Αρχική » Ήθελαν να περικυκλώσουν τον Έβρο την Κ. Δευτέρα

Ήθελαν να περικυκλώσουν τον Έβρο την Κ. Δευτέρα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ αλλοδαπών από την Αττική προς τις Καστανιές του Εβρου, με στόχο την «υποστήριξη» των μεταναστών που ήταν συγκεντρωμένοι και προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα, πρόλαβε στο παρά πέντε η Αστυνομία. Πρόκειται για μια υπόθεση για την οποία δεν έγινε η παραμικρή ανακοίνωση, όμως έχει κινητοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τις υπηρεσίες Ασφαλείας που πλέον έχουν πάρει αυστηρά μέτρα, κυρίως στους σταθμούς των τρένων.

Ο συναγερμός σήμανε αργά το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας όταν υπάλληλοι του Σταθμού Λαρίσης ενημέρωσαν την Αστυνομία πως υπήρχε μαζική προσέλευση αλλοδαπών που προμηθεύονταν εισιτήρια για το δρομολόγιο των 23:50 προς Θεσσαλονίκη. Αμέσως κινητοποιήθηκαν ομάδες της ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ, αλλά και διμοιρία των ΜΑΤ, και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ελέγχου των μεταναστών, οι οποίοι, στη θέα των πρώτων αστυνομικών δυνάμεων που πλησίασαν στον σταθμό, άρχισαν να φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση. Οι επικεφαλής που ανέφεραν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ αλλά και οι υπεύθυνοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπολόγισαν ότι είχαν συγκεντρωθεί για να ταξιδέψουν περίπου 300 άτομα. Ολοι τους ήταν νέοι άνδρες.

Τελικά οι αστυνομικοί εγκλώβισαν 78 αλλοδαπούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν με πούλμαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη. Εκεί εξετάστηκαν από τους αρμόδιους αστυνομικούς οι οποίοι διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές αλλά και από χώρες τη υποσαχάριας Αφρικής. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν κανένα έγγραφο στην κατοχή τους δηλαδή δεν είχαν υποβάλει ούτε αίτημα παροχής ασύλου. Αυτοί οδηγήθηκαν σε προαναχωρησιακό κέντρο για τη διαδικασία διοικητικής απέλασης ενώ οι υπόλοιποι, μετά την εξέτασή τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες κανείς τους δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα για ποιο λόγο αποφάσισαν να ταξιδέψουν ομαδικά προς τη βόρεια Ελλάδα, κάτι βέβαια που ενεργοποίησε άμεσα τους μηχανισμούς συλλογής πληροφοριών τόσο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών όσο και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας. Παράλληλα, τέθηκαν υπό συνεχή επιτήρηση οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Αττικής και της Βοιωτίας.

Δεύτερη απόπειρα

Την επόμενη ημέρα, την ίδια ώρα, εμφανίστηκαν και πάλι μαζικά στον Σταθμό Λαρίσης περίπου 70 άτομα. Και σε αυτή την περίπτωση ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία από τους αστυνομικούς και με ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πηγές της Κατεχάκη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι αυτοί οι μετανάστες καθοδηγήθηκαν κεντρικά από συγκεκριμένα social media και, μέσω των οδηγιών που δέχονται σε αυτά, κινούνται από την Τουρκία προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

«Τα μέσα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, ελέγχονται πλέον από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τη ΜIT, είτε μέσω διακινητών είτε μέσω ΜΚΟ, μέλη των οποίων δρουν και στις δύο πλευρές», ανέφεραν στη Realnews οι πηγές αυτές τονίζοντας παράλληλα τις περιπτώσεις που αποκαλύφθηκε, κυρίως στα νησιά του βορείου Αιγαίου, ότι μέλη κάποιων ΜΚΟ περίμεναν σε συγκεκριμένα σημεία βάρκες με μετανάστες μετά από επικοινωνία με συνεργάτες τους στα τουρκικά παράλια.

θεωρούν ότι ο στόχος ήταν μια συγκέντρωση αλλοδαπών «αλληλέγγυων», πίσω από τις αστυνομικές δυνάμεις στο φυλάκιο στις Καστανιές που θα δημιουργούσε δεύτερο μέτωπο και θα αποσυντόνιζε τις διμοιρίες.

«Πλέον παρακολουθούνται και οι σταθμοί των τρένων αλλά και πολλά σημεία όπου συγκεντρώνονται μετανάστες για ανάλογες μαζικές μετακινήσεις», προσθέτουν τα ίδια στελέχη της Κστεχάκη και συμπληρώνουν ότι μάλλον δεν θα αντιμετωπίσουν πάλι τέτοια φαινόμενα, και γιατί πρόλαβαν έγκαιρα την πρώτη προσπάθεια, αλλά και λόγω των μεγάλων αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται πλέον στα σημεία όπου συγκεντρώνονται μετανάστες από την πλευρά της Τουρκίας.

Ανησυχία για τα μικρά νησιά

Εκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης των ροών στα μικρά, κατοικημένα ή και ακατοίκητα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου καταστρώνει η ελληνική κυβέρνηση, μετά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία που δείχνουν ότι το ένα τρίτο των μεταναστευτικών αφίξεων καταγράφεται πλέον σε νησιά όπως το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και το Καστελλόριζο. Οι στατιστικές καταγραφές των ροών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά την τελευταία εβδομάδα της νέας μεταναστευτικής κρίσης αποκαλύπτουν ότι η διοχέτευση των ροών στα μικρότερα νησιά αποτελεί μια νέα τακτική από την πλευρά των Τούρκων διακινητών. Σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον κλοιό που έχει δημιουργηθεί από το Λιμενικό Σώμα στα μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος η Χίος και η Σάμος οι διακινητές φαίνεται πως έχουν μετατοπίσει τις επιχειρήσεις τους νοτιότερα στα τουρκικά παράλια, δηλαδή από την επαρχία του Αϊδινίου, μέχρι και την περιοχή της Αττάλειας.

Ετσι, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 3 Μαρτίου, τα μικρά νησιά δέχθηκαν μεγάλο όγκο των αυξημένων προσφυγικών ροών. Από τις συνολικά 1.567 αφίξεις που καταγράφηκαν στο σύνολο των νησιών, οι 512 σημειώθηκαν σε μικρά κατοικημένα νησιά. Οι Οινούσσες δέχθηκαν 78 άτομα, στο Αγαθονήσι αφίχθησαν 85 μετανάστες ενώ άλλοι 28 μετανάστες έφτασαν στη Σύμη. Παράλληλα, στο Καστελλόριζο έφτασαν 59 άτομα, ενώ ροές καταγράφηκαν και στη νήσο Ρω, όπου σε ένα περιστατικό αποβιβάστηκαν συνολικό 13 μετανάστες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κατηγορίας των μεταναστευτικών αφίξεων καταγραφήκε στο Φαρμακονήσι, όπου έφτασαν συνολικά 189 άτομα.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αφορά την ενίσχυση του επιχειρησιακού στόλου του λιμενικού στη Λέρο, από όπου θεωρείται ότι θα καταστεί εφικτός ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων των μικρών νησιών. Παράλληλα, υπάρχουν εισηγήσεις για εγκατάσταση στα μικρά νησιά μεγάλου μέρους της βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας από τη Frontex.

Πηγή εφημερίδα “Realnews”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας