Αρχική » Νέο «όπλο» της κυβέρνησης κατά της ταλαιπωρίας

Νέο «όπλο» της κυβέρνησης κατά της ταλαιπωρίας

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Το «παρατηρητήριο γραφειοκρατίας» είναι το νέο όπλο που ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη για την πάταξη της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό της ταλαιπωρίας πολιτών και επιχειρήσεων που θέλουν να εξυπηρετηθούν από το Δημόσιο. Το θεσμικό αυτό εργαλείο θα ιδρυθεί με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που αναμένεται εντός των ημερών να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής και to κύριο βάρος για τη λειτουργία του πέφτει στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα απλούστευσης διαδικασιών. Γιώργο Γεωργαντά.

Το εν λόγω παρατηρητήριο θα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, με επικεφαλής τον Λεωνίδα Χριστόπουλο, και θα έχει ως κύρια αποστολή την κυλιόμενη μέτρηση και αποτύπωση των λεγόμενων «διοικητικών βαρών», τα οποία προκύπτουν από τη νομοθεσία και τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης για πολίτες. επιχειρήσεις, αλλά και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους.

0 ρόλος του θα είναι επίσης η σύνταξη ετήσιων αναφορών για τις τάσεις της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα με ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους. Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των υπουργών, καθώς έτσι θα αποτυπώνεται έμπρακτα πώς οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες τους μείωσαν τη γραφειοκρατία -και πόσο- ή αν, αντίθετα, την άφησαν όπως ήταν ή ακόμα και την αύξησαν.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι ετήσιες αναφορές του παρατηρητηρίου θα δημοσιεύονται τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς, μαζί με τις βασικές δράσεις που υλοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών και μαζί με την επίπτωση που είχαν στα μεγέθη των διοικητικών βαρών. Η πρώτη έκθεση, συνεπώς, αναμένεται να δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2021 και θα δείχνει τι πέτυχαν και τι όχι στο κορυφαίο αυτό ζήτημα οι υπουργοί κατά τη διάρκεια του 2020.

Για να έχει αυξημένο κύρος και αξιοπιστία η διαδικασία αυτή, σχεδιάζεται να υπογραφεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με σκοπό την ανάπτυξη και κατάρτιση των ειδικών στατιστικών του παρατηρητηρίου μέσα από την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν τα στελέχη της Αρχής.

Το παρατηρητήριο υποστηρίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, το οποίο θεσπίζεται με το ίδιο νομοσχέδιο ως το «κεντρικό, κυβερνητικό πλαίσιο διυπουργικού συντονισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων ανασχεδιασμού και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, οι οποίες επιδιώκουν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη μείωση των διοικητικών βαρών των παρεχόμενων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις υπηρεσιών και των εσωτερικών λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης».

0 ρόλος του δεν σταματά εκεί. Το νέο αυτό παρατηρητήριο θα κάνει και μια δουλειά που στο παρελθόν έχουν κάνει για λογαριασμό διαφόρων κυβερνήσεων οι τεχνοκράτες του ΟΑΣΑ, με υψηλή αμοιβή φυσικά. Ο λόγος για τη μέτρηση και αποτίμηση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από μεμονωμένες δράσεις ή πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν υπουργεία ή δημόσιοι φορείς ή ανεξάρτητες Αρχές, εφόσον βέβαια οι επικεφαλής τους ζητήσουν κάτι τέτοιο. Επιπλέον, θα υποστηρίζει τη διαδικασία κατάρτισης των αναλύσεων συνεπειών ρυθμίσεων νομοσχεδίων, μέσω της παροχής στοιχείων από τις μετρήσεις διοικητικών βαρών που πραγματοποιεί.

ΠΡΑΖΗ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Για τις ανάγκες του παρατηρητηρίου θα δημιουργηθούν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οκτώ θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν είτε με προσλήψεις που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ είτε με αποσπάσεις από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Τη δημιουργία του παρατηρητηρίου είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από έναν μήνα, από το βήμα της ΔΕΘ. «Πρώτη μας ενέργεια είναι να κάνουμε τον πολίτη σύμμαχο στην καταπολέμηση της ταλαιπωρίας του», τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θεσμοθετούμε το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της διοίκησης για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους. Θα δημοσιεύει τακτικές αναφορές για τις δυσλειτουργίες. Και, με τρόπο κατανοητό στον πολίτη, θα δίνει παραδείγματα και θα προτείνει πρακτικές λύσεις».

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας