Αρχική » Πέντε νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Πέντε νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

από statusradio.gr
0 σχόλιο

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ εβδομάδα, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του Εθνικού Οργα νισμου Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατανράφηκαν πέντε νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε δέκα. Από αυτούς τους ασθενείς, επτά έχουν πάρει εξιτήριο και τρεις παραμένουν για νοσηλεία σε νοσοκομεία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγρα-φεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό για το 2019 – για την ακρίβεια, από τον Ιούνιο που άρχισε η καταγραφή των κρουσμάτων για φέτος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. από την αρχή της φετινής περιόδου και μέχρι ας 25 Ιουλίου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά δέκα κρούσματα
λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα πέντε παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ τα άλλα πέντε είχαν ήπιες εκ δηλώσεις (εμπύρετο νόσημα), δηλαδή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Οι θεράποντες γιατροί

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον ΕΟΔΥ για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνω-σμένων κρουσμάτων -εντός 24 ωρών από
τη δήλωσή τους- μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιοριστούν ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Τα ατομικά μέτρα προστασίας που προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στους πολίτες είναι:

• Χρήοη εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

• Τοποθέτηση αντικουνουηικών πλεγμάτων (αητών) στα σπίτια.

• Χρήση κουνουπιερών, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών και λαμπτήρων κίτρινου χρώματος.
• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.λπ.

• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.

• Πότισμα των φυτών κατά ης πρωινές ώρες.

• Κάλυψη του σώματος με ενδύματα που προστατεύουν.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Οι περιοχές όπου θα «κυκλοφορήσουν» τα μολυσμένα κουνούπια δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, κάτι που σημαίνει ότι τα σχετικά ατομικά μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται από τους πολίτες σε όλη την επικράτεια – κυρίως από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, καθώς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή νόσηση από τον ιό.

Πηγή εφημερίδα “ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας