Αρχική » ΟΙ 4 ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΟΙ 4 ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Υγεία, πρόληψη, υποστήριξη και προστασία στους στόχους της κυβέρνησης για μείωση κατά 30% της βλαβερής συνήθειας έως το 2025

Οσοι παρακολούθησαν ή ανέγνωσαν προσεκτικά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την έναρξη της μεγάλης αντικαπνιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης, στο Κέντρο Πολιτισμού -Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αντιλήφθηκαν ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ετέθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η κυβέρνηση για να αλλάξει ριζικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια τη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αυστηρή και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ως «μια τολμηρή πρωτοβουλία, μια εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού, αλλά και μια άσκηση αλληλοσεβασμού:». Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο Βασίλης Κικίλιας ανέλαβε ήδη να φέρει εις πέρας μία από τις πιο εμβληματικές πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και μάλιστα με βάθος χρόνου. Πέραν τούτου, οφείλουμε να σημειώσουμε επίσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε ρητή αναφορά, κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας του, στον επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην αντικαπνιστική πολιτική. Η τοποθέτηση του κ. Μπεχράκη στη θέση του επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Βασίλη Κικίλια, με τον πρωθυπουργό να επιβραβεύει ρητώς τη σχετική κίνηση του υπουργού. Σημαντικό είναι επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να υπενθυμίσει, χωρίς να τον κατονομάσει, τον τέως αν. υπουργό Υγείας. Παύλο Πολάκη, ο οποίος ανήκε στους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι «κάπνιζαν μέσα στα υπουργεία, ακόμη και κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου στην ομιλία του ότι η χώρα μας έχει γνωρίσει από το 2009 μέχρι σήμερα 11 νομοθετήματα. υπουργικές αποφάσεις και τροπολογίες για τον έλεγχο του καπνίσματος, αλλά με μηδενικό αποτέλεσμα.

«Οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η διοίκηση αδράνησε και η κοινωνία ανέχθηκε να μην εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε ως εθνικό στόχο για την Ελλάδα τη μείωση κατά 30% του καπνίσματος μέχρι το 2025.

Στη δική του ομιλία, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας κάλεσε μεταξύ άλλων τους πάντες στη χώρα μας σε μια «ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για έναν εθνικό στόχο υγείας, για μια καλύτερη ζωή», ενώ διευκρίνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η αντικαπνιστική πολιτική της κυβέρνησης δεν επιδιώκει να θέσει τους καπνιστές απέναντι από τους μη καπνιστές.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει υψηλά πρόστιμα για τους… θεριακλήδες, παραβάτες της σχετικής νομοθεσίας. Οπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα πρόσημα για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξεκινούν από τα 100 ευρώ για τον καπνιστή και τα 500 ευρώ για τον ιδιοκτήτη, ενώ αυξάνονται ακόμη περισσότερο για κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης άνω των 100 τ.μ. και ειδικά άνω των 300 τ.μ. Ισχύουν για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όποιας έκτασης και αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα αεροδρόμια, εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, στους δημόσιους χώρους εργασίας, καθώς και αναμονής δημόσιων υπηρεσιών. 0 υπεύθυνος διαχείρισης ή προϊστάμενος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ. θα πληρώνει 500 ευρώ. Για κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ, μέχρι την πέμπτη υποτροπή, οπότε επιβάλλεται χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας. Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους καταστήματος ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ σε κάθε υποτροπή. Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόσημα για κλειστούς και υπαίθριους χώρους όπου συναθροίζονται ανήλικοι, όπως παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, παιδικές χαρές, χώρους αθλητικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών. Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 200 ευρώ. Στα 1.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για τον καπνιστή οδηγό ή επιβαίνοντα IX αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Ετσι, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμιαμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο στον οποίο παρέχεται εργασία και στο εσωτερικό όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι. Επίσης, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα Ι.Χ. και Δ.Χ. οχήματα, όπου επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, σε νυχτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης. καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνί-ων. σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιές, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κλπ, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον ανοικτό χώρο, όταν υπάρχουν ανήλικοι.

Οι Αρχές που θα κληθούν να ελέγχουν τους παραβάτες είναι οι: Ελληνική Αστυνομία, επόπτες Δημόσιας Υγείας Περιφερειών, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), ελεγκτές του ΕΟΤ, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και μεικτά κλιμάκια των παραπάνω. Πρόστιμο 500 ευρώ προβλέπεται επίσης για τη μη κατάρτιση σχεδίου αποτροπής καπνίσματος και τον μη ορισμό υπευθύνων, τη μη ανάρτηση σήμανσης και τη μη λήψη λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων), τη μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, τη μη κλήση των αρμόδιων οργάνων και τη μη συνεργασία με τους ελεγκτές.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Το εθνικό σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος που ανακοινώθηκε θα αναπτυχθεί σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά την προαγωγή υγείας και πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του κα πνίσματος ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν, μεταξύ άλλων, εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τους γονείς και τις εγκύους επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για σύγχρονες και τεκμηριωμένες στρατηγικές πρόληψης του καπνίσματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους κινδύνους του καπνίσματος και ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Ο δεύτερος άξονας αφορά την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα Οι δράσεις ιου άξονα αυτού αφορούν κυρίως τη βελτίωση ιου ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σύστημα υποστήριξης δικαιωμάτων μη καπνιστών και δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων.

0 τρίτος άξονας αναφέρεται στην υποστήριξη της διακοπής καπνίσματος, που θα επιτευχθεί ακόμα και με τη δημιουργία χάρτη ιατρείων διακοπής
καπνίσματος, καθώς και πλατφόρμας και γραμμής επικοινωνίας για την υποστήριξη της διακοπής του καπνίσματος. Ο τέταρτος άξονας αφορά τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν νέα προϊόντα καπνού, με την ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου. Σημαντικό είναι επίσης ότι, σε εφαρμογή του αντι-καπνιστικού νόμου, το υπουργείο Υγείας δημιούργησε και λειτουργεί από την περασμένη Τρίτη τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες, το 1142. Χαλώντας τον αριθμό αυτόν, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσουν βοήθεια για τη διακοπή του, καθώς και να αναφέρουν παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Το 1142 ακολουθεί τη φιλοσοφία του εθνικού σχεδίου δράσης κατά του καπνίσματος, στο οποίο έμφαση δίνεται στην πρόληψη, στη διακοπή του καπνίσματος και στην εξάλειψη του παθητικού καπνίσματος. Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία του πολίτη καταγράφονται και εντός 48 ωρών επαγγελματίας υγείας αναλαμβάνει να ενημερώσει και να καθοδηγήσει τον ενδιαφερόμενο σε κάποιο ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς του.

Ταυτόχρονα, στο 1142 μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και, εφόσον διαθέτει, το επιαίΐ του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί, στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση τις καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές και μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας