Αρχική » Τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 46.483 θέσεις εργασίας

Τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 46.483 θέσεις εργασίας

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πρόγραμματα για 46.483 ωφελούμενους του ΟΑΕΔ θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Εργασίας και τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΑΕΔ αναμένονται να προκηρυχθούν συνολικά το επόμενο διάστημα νέα προγράμματα για 46.483 ωφελούμενους του ΟΑΕΔ ως εξης:
– Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 35.000 στους δήμους,
– Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμοι και Περιφέρειες για την απασχόληση 2.000 ανέργων ηλικίας από 55 ως 67 ετών
– Το προγραμμα κατάρτισης για τους 8.933 ωφελούμενους του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε 56 Δήμους και 37 Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος/ φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών»
– Το τοπικό προγραμμα για 550 θέσεις εργασίας στην Δυτική Μακεδονία που απευθύνεται σε νέους ανέργους.

Κοινωφελή εργασία

Τον Νοέμβριο αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους δήμους για 35.000 άνεργους.

Η υλοποίηση του νέου κύκλου του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα αφορά όλους τους Δήμους, Περιφέρειεςκαι Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της Χώρας, καθώς και 37 Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Το Πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 8 μηνών, θα απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους και θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Περιλαμβάνει απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα η οποία θα παρέχεται με την μορφή έργων με συγκεκριμένα παραδοτέα.

Για τη διευκόλυνση της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνει και δράσεις κατάρτισης.

Τα έργα που θα υλοποιηθούν, επιλέγονται από τους ίδιους τους Δήμους ανάλογα με τις ανάγκες τους αφορούν

• στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους,

• στη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών,

• στην αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών,

• στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ.

Πρόγραμμα 2.000 ανέργων

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους του ωφελούµενου µε ανώτατο όριο τα 600 ευρώ µηνιαίως.

Για κάθε ηµέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ηµερών το ανωτέρω µηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαµορφώνεται κάθε φορά, µειώνεται κατά 1/25.

Στο µισθολογικό και µη µισθολογικό κόστος συµπεριλαµβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγµατικές µηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη .

Για την πρόσληψη µακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια του προγράµµατος ορίζεται στους δώδεκα µήνες µε δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα µήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός τριάντα ηµερολογιακών ηµερών από τη λήξη του 12µηνου απασχόλησης.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετέχουν είναι οι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του Δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 και οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του ν. 3852/2010, οι οποίες ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Ωφελούμενοι είναι άτομα ηλικίας 55-67 ετών που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον άνω των δώδεκα μηνών.

Οι ωφελούμενοι οφείλουν:

α) να είναι μακροχρόνια εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ηλικίας 55-67 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος και το 67ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα) κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.

β) να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο ΑΣΔ.

γ) να είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. (ν. 2431/1996), Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητα τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958).

Τοπικά προγράμματα

Παραλληλα θα προκηρυχθεί σε τοπικό επίπεδο πρόγραμμα για την Δυτική Μακεδονία που αφορά σε πρώτη φάση 300 άνεργους νέους ηλικίας 18-30 ετών οποιαδήποτε Εκπαιδευτικής βαθμίδας για απασχόληση σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα για 7 μήνες με αμοιβή τον κατώτατο μισθό, των 650 ευρώ.

Στην δεύτερη φάση θα αφορά 250 άνεργους νέους ηλικίας 22 με 39 ετών πτυχιούχους για την ανάσχεση του φαινομένου brain drain σε φορείς του Δημοσίου για 12 μήνες με μισθό για ΠΕ 1.040 ευρώ και για ΤΕ 990 ευρώ.

Επιταγές κατάρτισης για τους 8.933 ωφελούμενους

Πρόγραμμα κατάρτισης για τους 8.933 ωφελούμενους του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα,
συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε 56 Δήμους και 37 Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος/ φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών» ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα ανακοινώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος που αφορά την προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των παρόχων κατάρτισης που λήγει την Δευτέρα 21-10-2019 και ώρα 12:00μμ. στο http://www.voucher.gov.gr. Στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία δέσμη παρεμβάσεων η οποία θα περιλαμβάνει :
– Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών που περιλαμβάνει Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε τρία επίπεδα γνώσεων: στοιχειώδεις, βασικές και προχωρημένες
– Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων.

Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης, και η διευκόλυνση της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα των επιταγών κατάρτισης (training voucher).

Η επιταγή κατάρτισης αφορά στην οικονομική αξία ποσού έως 768€, το οποίο αντιστοιχεί στην παροχή υπηρεσιών κατάρτισης 708€, καθώς και της πιστοποίησης των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης από τους ωφελούμενους ύψους 60 ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας