Αρχική » «Παρμενίων» με μηνύματα

«Παρμενίων» με μηνύματα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ιδιαίτεροι συμβολισμοί και ξεκάθαρες δηλώσεις του πρωθυπουργού στπ στρατιωτική άσκηση

Το νυχτερινό επιχειρησιακό σκέλος της τακτικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 2019», που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη, στο πεδίο βολής «Αετού», παρακολούθησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική (Παναγιωτόπουλος Στεφάνής) και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η παρουσία του πρωθυπουργού σε αυτή την εμβληματική εθνική στρατιωτική άσκηση κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού βρισκόμαστε σε περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη από άποψη γειτνίασης με την Τουρκία, με αλλεπάλληλες προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο από την Αγκυρα. Συγκεκριμένα, οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, το πρωί της Πέμπτης, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, κλιμάκωσαν ακόμη περισσότερο την πολιτική της έντασης που ακολουθεί η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός, δοκιμάζοντας για ακόμη μία φορά τα ανακλαστικά της χώρας μας, δήλωσε πως «έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974», συμπληρώνοντας ότι, ως εγγυήτρια χώρα, στην Κύπρο θα συνεχίσουν «να προστατεύουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Η συγκεκριμένη δήλωση προστίθεται στον μακρύ κατάλογο ανάλογων λεκτικών προκλήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η τουρκική πλευρά ιδιαίτερα από την άνοιξη του 2019 και ύστερα, οπότε οι αναφορές στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο έχουν πυκνώσει, οριοθετώντας το μείγμα της εξωτερικής πολιτικής των γειτόνων μας. .

ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΣΤΑΣΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Αλεξανδρούπολη το ίδιο βράδυ, έδωσε απάντηση στις συγκεκριμένες δηλώσεις με τρόπο τόσο ξεκάθαρο όσο και ψύχραιμο, χαρακτηρίζοντάς τις «ρητορικές εξάρσεις» και στέλνοντας έτσι το δικό του μήνυμα από την πλευρά της Ελλάδας προς την Τουρκία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διακλαδικής άσκησης «Παρμενιων»: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν πυλώνας ισχύος της χώρας. Στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα Στους κυματισμούς των διεθνών σχέσεων, στις άγονες ρητορικές εξάρσεις απαντούν πάντα με ψυχραιμία, με προετοιμασία και κυρίως με αυτοπεποίθηση. Παρατηρούν και αγρυπνούν. Βρίσκονται, πάντα, σε διαρκή ετοιμότητα. Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι έχουν δίπλα τους όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Εχουν δίπλα τους δυνατούς συμμάχους. Εχουν δίπλα τους, όμως, κυρίως, ενωμένο ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Όσον αφορά το διεθνές επίπεδο, η παρουσία του πρωθυπουργού σε μια άσκηση μεγάλης κλίμακας και η σχετική αναφορά που έκανε στους συμμάχους της χώρας στέλνουν μήνυμα που αναδεικνύει την παγίωση των καλών σχέσεων της Ελλάδας με τις σύμμαχες χώρες στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό έχει σημασία να υπενθυμίσουμε πως η περιοχή της Αλεξανδρούπολης και πιο συγκεκριμένα to λιμάνι της πόλης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, από ενεργειακή και στρατιωτική άποψη Εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με την αναβαθμισμένη αμερικανική παρουσία κυρίως στη Λάρισα και συγκυριακά στην Ανδραβίδα, που θα χρησιμοποιηθούν ως βάσεις για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Υπενθυμίζεται πως ήδη από το 2014 συζητείται η εγκατάσταση drones και σε άλλες στρατιωτικές βάσεις, όπως στο Καστέλλι, την Καλαμάτα και τη Σούδα, με την τελευταία να συνεχίζει να αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα στήριξης της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Επιπροσθέτως, τη μόνιμη μετακίνηση ενός τάγματος Apache ΑΗ-64 Ε της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο του Βόλου είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, στην τελευταία επίσκεψή του στην πόλη, στις 13 Σεπτεμβρίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την προοπτική συνεργασίας με την Ελλάδα διά μέσου του αγωγών IGB και της εξέδρας του LNG, καθώς και τη συνακόλουθη στρατιωτική χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αφού βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας τόσο προς τη Μαύρη Θάλασσα όσο και προς τα Βαλκάνια.

0 Κ. Μητσοτάκης με την παρουσία του στο τελικό στάδιο της άσκησης και με όσα δήλωσε έστειλε πολλαπλά μηνύματα στους συμμάχους, αλλά και στην ταραχώδη Τουρκία, προσδιορίζοντας τον κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι άλλος από την ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα που διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, από τη μια, και την εδραίωση και ωρίμανση ισχυρών στρατιωτικών και όχι μόνον οικονομικών συμφωνιών στρατηγικού ενδιαφέροντος, από την άλλα Σημειώνεται ότι, αμέσως μετά το τέλος της άσκησης, ο κ_ Μητσοτάκης συνεχάρη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία του παρέδωσαν την ελληνική σημαία που κυμάτιζε στο Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στον Εβρο, και βράβευσε τους εθνοφύλακες που συμμετείχαν και ήταν παρόντες.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας