Αρχική » ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με συχνότητα 400 ατόμων ημερησίως εξακολουθούν να καταφθάνουν στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία. Κατά το τελευταία διάστημα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι έχουν αυξηθεί οι ροές στον Εβρο, καθώς οι διακινητές βρίσκουν συνεχώς νέα περάσματα, ενώ διογκώνεται ο αριθμός των αγνοουμένων και όσων καταλήγουν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τα συναρμόδια υπουργεία Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο περαιτέρω θωράκισης της βόρειας περιφέρειας, το οποίο περιλαμβάνει επέκταση του μεγάλου φραγμού, πρόσθετους ελέγχους από 400 επιπλέον συνοριοφύλακες που προσλαμβάνονται άμεσα, μπλόκα στην Εγνατία και τις επαρχιακές οδούς, ενίσχυση της φρούρησης των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και της θαλάσσιας περιοχής πέριξτης Αλεξανδρούπολης, όπου επίσης έχουν εντοπιστεί νέες δίοδοι.

Ο όλος οχεδιασμός για την κατάρτιση ολιστικού και κοινού επιχειρησιακού σχεδίου, όπως και κοινού επιχειρησιακού κέντρου, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, εξελίχθηκε περίπου πριν από δύο εβδομάδες. Υπήρξε, σε μια πρώτη φάση, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Π», μια σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας, όπου συμμετείχαν ο αρμόδιος υπουργός, κ. Πανα-γιωτόπουλος, ο υφυπουργός, κ. Στεφάνής, και, αντίστοιχα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο υπουργός κ. Χρυαοχοΐδης και ο υφυπουργός κ. Οικονόμου. Επίσης, ανώτατοι αξιωμα-τούχοι σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ – ΓΕΣ και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Στη συνέχεια, οι κύριοι Χρυσοχοΐδης και Οικονόμου επισκέφθηκαν τη μεθοριακή περιοχή του Εβρου, όπου υπήρξαν συσκέψεις και συντονισμός με τον επικεφαλής του Δ’ Σώματος Στρατού και τους επιτελείς του, ανώτατους και ανώτε ρους αξιωματικούς της ΕΛ-ΑΣ. με επικεφαλής τον επιθεωρητή Β. Ελλάδος. Το αντικείμενο των συσκέψεων ήταν ακριβώς η προώθηση και η κατάρτιση ενιαίου επιχειρησιακού σχεδία-σμού για την αναβάθμιση της φύλα ξης των συνόρων και τη «θωράκισή» τους. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», τα ακάλυπτα ή περιορισμένα εποπτευόμενα σημεία είναι 200-250. Στον νέο σχε-διασμό μεθοδεύεται η επέκταση του φράχτη των 12 χιλιομέτρων στη Νέα Βύσσα, κατά 3-4 χιλιόμετρα, και η δημιουργία ανάλογων, μικρότερων σε γειτονικές περιοχές Επίσης η παρακολούθησή τους με συστήματα καμερών και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Ηδη στις Καστανιές θα κατασκευαστεί συρματόπλεγμα «τύπου ΝΑΤΟ», μήκους 200 μέτρων, με υλικά υψηλής αντοχής, αιχμηρές λεπίδες και πυκνή δέση, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την περίφραξη στρατοπέδων, αποθηκών πολεμοφοδίων και εργοστασίων υψίστης ασφαλείας. Πιο προσβάσιμα σημεία θεωρούνται τα μονοπάτια από τα κοντινά χωριά Πετράδες, Γσάκιο και Πυθίο. τα οποία βρίσκονται στη γραμμή μεταξύ Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας. Νέα περάσματα -και μάλιστα πολύ ενεργά-εντοπίστηκαν στον ορεινό όγκο Σου-φλίου και στα τριγύρω Πομακοχώρια. Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, οι λαθρομετανάστες «αναζητούν καταφύγιο σε στάβλους, αποθήκες, κλειστά σπίτια και τζαμιά, προκειμένου να προφυλαχθούν από την παγωνιά», ενώ δεν λείπουν και τα περιστατικά κλοπών. Πρόσφατα, ο δήμαρχος Σουφλίου, Π. Καλακίκος, κάλε-σε τις Αρχές «να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και το αίσθημα ασφάλειας» στην περιοχή.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΕΡΕΙΟ

Εν προκειμένω, κοινότητες όπως το Μικρό Δέρειο «έχουν εξελιχθεί σε τόπο συνάθροισης και διάχυσης των λαθρομεταναστών», τονίζουν οι ντόπιοι, λέγοντας ότι από εκεί μεταφέρονται σε άλλα χωριά, όπως στη Χλόη, τη Νέα Σάντα, τις Σάπες και κατόπιν στην Κομοτηνή, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν «τρύπες» διαφυγής τους στα Βαλκάνια. Το πλέον «αποδοτικό μέτρο», που ελή-φθη από την πρώτη κιόλας ημέρα της νέας διακυβέρνησης και της αλλαγής στην πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας, είναι οι μαζικές συλλήψεις διακινητών (εκατοντάδες σε διάστημα λίγων μηνών) και οι αθρόες καταδίκες τους χωρίς την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού. Ενδεικτικά, τονίζεται ότι τον περασμένο μήνα, στις 13 Νοεμβρίου, επιβλήθηκαν από το Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης καθείρξεις 702 ετών κατά 2 αστυνομικών και 698 ετών κατά πολίτη που είχαν συλληφθεί έναν χρόνο νωρίτερα στο Σουφλί για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων. Μία ημέρα νωρίτερα, το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε πολυετείς φυλακίσεις, από 96 έως 280 έτη, 8 μέλη ανάλογης συμμορίας, η οποία μετέφερε αλλοδαπούς με Ι.Χ. από τα θρακικά σύνορα στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και ο ιδιοκτήτης ενός εκ των αυτοκινήτων που δεν συμμετείχε στο «δρομολόγιο» καταδικάστηκε για απλή συνέργεια σε 46 χρόνια φυλακή.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας