Αρχική » Γιάννης Μουζάλας: Αναποτελεσματικός ο φράχτης

Γιάννης Μουζάλας: Αναποτελεσματικός ο φράχτης

από statusradio.gr
0 σχόλιο

O ποταμός Εβρος έχει μήκος 168 χιλιομέτρων. Ο φράχτης έχει στηθεί στο σημείο όπου είναι στεριά και έχει μήκος 12,5 χιλιομέτρων, μια περιοχή από την οποία έτσι αλλιώς δεν είχαμε ροές. Σε κάθε περίπτωση, έχει καλυφθεί όλο το τμήμα της ξηράς και αν απομένει κάποιο σημείο είναι πολύ μικρό και άνευ ιδιαίτερης σημασίας όσον αφορά το πέρασμα. Επί υπουργίας μου, με κλιμάκιο του στρατού και της αστυνομίας ταξίδεψα κατά μήκος όλου του ποταμού δύο φορές έτσι ώστε να έχω εποπτεία και εικόνα όλης της περιοχής και να γνωρίζω τι ακριβώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε.  Κατά μήκος του ποταμού δεν μπορεί να φτιαχτεί φράχτης όπως ίσως κάποιοι διατείνονται ή ελπίζουν, γιατί ισχύουν κανόνες ανάλογοι με αυτούς του δικαίου της θάλασσας. Δηλαδή, διαπλέοντας τον ποταμό από τη μέση και μετά θεωρείται ότι βρίσκεσαι επί ελληνικού εδάφους –και το αντίστροφο– και άρα οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να κάνουν τα δέοντα. Πέραν του ότι είναι ανέφικτο τεχνικά να δημιουργηθεί φράχτης σε τόσο μεγάλη έκταση, είναι λοιπόν και αναποτελεσματικό, είναι σαν να λέμε ότι θα βάλουμε φράχτη στις ακτές της Μυτιλήνης. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Εβρος στρατιωτικά είναι απροσπέλαστος σε οποιονδήποτε στρατιωτικό εχθρό αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να υπάρξει αποτροπή προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι. 

Ο φράχτης στον Εβρο έχει σαφώς ιδεολογικό πρόσημο. Πρόκειται για μια προπαγάνδα που έχει στόχο την επίδειξη ισχύος χωρίς όμως να φέρνει αποτελέσματα απτά, και βέβαια χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα. Δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ροές παρά μόνο εφόσον υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία με την απέναντι πλευρά έτσι ώστε να σταματούν τις βάρκες πριν ξεκινήσουν.

Πολλές φορές τους τελευταίους πέντε μήνες η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι σφράγισε τα σύνορα, όμως την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν σταμάτησαν οι ροές αλλά έχουν αυξηθεί. Πρόκειται για εξαγγελίες που προκαλούν θυμηδία σε όσους βρίσκονται στις περιοχές και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει. Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για συνεργασία με τις τουρκικές αρχές ώστε να σταματούν οι Τούρκοι όσους προσπαθούν να περάσουν από τον Εβρο πριν καν ξεκινήσουν.

Πηγή Εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας