Αρχική » Ένα «Ζ-ΑΝΑΞ» για τη Σαμοθράκη! Και μια πρόταση για την επόμενη κρίση που … έρχεται! (Διαβάστε το, αν και μεγάλο)

Ένα «Ζ-ΑΝΑΞ» για τη Σαμοθράκη! Και μια πρόταση για την επόμενη κρίση που … έρχεται! (Διαβάστε το, αν και μεγάλο)

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Υποχρεώσεις του «STATUS 94.2» με ανάγκασαν φέτος να παραμείνω στην Αλεξανδρούπολη, περισσότερο απ’ όσο αντέχω. Υπολόγισα ότι μπορώ να μείνω μακριά (έστω και 24 ν.μ.) από το αγαπημένο μου νησί, το πολύ δυο μήνες! Βέβαια μοιράζομαι μαζί σας αυτή την αδυναμία μου, με μεγάλη συστολή αφού διάβασα στο fb, το σχόλιο μιας Σαμοθρακίτισας (υποθέτω), που ανάρτησε κάτι σαν … τιμοκατάλογο … λέξεων. «Αν είσαι Σαμόθρακας από μπαμπά και από μάνα, δικαιούσαι να γράφεις 100 λέξεις! Αν είσαι μόνο από μάνα, 50 λέξεις! Αν δε μένεις μόνιμα στο νησί δε δικαιούσαι να μιλάς» … και διάφορα τέτοια απαράμιλλα που όση αίσθηση του χιούμορ να έχει κανείς, αντιλαμβάνεται ότι πίσω από όλο αυτό το …«σκωπτικό» σχόλιο, υποκρύπτεται κατά βάθος, λίγη από την απέχθεια ορισμένων Σαμοθρακιτών για κάθε «αλλομερίτη», που νοιάζεται για το νησί ή που λέει τουλάχιστον ότι το αγαπάει! Επειδή δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, θέλω να επισημάνω ότι εξάντλησα όλη μου τη διάθεση να αναγνωρίσω τα … δίκια της γράφουσας, αφού κάθε Σαμόθρακας δικαιούται να είναι καχύποπτος με κάθε αλλομερίτη που του κουνάει το δάχτυλο, ζώντας ο ίδιος, μακριά από την δύσκολη καθημερινότητα του νησιού!

Έτσι λοιπόν με την θρασύτητα που με διακρίνει εμένα τον αλλομερίτη, θα ζητήσω συγνώμη από την κυρία για τις …3.564 λέξεις (?) που αποφάσισα να γράψω και θα ξεπεράσω κατά πολύ, τον … τιμοκατάλογό της, με σοβαρό κίνδυνο να με «τιμωρήσει» αμείλικτα! Βλέπετε, ούτε η μάνα μου, ούτε ο πατέρας μου, ούτε εγώ προσωπικά, ούτε καν η οικογένεια της γυναίκας μου, ευτυχήσαμε να γεννηθούμε στη Σαμοθράκη, αλλά σε άλλους … «καταραμένους» τόπους!

Η νέα κρίση που έπληξε το νησί μας (συγνώμη κυρία, για το «μας»), ανέδειξε από την πρώτη μέρα της είδησης των χαλασμένων καραβιών του Μανούση, όλες τις παθογένειες που το ταλαιπωρούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια. Τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών του νησιού (Δήμος, φορείς κλπ), δεν λειτούργησαν αυτόματα προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής γρήγορης αντιμετώπισης, αλλά ως ευκαιρία για να ξαναβρίσουν τον  «μισητό Μανούση», να βγάλουν στην επιφάνεια ξανά τις πληγές, της ανόητα έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης, τις προσωπικές αντιπάθειες μεταξύ των κατοίκων (ναι, ναι … των μόνιμων κυρία μου) και να ανακυκλώσουν μια μιζέρια που με μαθηματική ακρίβεια δεν οδήγησε ΠΟΤΕ σε κανένα αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι έσπευσαν αμέσως και απεγνωσμένα, να βρουν υπαίτιους για να οικτίρουν (και να …σιχτιρίσουν) ή στην καλύτερη περίπτωση να καταγγείλουν στους υπόλοιπους τους φταίχτες, συναγωνιζόμενοι όλοι, με τον τσαμπουκά του αδικημένου!

7 «ΚΗΔΕΙΕΣ» , ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ!

  1. Μου τηλεφώνησε Δημοτικός Σύμβουλος του νησιού για να μου ζητήσει τα τηλέφωνα του Νίκου Χατζηνικολάου, του Στέργιου Χατζηνικολάου (ο πατέρας Παναγιώτης, τη …γλύτωσε), του Μάνεση, του Σρόιτερ, της Στάη ή όποιου άλλου του ερχόταν πρόχειρα, για να κοινοποιήσει το πρόβλημα στα Αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια! Ούτε καν πέρασε από το μυαλό του, μήπως αυτή η ενέργεια μεγιστοποιήσει το πρόβλημα και δυσφημίσει τα νησί, ακόμη περισσότερο στο πανελλήνιο, στη κορυφή της τουριστικής σεζόν.
  2. Κάτοικος του νησιού (ναι, …μόνιμος κυρία μου), που νοικιάζει δωμάτια στην Καμαριώτισσα, έβριζε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όποιον έβρισκε μπροστά του και φυσικά τον Μανούση (που πάει με όλα, όπως η Coca Cola). Ο Δήμαρχος Θ. Βίτσας, προσπαθούσε να τον ηρεμήσει! Ελπίζω τουλάχιστον να εκτονώθηκε, αφού δεν κατάφερε τίποτε άλλο. Ούτε το «ΑΝΑΞ» του έφτασε, ούτε τα «Ζάναξ» έκαναν δουλειά…
  3. Άλλος κάτοικος (αυτός μου φάνηκε … ύποπτα ημιμόνιμος κυρία μου), στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο, φώναζε …μόνος του ακατάληπτα συνθήματα κατά … (ποιανού άραγε; Όποιου θυμόταν…)!
  4. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος, δήλωνε σαστισμένος σε όποιον … τον κοιτούσε, ότι δεν είναι ακόμη Δήμαρχος και ότι αναλαμβάνει … σε δυο εβδομάδες! (Λες και του είπαν να αναλάβει, αμέσως!!!)
  5. Μια κυρία δήλωνε εκνευρισμένη στην κάμερα της ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ότι αυτές οι καταστάσεις «δεν συμβαίνουν σε κανένα άλλο νησί και ότι αν τα πλοία ήταν της ΑΝΕΚ, δεν υπήρχε περίπτωση να χαλάσουν ποτέ»! Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε ότι χάλασαν δύο πλοία της ΑΝΕΚ, (ναι της … ίδιας της ΑΝΕΚ προσωπικά), προς μεγάλη απογοήτευση της κυρίας, προφανώς!
  6. Μια άλλη κυρία, μόλις πληροφορήθηκε ότι θα δοθεί προσωρινή έστω λύση με το «ΑΖΟΡΕΣ EXPRESS» έγραψε στο fb: «Και γιατί δεν μας λέτε υπό ποία σημαία ταξιδεύει αυτό το πλοίο και ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του; Είναι προσωπικά δεδομένα;» Δεν την ενδιέφερε να μάθει, ούτε πόσο θα κάνει το εισιτήριο, ούτε σε πόση ώρα θα κάνει την διαδρομή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη! Την σημαία και τον ιδιοκτήτη θέλει, για να πιάσει από νωρίς στασίδι και να αρχίσει το μπινελίκι, πριν καν φτάσει το πλοίο στο λιμάνι!!!
  7. Τις τελευταίες δύο μέρες, κάποιοι αλληλοσυγχαίρονται! Οι μεν συγχαίρουν τον νυν Δήμαρχο που βρήκε την λύση και οι δε τον επόμενο Δήμαρχο που ακόμη δεν ανέλαβε και κατάφερε να βρει αυτός τη λύση! Όσοι δεν ψήφισαν κανέναν από τους δυο, συγχαίρουν τον Πέτροβιτς ή τον Μέτιο. Εν τω μεταξύ αν τα διαβάσει αυτά  ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας ο Πλακιωτάκης, που μέσα σε ελάχιστες ώρες … βρήκε το «ΑΖΟΡΕΣ» (καταφέρνοντας μόνος του ένα σημαντικό επίτευγμα για Αύγουστο μήνα), θα κάνει τον σταυρό του απορημένος. Οι προαναφερόμενοι εκτός από μια επιστολή και δυο τηλέφωνα, (κι αυτά υπό διερεύνηση) δεν έκαναν τίποτε περισσότερο γιατί πολύ απλά, δεν μπορούσαν! Βοήθησε λίγο και το … «φάρδος» της Σαμοθράκης (καταλαβαίνεται τι εννοώ) που την αγαπούν οι Θεοί και της στέλνουν όλη την τύχη που δικαιούται γιατί οι άνθρωποι της κάνουν όσο περισσότερο κακό μπορούν.       

«ΑΣΕ ΡΕ … ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΣΟΥ»!!!

Τα γράφω όλα αυτά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κάποιοι θα με παρεξηγήσουν. Ξέρω ότι κάποιοι θα με αντιμετωπίσουν ακόμη και χυδαία, γιατί έτσι έχουν μάθει να συμπεριφέρονται και γιατί νομίζουν ότι στο …ελεύθερο διαδίκτυο μπορούν αν γράφουν όπως τους καπνίσει!!! Μπορεί και να δικαιούνται όμως, κατά μια ανάρμοστη για εμένα τακτική και γι’ αυτό δεν θα απαντήσω!

Σπεύδω όμως να διευκρινίσω ότι στόχος μου δεν είναι να διακωμωδήσω καμία κατάσταση, ούτε να πουλήσω εξυπνάδες και να κουνήσω το δάχτυλο στην πολλαπλά ταλαιπωρημένη Σαμοθράκη. Αναγνωρίζω εύκολα ότι πάνω σε μια κρίση πανικού και εγώ ίσως να συμπεριφερόμουν ανάλογα, όταν βλέπω πως μέσα σε λίγες ώρες και από μια ατυχία, κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν και να απολέσω ξαφνικά το ετήσιο εισόδημά μου. Ξέρω επίσης ότι «μετά Χριστόν προφήτες» υπήρξαν πολλοί! Καταλαβαίνω επίσης και την καχυποψία της κυρίας που σας έλεγα προηγουμένως που έκανε τον … τροχονόμο των λέξεων στο fb και ήθελε να ορίζει ποιός δικαιούται να ομιλεί και ποιός όχι!!!

Θέλω όμως να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και προτάσεις , τώρα που η κατάσταση ομαλοποιείται και επομένως με μεγαλύτερη ψυχραιμία μπορούμε να προετοιμαστούμε για μια επόμενη φορά, που μακάρι να μην προκύψει ποτέ ξανά! Όμως όταν ένα νησί επενδύει τόσα πολλά σε μια τουριστική σεζόν, οφείλει να έχει έτοιμους μηχανισμούς αντίδρασης και γρήγορα αντανακλαστικά αντιμετώπισης ακόμη και δυσκολότερων καταστάσεων.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Αντί λοιπόν να αναζητηθεί μια λύση στο πρόβλημα, δεν είχε εντοπιστεί καν το πρόβλημα! Το γεγονός ότι χάλασαν τα καράβια του Μανούση, αυτό είναι πρόβλημα του Μανούση κυρίως και όχι του νησιού συνολικά. Το πρόβλημα του νησιού ήταν οι χιλιάδες των τουριστών που απεγνωσμένα και εκνευρισμένα αναζητούσαν λύση φυγής από το νησί. Το πρόβλημα του νησιού ήταν ότι εκείνη τη στιγμή είχε κάποιες χιλιάδες δυσαρεστημένων τουριστών που από την επόμενη ώρα κιόλας, ξεκινούσαν με πείσμα την δυσφήμιση του νησιού ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ μπορούσαν και που φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να ξαναέρθουν στο νησί που τους ρήμαξε τις ολιγοήμερες διακοπές που δικαιούνταν να κάνουν. Οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι οι επισκέπτες, έβριζαν μόνο τον Μανούση και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών χαιρόντουσαν κιόλας που βρήκαν, έστω και προσωρινούς … συμμάχους, στην πολυετή «διαμάχη» τους με τον πλοιοκτήτη. Ελάχιστοι αντιλήφθηκαν ότι τα μπινελίκια στον Μανούση, έχουν άμεσο αντίκτυπο στα έσοδά τους από τις επόμενες τουριστικές σεζόν, αφού εδώ και χρόνια δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να φτάσει κανείς στη Σαμοθράκη, παρά μόνον η SAOS FERRIES.

Κανείς δε σκέφτηκε να ασχοληθεί με τους ανθρώπους αυτούς εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Αντί να ασχοληθούν με τους … πελάτες τους, βρήκαν ευκαιρία για «πάλης ξεκίνημα, νέους αγώνες» κατά του μισητού Μανούση και για καυγάδες μεταξύ τους ή με όποιους μπορούσαν, ή εύρισκαν εύκαιρους!

Ξενοδόχοι, …room to let άδες, εστιάτορες, καφετεριάδες, λοιποί επαγγελματίες … ούτε σκέψη να κάτσουν μέσα σε μισή ώρα σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουν ΟΛΟΙ (όμως), ότι αφού φαίνεται πως η καταστροφή είναι δεδομένη και ότι κινδυνεύουν να χάσουν την σεζόν κατά 100% να ρίξουν αμέσως τις τιμές τους κατά 50% για τους ήδη διαμένοντες πελάτες τους στο νησί, μέχρι να αποκατασταθεί η συγκοινωνία. Αφού έτσι κι αλλιώς, άλλοι δεν θα μπορούσαν να έρθουν εφόσον δεν υπήρχε καράβι και τα δωμάτια θα έμεναν μοιραία άδεια.

Η λίστα με τα κινητά τηλέφωνα των επισκεπτών του νησιού ήταν έτοιμη από την ίδια την ναυτιλιακή εταιρεία! Ένα ομαδικό sms θα έγραφε τα εξής:

Αγαπητοί επισκέπτες του νησιού μας: Σας ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία σας, που οφείλετε σε αστάθμητους παράγοντες της ναυτιλιακής εταιρείας και όχι στην διάθεσή μας να σας φιλοξενήσουμε στο νησί μας. Οι αρχές της Σαμοθράκης και η Κυβέρνηση που ενημερώθηκε ήδη, φροντίζουν  με μεγάλη ένταση για την σύντομη αποκατάσταση. Ωστόσο είναι κρίμα να χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε την Σαμοθράκη μας. Γι’ αυτό, όλοι οι επαγγελματίες του νησιού μας, αποφάσισαν  μέχρι να αποκατασταθεί η συγκοινωνία να σας προσφέρουν εντελώς δωρεάν την διαμονή σας για όσες επιπλέον μέρες χρειαστεί, από αυτές που ήδη έχετε εξασφαλίσει στα καταλύματα του νησιού. Τα κουπόνια που θα πάρετε από το ξύλινο σπιτάκι στο λιμάνι, (λέμε τώρα) θα σας εξασφαλίσουν δωρεάν σίτιση σε όποιο κατάστημα εστίασης θέλετε, για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Χαρείτε τις διακοπές σας! Είστε, σε ένα πανέμορφο, ασφαλές και φιλόξενο μέρος!!! Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη και σας περιμένουμε και του χρόνου.

Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης και ο Δήμος του νησιού.

Το κόστος μιας τέτοιας παροχής θα μοιραζόταν σε όλους! Οι επαγγελματίες θα έκαναν έκπτωση κατά 50% στις τιμές τους. Το υπόλοιπο 50% θα το εισέπρατταν εν συνεχεία μέσω ειδικού κονδυλίου της Περιφέρειας ή από τον ΕΟΤ! Τι τους έχουμε τους τρεις Βουλευτές; Βέβαια το τελικό κόστος θα ήταν ελάχιστο αφού από τις θετικές εξελίξεις αποδείχθηκε πως δεν θα χρειαζόταν. Ο εκνευρισμός όμως, θα εκμηδενιζόταν αμέσως και ο θετικός αντίκτυπος στους επισκέπτες του νησιού είτε αξιοποιούσαν την παροχή είτε όχι τελικά, θα προκαλούσε ΜΟΝΟ θετικά σχόλια και εντυπώσεις για τις επόμενες τουριστικές περιόδους με πολλαπλάσια αποτελέσματα διαφήμισης του νησιού, παντού!

Σε ότι αφορά στο κόστος αυτής της παροχής θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η συμμετοχή της ναυτιλιακής εταιρείας, που έχει νομική υποχρέωση. Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις οι οργανωμένες κοινωνίες κατανέμουν γρήγορα τις αρμοδιότητες επίλυσης του προβλήματος και δεν μένουν στα τυπικά. Η Εταιρεία είχε υποχρέωση να βρει άλλο πλοίο! Όπως και βρήκε τελικά το «ΑΝΑΞ» ναυλώνοντάς το, για να μην μείνει το νησί χωρίς μεταφορική δυνατότητα αυτοκινήτων. Την διαχείριση της κρίσης και τους επισκέπτες, θα την αναλάμβαναν οι υπόλοιποι αν δεν θέλανε να εκτεθεί το νησί. Η απόδοση των ευθυνών θα ήταν η δεύτερη πράξη του έργου. Πάντως σε καμία περίπτωση, η πρώτη!

Την ίδια στιγμή δυο τρεις κοπέλες με μπλουζάκια του Δήμου Σαμοθράκης ή έστω του Συλλόγου Επαγγελματιών, θα έστηναν ένα τραπεζάκι έξω από τα εκδοτήρια της ΣΑΟΣ στη Καμαριώτισσα, για να προσφέρουν δροσερά εμφιαλωμένα νερά στους επισκέπτες που ταλαιπωρούνται στην ουρά. Ακόμη καλύτερα, γνήσιο νερό Σαμοθράκης από … πήλινη στάμνα με παγάκια σε ποτηράκια. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και ο Σύλλογος Σαμοθρακιτών στην αντίστοιχη ουρά της Αλεξανδρούπολης στο λιμάνι. Καλά, στο λιμάνι ας μοιράζανε εμφιαλωμένα.

Αυτό είναι κουλτούρα τουρισμού και έτσι κάνεις την κρίση ευκαιρία!

Ένα τέτοιο σχέδιο, προϋποθέτει βέβαια, έναν άρτια οργανωμένο Σύλλογο Επαγγελματιών που θα είναι ενωμένος σαν δυνατή γροθιά απέναντι σε κάθε πρόβλημα που απειλεί την τουριστική περίοδο και άρα το εισόδημα του κάθε επαγγελματία. 

Όμως στη Σαμοθράκη, για κάθε λύση, δεν υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα, αλλά 10! :

Και πότε θα προλαβαίναμε να κάνουμε όλες αυτές τις συνεννοήσεις;

Κάποιοι επαγγελματίες μπορεί να μη συμφωνούσαν για την έκπτωση του 50%.

Οι Βουλευτές θα εξασφάλιζαν όντως την επιδότηση για το υπόλοιπο 50%;         

Και ποιος θα τύπωνε ρε τα κουπόνια στο νησί;

Αφού το σπιτάκι στο λιμάνι είναι κλειστό αμπε καμένε! Ποιος θα καθόταν να μοιράζει αυτά τα κουπόνια;

Και που να τη βρούμε την πήλινη στάμνα τώρα;

Μέχρι και …. Από ποιανού το κινητό θα στέλναμε το ομαδικό sms;

Αν δεν υπάρχουν απαντήσεις στα προαναφερόμενα ερωτήματα, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε στο νησί.

Πρώτα, να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα! Η έλλειψη κουλτούρας τουρισμού και ένα συγκεκριμένο σχέδιο νησιωτικής τουριστικής ανάπτυξης, απουσιάζουν εντελώς

Συγνώμη αν στεναχωρώ κάποιους! Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο σε κανέναν! Κανείς δεν έχει άλλωστε περισσότερο περιεχόμενο από τον άλλο μέσα στο κεφάλι του! 

Το αγαπώ το νησάκι αυτό! Αυτό είναι όλο!!!

Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, όσους «Άνακτες» και να μας φέρουν, στο τουριστικό «ΑΝΑΚΤΟΡΟ» της Θράκης, θα έρχονται μόνο οι γνωστοί μπατήριδες «εναλλακτικοί» των Θέρμων, τους οποίους ζήλεψα που δεν τους κάηκε καρφί, για τα χαλασμένα καράβια του Μανούση, αφού αυτοί πρόλαβαν και ήρθαν φέτος!

Σταύρος Αποστολίδης

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας