίδα του. 

Πηγή εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας