Αρχική » Θεσμικό Παράθυρο για απελάσεις

Θεσμικό Παράθυρο για απελάσεις

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η δικαίωση της Ισπανίας για επιστροφή παράνομων μεταναστών από το Μαρόκο δημιουργεί νέα νομικά δεδομένα και για την Ελλάδα

Με περισσό ενδιαφέρον μελετούν στην κυβέρνηση την πρόσφατη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ομοφώνως δικαίωσε την Ισπανία για την απόφασή της να επιστρέφει στο Μαρόκο 75 πολίτες τρίτων χωρών στην προσπάθειά τους να εισέλθουν παράνομα στην επικράτειά της το 2014.

Ο Ελληνας πρόεδρος του δικαστηρίου, Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, εκτίμησε τόσο από το βήμα της Βουλής, στις αρχές της εβδομάδας, όσο και σε ειδική νομική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι οι ίδιοι οι μετανάστες έθεσαν εαυτούς σε «παράνομη κατάσταση». καθώς αποφάσισαν να εισέλθουν στην Ισπανία από μη εξουσιοδοτημένο σημείο εισόδου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα διά θαλάσσης στην Ελλάδα, όπως το ότι οι συγκεκριμένοι επιχείρησαν κάτι αντίστοιχο στο χερσαίο έδαφος της ισπανικής Μαλίγια. στοιχείο που αποτρέπει την αυθόρμητη εξαγωγή συμπερασμάτων περί νομιμοποίησης των μαζικών απελάσεων.

Δεν παύει πάντως να αποτελεί εξεταζόμενο σενάριο σε συνάρτηση με την ενεργοποίηση των άρθρων του ευρωπαϊκού καταστατικού χάρτη για τις αναγκαστικές επιστροφές στις περιπτώσεις απειλής των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. Το θέμα τίθεται επιτακτικώς, αφού, εκτός των άλλων, ξεκίνησαν και πάλι οι ροές από τα τουρκικά παράλια, ενώ τη Δευτέρα θα αρχίσει η υλοποίηση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή των πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Η κύρια σύσκεψη για την εξέταση του δικαστικού σκεπτικού πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των υπουργών Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα (φωτ.), και Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, κατά την οποία κρίθηκε επιβεβλημένη η αξιοποίηση όλων των θεσμικών εργαλείων και των νεότερων που προ-έκυψαν. Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, αναφέροντας ότι εξετάζονται όλες οι παράμετροι για το πεδίο εφαρμογής τής εν λόγω απόφασης και στην Ελλάδα. Οπως προκύπτει από το σκεπτικό της, που παρουσιάζουν σήμερα τα «Π», αναγνωρίζεται μεν ότι οι προσφεύγοντες είχαν φύγει εξαιτίας πολεμικών συρράξεων από τις χώρες καταγωγής τους, Ακτή Ελεφαντοστού και Μαλί, δικαιολογούνται όμως οι ενέργειες των ισπανικών Αρχών, σημειώνοντας ότι δεν έχουν καν υπαιτιότητα, επειδή οι μετανάστες εμπρόθετα δεν τήρησαν τις νόμιμες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν παρανόμως στην Ιβηρική από τον έκτασης 13 χιλιομέτρων φράχτη που έχει ειδικώς κατασκευαστεί στη Μαλίγια για την αποτροπή των λαθρομεταναστών.

Κατά την κρίση των νομικών παραγόντων, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδέχθηκε τη χρήση τέτοιων περιοριστικών μέτρων κι ως εκ τούτου άναψε το «πράσινο φως» για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο.

ΑΝΕΣΗ

Ετεροι φορείς του νομικού κόσμου θεωρούν ότι η κρίση της Ολομέλειας του ΕΔΑΑ παρέχει μεγαλύτερη άνεση στις θίγόμενες από το Μεταναστευτικό χώρες της Ε.Ε. για την εφαρμογή των Αρθρων 79 και 80 της καταστατικής Συνθήκης της Ε.Ε. (2013/32) περί αναγκαστικών επιστροφών. Σύμφωνα με αυτά, «η Ε.Ε. απαιτείται να λαμβάνει μέτρα πρόληψης και περιστολής της παράνομης μετανάστευσης», ενώ η οδηγία περί επιστροφής «παρέχει στα κράτη-μέλη ευελιξία ως προς τη διαχείριση καταστάσεων ιδιαίτερων μεταναστευτικών πιέσεων». Συγκεκριμένα, κατά την ερμηνευτική διάταξη του 2015. «στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν έκτακτη και απρόβλεπτη άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών παρέχεται ευελιξία» και «για τους όρους κλειστής κράτησής τους». Επίσης, «τα κράτη-μέλη μπορούν να εφαρμόζουν απλουστευμένες και ταχείες διαδικασίες επιστροφής για μετανάστες που συλλαμβάνονται ή εντοπίζονται κατά την παράτυπη διέλευση συνόρων, βάσει της εθνικής νομοθεσίας, τηρουμένων ορισμένων βασικών διασφαλίσεων». Μάλιστα, στο Εγχειρίδιο Επιστροφής (Οδηγία 2008/115/ ΕΚ) «αναγνωρίζεται ότι είναι νόμιμο τα κράτη-μέλη να επιστρέφουν τους παρανόμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών», υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι «εφαρμόζονται δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα ασύλου». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρωπαϊκή νομολογία δεν υπάρχουν υποδείξεις ή περιορισμοί (σ.σ.: πέραν των προβλεπομένων από τη Συνθήκη της Γενεύης) για το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ενώ το δικαστήριο αναγνώρισε και το δικαίωμα των κρατών να αντιδρούν εμπράκτως όταν παραβιάζονται τα σύνορά τους.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας