Αρχική » Βραβείο από το «ΙΕΝΕ» στον Γιάννη Φαλέκα

Βραβείο από το «ΙΕΝΕ» στον Γιάννη Φαλέκα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε ένδειξη αναγνώρισης των δράσεων φορέων της περιφέρειας στο χώρο της ενέργειας, το ΙΕΝΕ απένειμε, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη», τα βραβεία «Προμηθέας» για το 2019. Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κωστής Σταμπολής στον κ. Γιάννη Φαλέκα, δημοτικό σύμβουλο Αλεξανδρούπολης και τέως Αντιδήμαρχο της ακριτικής πόλης, για τo πρωτοποριακό έργο του στην προώθηση Γεωθερμικών εφαρμογών, καθώς και στον κ. Γιώργο Παππού, Γενικό Διευθυντή ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, για την καθοριστική συμβολή του στην εφαρμογή προγράμματος Βελτίωσης της Ενεργειακής Αποδοτικότητας δημόσιων κτηρίων στον Νομό Μεσσηνίας.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο κ. Γιάννης Φαλέκας, αφού ευχαρίστησε το ΙΕΝΕ για την τιμή που του έκανε, προέβη σε μια ιστορική αναδρομή και αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου –Αλεξανδρούπολης που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και απετέλεσε, όπως είπε’ στόχο ενεργειακής εκμετάλλευσης με πολλές ημιτελείς και ως εκ τούτου ανεπιτυχείς προσπάθειες.

Το 2012 υπήρξε, όμως, μια χρονιά κομβική, όπως είπε ο κ. Φαλέκας. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μέσω της Αντιδημαρχίας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων εντάσσει την αξιοποίηση του πεδίου στον ευρύτερο στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό του και ξεκινά μια πολύ δύσκολη και συνάμα οραματική προσπάθεια, μισθώνοντας το πεδίο.

Το 2017 εγκρίνεται το επενδυτικό σχέδιο ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και το αμέσως επόμενο έτος, πραγματοποιείται διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου. Εφέτος, το ΣτΕ ορίζει τον ανάδοχο, ενώ ξεκινά και η έναρξη κατασκευής του έργου, με ορίζοντα λήξης 18 μήνες. Για το επόμενο έτος, πρόσθεσε ο τέως Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης, προβλέπεται η ανόρυξη και νέας γεώτρησης παραγωγής, σε βάθος (550 μέτρων που θα χρηματοδοτεί από τον ΤΑΡ, ενώ στη διετία 2020-2021 προβλέπεται ή έναρξη λειτουργίας της πρώτης φάσης της αστικής και αγροτικής τηλεθέρμανσης.

Ο κ. Φαλέκας ανέφερε, τέλος πως από το 1989 έως σήμερα έχουν ανορυχθεί 19 γεωτρήσεις έρευνας ή παραγωγής, ενώ τόνισε πως το πλέον εντυπωσιακό έργο πιστοποίησης στο πεδίο που υλοποίησε ο Δήμος με ίδιους πόρους ήταν η ανόρυξη, ανάπτυξη και άντληση της παραγωγικής γεώτρησης ΑΑ-6Π σε βάθος 410 μ. (T=99°C) (2016-17). Η μέγιστη θερμοκρασία της οροφής του κύριου ταμιευτήρα ρευστών είναι η υψηλότερη που έχει μετρηθεί σε πεδίο χαμηλής ενθαλπίας στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι τελικές χρήσεις αναφέρονται στην τηλεθέρμανση του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων τις οποίες υποστηρίζει ενεργειακά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και στην αγροτική τηλεθέρμανση θερμοκηπίων κηπευτικών και παραγωγής μικροφυκών (40-50 στρμ.). Προβλέπεται, τέλος και η τηλεθέρμανση της περιοχής Φερών και των πέριξ οικισμών.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας