Αρχική » “Θυμωμένος” ο Ερντογάν από την αντίσταση στον Έβρο και τους Ευρωπαίους

“Θυμωμένος” ο Ερντογάν από την αντίσταση στον Έβρο και τους Ευρωπαίους

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα άντεξε και αντιμετώπισε τον υβριδικό πόλεμο του Ερντογάν δεν έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε εφησυχασμό. Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στον Εβρο και στα νησιά και προβληματίζεται για τις επόμενες κινήσεις του σουλτάνου.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται το μέτωπο του Εβρου, όπου έχει εκδηλωθεί έως τώρα η κύρια τουρκική πίεση. Το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να διατηρεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων στα σύνορα, ενώ ανακοίνωσε πως θα στείλει εκεί και 1.000 στρατοχωροφύλακες για να αποτρέψει τις επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας φοβούνται το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες απόπειρα «οργανωμένης εισβολής» σε ελληνικό έδαφος. Οι ελληνικές Αρχές άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες διαπίστωσαν πως οι έφοδοι των μεταναστών γίνονταν με τη βοήθεια και την κάλυψη της τουρκικής αστυνομίας και ότι στις επιθέσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν χημικά και δακρυγόνα. Αυτή η τακτική δεν αποκλείεται να επαναληφθεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στο εγγύς μέλλον. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται πως ο Ερντογάν έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιστάθηκε, έκλεισε τα σύνορα και απέτρεψε τα σχέδιά του, αλλά και από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε απέναντι στη χώρα μας. θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επιμείνει, με στόχο να πετύχει το ρήγμα και να μπορεί να ισχυριστεί στη χώρα του ότι έστειλε, όπως είχε υποσχεθεί, τους πρόσφυγες στην Ε.Ε.

Αν και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η συμφωνία ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ερντογάν για εκεχειρία στην Ιντλίμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, πιστεύουν πως ο κίνδυνος στον Εβρο παραμένει υψηλός για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, το δεύτερο ενδεχόμενο που τους ανησυχεί είναι η εκδήλωση προβοκάτσιας ή κάποιο ατύχημα που θα μπορούσε να προκαλέσει ραγδαία κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Πέρα από τον Εβρο, πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία και για τα νησιά, όπου το ακραίο σενάριο είναι μια συντονισμένη απόπειρα απόβασης με εκατοντάδες βάρκες πιθανότατα μια ήρεμη από πλευράς καιρικών συνθηκών νύχτα. Προς το παρόν, η ετοιμότητα του Στόλου και του Λιμενικού αλλά και οι ισχυροί νοτιάδες δεν έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη μιας συντονισμένης τουρκικής προσπάθειας ωστόσο ο καιρός βελτιώνεται. Τα νησιά θεωρούνται το πλέον ευάλωτο σημείο της ελληνικής επικράτειας και στη δική τους προστασία απέβλεπε η κυβερνητική απόφαση να μη δέχεται η Ελλάδα αιτήσεις ασύλου για έναν μήνα, που στην πραγματικότητα ακροβατεί στα όρια της διεθνούς νομιμότητας.

«Αποβάσεις» σε βραχονησίδες

Στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, πάντως δεν αποκλείουν απόπειρα του Ερντογάν να ανοίξει και άλλα μέτωπα και να βάλει και άλλα ζητήματα στο τραπέζι. Ενα από αυτά είναι να στείλει τις βάρκες με τους μετανάστες σε μικρά νησιά και βραχονησίδες είτε για να

δώσει έμφαση στους τουρκικούς ισχυρισμούς για γκρίζες ζώνες και αμφισβητούμενα νησιά, είτε για να προβάλει εμφατικά τις τουρκικές διεκδικήσεις για δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά νερά.

Για τον λόγο αυτόν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχει καμία χαλάρωση, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον Εβρο. Ο Ερντογάν είναι, ούτως ή άλλως απρόβλεπτος και διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ανοίξει μέτωπο και αλλού, με την αποστολή π.χ. ενός ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που ορίζεται από την τουρκολιβυκή συμφωνία, νοτίως της Κρήτης. Οπως λένε χαρακτηριστικά αυτοί οι κύκλοι, το συγκεκριμένο σενάριο έχει ισχυρές πιθανότητες να εκδηλωθεί σε περίπτωση που ο σουλτάνος δεν πετύχει τίποτε στον Εβρο. Το εν λόγω σενάριο, πάντως ενισχύεται και από τη NAVTEX που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης η Τουρκία για την περιοχή.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη στάση των Τούρκων, κινούνται με διπλή στόχευση στο μέτωπο του μεταναστευτικού. Αφενός να διατηρηθεί αρραγές το ευρωπαϊκό μέτωπο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, μετά και την παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Εβρο, και αφετέρου να βρεθούν οι τρόποι απεγκλωβισμού από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε όλα τα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πεδία στα οποία θα υπάρχει άμεση στήριξη -και η κυβέρνηση πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση είναι πέντε:

  • Στο οικονομικό πεδίο ήδη υπάρχει η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 700 εκατ. ευρώ.
  • Στο πεδίο της φύλαξης των συνόρων έχει αποφασιστεί η αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Εκτός από αυτό, υπάρχουν προσφορές κρατών για φύλαξη των ελληνικών συνόρων.
  • Στο πεδίο των μετεγκαταστάσεων, το οποίο τίθεται διαρκώς από την ελληνική πλευρά (με τελευταία την επιστολή του Γιώργου Κουμουτσάκου στην επίτροπο Ιλβα Γιόχανσεν στις 27 Ιανουαρίου), η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκφράσει απροθυμία. Αυτό που συζητούν σε αυτή τη φάση οι ευρωπαϊκές χώρες είναι να πάρουν ασυνόδευτα παιδιά.
  • Συνεισφορά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Η Ελλάδα ζητά να λάβει στήριξη από ιατρικό προσωπικό και να προμηθευτεί ιατρικά εξοπλισμό, κουβέρτες σκηνές κ.ά.
  • Με δεδομένο ότι η πλειονότητα αυτών που έρχονται στην Ελλάδα προέρχεται από το Αφγανιστάν και αφού έχει υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία, θα ζητηθεί από τις Βρυξέλλες η συνδρομή τους για την επιστροφή Αφγανών στη χώρα τους.

Πηγή εφημερίδα “Realnews”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας