Αρχική » Καλές οι αποδόσεις χαμηλές οι τιμές για το βαμβάκι

Καλές οι αποδόσεις χαμηλές οι τιμές για το βαμβάκι

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Βγήκαν νωρίτερα οι βαμβακοσυλλεκπκές από το χωράφι, λόγω καλών καιρικών συνθηκών – Μεγάλες οι αποδόσεις όμως οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται (στα 39 έως 42 λεπτά το κιλό φέτος στα 50 λεπτά πέρυσι!)

Νωρίτερα -λόγω καλών καιρικών συνθηκών- ολοκληρώθηκε φέτος η συγκομιδή στο βαμβάκι που είχε χρονικό ορόσημο για το τέλος της συγκομιδής τα τέλη Οκτωβρίου. Αν και οι αποδόσεις φέτος ήταν καλές. οι τιμές (φέτος κυμαίνονται στα 39 – 42 λεπτά το κιλό όταν πέρυσι ήταν 50 λεπτό) δεν ακολούθησαν την ίδια πορεία, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε δυσμενή θέση και να μετρούν μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους. Βασική αιτία οι χαμηλές τιμές που δίνουν τα διεθνή χρηματιστήρια (κάτω από 65 σεντς ανά λίβρα). Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο (σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής – USDA) η παραγωγή βαμβακιού το 2019/20 περιλαμβάνει υψηλότερα αρχικά αποθέματα. υψηλή παραγωγή, παραπάνω εξαγωγές και
μεγαλύτερα τελικά αποθέματα. Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι κατά 2% αυξημένη, φτάνοντας τα 22,5 εκατομμύρια μπάλες.

«Φέτος, οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές. Αυτό αποδίδεται στις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές. Χαρακτηριστικά σάς αναφέρω άτι πέρυσι τέτοια εποχή η διεθνής τιμή ήταν στα 75 λεπτά ανά λίβρα και φέτος δεν ξεπερνάει τα 61 – 62 σεντς ανά λίβρα», αναφέρει στο ο παραγωγός από τη Ροδόπη και πρώην πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκος Σκοπιανός.

Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε, αυτές τις ημέρες η συγκομιδή ολοκληρώνεται. «Μετά το τέλος Οκτώβρη δεν θα υπάρχει πουθενά αμάζευτο βαμβάκι. Αυτό έχει να κάνει με τις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι μηχανές να δουλεύουν στο φουλ. Επίσης φέτος λόγω καιρού αλλά και λόγω απουσίας εντομολογικών προβλημάτων, πιάσαμε πολύ καλές αποδόσεις Κατά μέσο όρο. αυτές κυμαίνονται στα 300 κιλά το στρέμμα, ενώ σε πολύ καλά χωράφια οι αποδόσεις αγγίζουν και τα 400 κιλά το στρέμμα».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Agropost». σχετικά με την πορεία των φετινών τιμών, ο κ. Σκοπιανός αναφέρει ότι σε πανελλαδικό επίπεδο αυτές διαμορφώνονται στα 39 με 42 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν 50 λεπτά το κιλό. Σε ό.τι αφορά τους λόγους που τα διεθνή χρηματιστήρια αδυνατούν να δώσουν φέτος καλύτερες τιμές, ο πρώην πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος μας εξηγεί ότι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: Α) στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας Β) στα μεγάλα διεθνή αποθέματα που εκτιμώνται από τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος και Γ) στο ότι η Κίνα πλέον δεν δημιουργεί αποθέματα όπως παλαιότερα.

Πώς διαμορφώνεται η τιμή

Πώς διαμορφώνεται όμως το παζλ των τιμών. Πότε ο παραγωγός πληρώνεται 39 λεπτά και πότε 42: Τα παραπάνω ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η Διεπαγγελματική. η οποία προτείνει στα μέλη της. παραγωγούς και εκκοκιστές τα παρακάτω:

Η αναρτημένη καθημερινά τιμή αγοράς στα εκκοκκιστήρια να αφορά παραλαβή τού σύσπορου βάμβακος με υγρασία 13%-15% (Να μην γίνεται διαφοροποίηση της τιμής παραλαβής σύσπορου βάμβακος εάν η υγρασία του σύσπορου είναι μεταξύ 13% και 15%).

Σε περίπτωση που η μέση υγρασία σύσπορου βάμβακος είναι κάτω του 13% να αυξάνεται π τιμή τού προϊόντος σε ίσο ποσοστό με τη διαφορά κάτω του 13% (η αύξηση τιμής θα υπολογίζεται επί της καθημερινής τιμής παραλαβής έκαστης εκκοκκιστικής μονάδος).

Σε περίπτωση που η μέση υγρασία σύσπορου βάμβακος είναι πάνω από 15% να μειώνεται η τιμή τού προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την υπέρβαση πάνω του 15% (η μείωση τιμής θα υπολογίζεται επί της καθημε-ρινήςτιμής παραλφής έκαστης εκκοκκιστικής μονάδος).

Ο ρόλος του ΥΠΑΑΤ

Καμπανάκι λόγω των χαμηλών τιμών στο βαμβάκι χτύπησε και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός, Μάκης Βορίδης. συναντήθηκε με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε οι παραγωγοί να πληρώνονται σε δίκαιη τιμή για το βαμβάκι. «Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, που είναι αποτέλεσμα της πορείας της διεθνούς χρηματιστηριακής τιμής του προϊόντος έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

0 κ. Βορίδης τόνισε από την πλευρά του ότι ενεργοποιήθηκε άμεσα σειρά ελέγχων στην αγορά και ζήτησε από την πλευρά των εκκοκκιστών να καταβάλουν στους παραγωγούς ένα δίκαιο τίμημα, δηλαδή, μία τιμή που θα εμπεριέχει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το ελληνικό βαμβάκι.

«Σε μία δύσκολη χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς. θέλω να καλέσω τους εκκοκκιστές να εξαντλήσουν κάθε δυνατό περιθώριο, ώστε οι παραγωγοί να λάβουν μία δίκαιη τιμή, ειδικά για το βαμβάκι που έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών τού ΟΠΕΚΕΠΕ είναι και το φαινόμενο των ψευδών (εικονικών) δηλώσεων, ώστε να εντοπίζονται τυχόν επιτήδειοι που δεν προχωρούν σε ολοκληρωμένη καλλιέργεια.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης αλλά και επιτόπια στο χοοράφι, τα κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους. προκειμένου να διασφαλισθεί ότι μόνον όσοι αγρότες καλλιεργούν και παράγουν βαμβάκι θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Αυξημένη η διεθνής παραγωγή

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για την παραγωγή βαμβακιού την εμπορική περίοδο 2019/20 εκτιμώνται υψηλότερα αποθέματα, υψηλή παραγωγή και περισσότερες εξαγωγές. Ειδικότερα, η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι κατά 2% αυξημένη, φτάνοντας τα 22,5 εκατομμύρια μπάλες. Η έρευνα κάνει λόγο για ελαφρώς μεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας και απόδοση, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για ρεκόρ μεγαλύτερης παραγωγής δεκατετραετίας. Τα αρχικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 250.000 μπάλες, λόγω χαμηλότερων από τις αναμενόμενες εξαγωγών το 2018/19. Οι εξαγωγές για το 2019/20 αυξήθηκαν κατά 200.000 μπάλες αυτόν τον μήνα και τα αποθέματα που λήγουν αυξάνονται κατά 500.000 μπάλες στα 7.2 εκατομμύρια. Η πρόβλεψη για τη μέση τιμή για τη σεζόν 2019/20 είναι στα 60 σεντς του δολαρίου. 3 σεντς κάτω από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

Ελλάδα: Κυριότερος παραγωγός βάμβακος στην ΕΕ

Πάνω από το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγης βάμβακος είναι ελληνικό, αναδεικνυοντας τη χώρα στον κυριότερο παραγωγό βάμβακος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γέωργίος των ΗΠΑ (USDA), την περίοδο 2017-2018, η παραγωγή βαμβακιού εκτιμήθηκε σε 1.24 εκατ. μπάλες των 480 λιβρών, αυξημένη περίπου κατά 20% από την προηγούμενη σεζόν, ενώ την περίοδο 2018-2019 η παραγωγή αυξήθηκε περαιτέρω σε 1,41 εκατ. μπάλες.

Επίσης, με βάση μελέτη της Infobank Hellastat ΑΕ για τον εγχώριο κλάδο της εκκόκισης βάμβακος, την περίοδο 2018-2019, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 6,5%. έφθασαν τα 245.000 εκτάρια, από 230.000 την προηγούμενη περίοδο. Εκτιμάται ότι την τρέχουσα περίοδο 2019-2020, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση, περίπου κατά 6%.

Οσον αφορά τις διεθνείς τιμές τού εκκοκκισμένου βάμβακος, σύμφωνα με τον δείκτη Cotlook A Index, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, η τιμή διαμορφώθηκε στα 87,95 σεντς ανά λίβρα, ωστόσο μειώθηκε στα 81.1 σεντς ανά λίβρα στα τέλη του περασμένου Φεβρουάριου. Την ίδια περίοδο, η τιμή παραγωγού ανήλθε στα 0,55 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Φεβρουάριο μειώθηκε στα 0.52 ευρώ.

Το 2018. το βαμβάκι κατατάχθηκε στη 12η θέση των πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, από τη 10η θέση το 2017. Συνολικά, το 2018 εξήχθησαν 214.673.6 τόνοι, όγκος μειωμένος κατά 7,49%, ενώ σε αξία υπήρξε μείωση κατά 2,95%. ήτοι 338,4 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο. το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι εξαγωγές σημείωσαν σημαντική βελτίωση, εκτοξεύοντας το βαμβάκι στην τρίτη θέση των πιο εξαγώγιμων προϊόντων. από την 11η θέση που κατείχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στη μελέτη της ΙΒΗ5 αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 19 παραγωγικών επιχειρήσεων. Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών το 2017 υποχώρησε κατά 6.7%, στα 566,44 εκατ. ευρώ, από 607,31 εκατ. ευρώ το 2016.

Τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν σημαντικά κατά 52.9%, στα 9.83 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 3.59 εκατ. ευρώ, από κέρδη 10,32 εκατ. ευρώ το 2016. Τα περιθώρια EBITDA και ΕΒΤ υποχώρησαν σε 2.3% και στο 0.1%, αντίστοιχα. Οι απαιτήσει εισπράχθηκαν σε 55 ημέρες, από 38 το 2016.

Με πρόσθετες υποχρεώσεις φέτος η συνδεδεμένη βάμβακος

Διαφοροποιήσει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά για συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών φέρνει η φετινή εγκύκλιος για την καταβολή τής συνδεδεμένης βάμβακος στους παραγωγούς. «Στις περιπτώσεις Συνεταιριστικών Οργανώσεων ή Ομάδων Παραγωγών η αντίστοιχη Σύμβαση αγοραπωλησίας με συνημμένο κατάλογο των μελών, πρέπει να υπογράφεται, κατόπιν εξουσιοδότησης. πριν την έναρξη της περιόδου παραδόσεων και να κατατίθεται εντός δέκα ημερών από την υπογραφή της στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ». Αυτό αναφέρει εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τις «Λεπτομέρειες εφαρμογής τής διαδικασίας ελέγχου για την χορήγηση της ειδικής κάλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι περιόδου 2019/20».

Παράλληλα, οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι ομάδες παραγωγών οφείλουν να εγγραφούν ως χρήστες στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και να καταχωρούν τις παραδοθείσες ποσότητες ανά παραγωγό-μέλος της ομάδας ή του συνεταιρισμού, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σταλούν ηλεκτρονικά. Επίσης, θα πρέπει να καταθέσουν στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ το Καταστατικό, την Εγκριση Λειτουργίας της Ομάδας ή του Συνεταιρισμού, καθώς και τα πλήρη στοιχεία των υπευθύνων επικοινωνίας. Επισημαίνεται ότι οι παραδόσεις που πραγματοποιούνται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις ή τις ομάδες παραγωγών θα κσταχωρούνται από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις στους ΑΦΜ του συνεταιρισμού ή της ομάδας.

Πηγή : Argopost

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας