Αρχική » Στη νέα πάγια ρύθμιση και όσα χρέη δεν μπήκαν στις 120 δόσεις

Στη νέα πάγια ρύθμιση και όσα χρέη δεν μπήκαν στις 120 δόσεις

από statusradio.gr
0 σχόλιο

«Παράθυρο» για 3,7 εκατομμύρια οφειλέτες με χρέη 180 δισ. ευρώ

Και τα παλαιά χρέη θα ενταχθούν τελικά στη νέα πάγια ρύθμιση των έως και 48 δόσεων που ξεκινά από 1.1.2020. Ενώ το νομοσχέδιο στη διαβούλευση έλεγε πως «οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται για οφειλές που βεβαιώνονται στις Δ.Ο.Υ., τα ελεγκτικά κέντρα και τα τελωνεία μετά την 1.1.2020», η διατύπωση αυτή απαλείφθηκε για να χωρέσει ο νόμος περισσότερους. Αντί να (περι-) ορίσει ποιους περιλαμβάνει, η τελική διάταξη «ξεχωρίζει» μόνον ποιους… αποκλείει!

Με τα νέα δεδομένα «εξαιρούνται και δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1.11.2019 ήταν σε ισχύ». Δηλαδή και οι 8 στους 10 οφειλέτες (3,7 από 4,3 εκατ. ΑΦΜ) που δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσει που τώρα μόλις ξεκίνησαν και τηρούν.

Για τους όρους υπαγωγής, το άρθρο για την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε έως 48 καθορίζει ότι:

– Ελάχιστη δόση θα είναι τα 30 ευρώ το μήνα

– Η ετήσια δόση για τα νοικοκυριά θα ξεκινά από 1% του ετήσιου εισοδήματος (προκειμένου για τρίτεκνους και πολύτεκνους) ή από 4% κατ’ελάχιστον για όσους δεν έχουν παιδιά. Θα φτάνουν όμως εως και στο 25% για εισοδήματα 100.000 ευρώ και άνω.

– Το επιτόκιο θα είναι πιο «αλμυρό» και θα ξεπερνά το τραπεζικό (για να μη συμφέρει να πληρώνουν όσοι χρωστούν την τράπεζα αντί την εφορία) ειδικά για όσους ζητήσουν πάνω από 12 δόσεις.

– Για τις επιχειρήσεις η δόση κυμαίνεται ως ποσοστό επί του τζίρου.

Ειδικότερα, με βάση την διάταξη που κατατέθηκε χθες:

1. α. Οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α’ 90, Κ.Ε.Δ.Ε.), τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, ΦΕΚ Α΄170 Κ.Φ.Δ.) και τον Τελωνειακό Κώδικα, δύνανται, κατόπιν αίτησης των οφειλετών, πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως εξής:

(i) σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις,

(ii) έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στα επόμενα εδάφια

β. ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για οφειλές που ρυθμίζονται σύμφωνα με την ανωτέρω υποπερίπτωση α) (ii) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, κατά τα επόμενα, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης της υποπερίπτ. δ’.

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα, με βάση

-τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή

-το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο, και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής ως εξής:

Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή, όπως αυτός ορίζεται στο επόμενο εδάφιο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας