Π.Ε. Έβρου: Για τον περιορισμό και την περαιτέρω καταστροφή της ελαιοπαραγωγής από χαλαζόπτωση και Δάκο

1107
0
Share:

Η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε στις 10 Ιουλίου 2019 τους ελαιώνες των περιοχών Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας, προκάλεσε σοβαρή, διπλή ζημιά. Η άμεση και εμφανής ζημιά που προκλήθηκε είναι η μείωση της παραγωγής από την πτώση της ελιάς. Η μη εμφανής ζημιά είναι η βακτηρίωση της Ελιάς «καρκίνος της Ελιάς» η οποία θα εμφανιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα των τριάντα ημερών και θα εντοπιστεί στα τραυματισμένα από το χαλάζι μέρη των ελαιοδέντρων (κορμός, κλάδοι και κλαδίσκοι). Ο «καρκίνος της Ελιάς» δεν θεραπεύεται με γεωργικά φάρμακα και αν δεν προληφθεί θα υπονομεύσει σε μελλοντικό στάδιο την απόδοση των ελαιώνων και την οικονομικότητα της καλλιέργειας. 

Κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου (ΔΑΟΚ) επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές και συνέστησαν στους ελαιοπαραγωγούς τον ψεκασμό των δέντρων με εμπορικά σκευάσματα φαρμάκων τα οποία αναφέρονται στις δραστικές ουσίες: α. οξυχλωριούχος χαλκός, β. υδροξείδιο του χαλκού (σε μειωμένη δόση) και γ. συνδυασμός οξυχλωριούχου χαλκού με «Mancozeb», προκειμένου προληπτικά να περιοριστεί η έξαρση της προσβολής από βακτήριο (καρκίνο της Ελιάς) των ελαιοδέντρων .

Καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα του νύγματος του ελαιοκάρπου από τον Δάκο, η ΔΑΟΚ, προκειμένου να μην επανεμφανιστεί το περσινό φαινόμενο της καταστροφής της παραγωγής από Δάκο, συστήνει μαζί με το ψεκασμό του χαλκούχου σκευάσματος, να προστεθεί κι ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο (για όσους ελαιοπαραγωγούς δεν το έχουν ήδη κάνει), προκειμένου να καταπολεμηθεί άμεσα με την εμφάνισή της η πρώτη γενιά του Δάκου.

 

Share:

Σχόλια

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Πολιτική Απορρήτου

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο