Αρχική » Απειλές για μεταναστευτικό τσουνάμι

Απειλές για μεταναστευτικό τσουνάμι

από statusradio.gr
0 σχόλιο

ΝΕΟ ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Το νέο τουρκικό σίριαλ έχει να κάνει με τη συμφωνία επανεισδοχής του 2014. Η αναστολή των όρων της γίνεται ως αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη γείτονα. Στην ουσία όμως συνδέεται με την προοπτική «στησίματος» γεώτρησης νότια του Καστελόριζου, στο σημείο όπου συναντιούνται ελληνική, αιγυπτιακή και κυπριακή ΑΟΖ

ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ στριμωγμένη η Τουρκία από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας της έκνομης, αλλοπρόσαλλης και επιθετικής συμπεριφοράς της, προειδοποιεί με «απελευθέρωση» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, απειλώντας έτσι να προκαλέσει γενικευμένη αποσταθεροποίηση σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν είναι μια αψυχολόγητη μνησίκακη πράξη «εκδίκησης» στις κυρώσεις της ΕΕ, όπως προβάλλεται. Συνδέεται με την προοπτική «στησίματος» γεώτρησης νότια του Καστελόριζου, στο σημείο όπου συναντιούνται ελληνική, αιγυπτιακή και κυπριακή ΑΟΖ.

Η ελληνική πλευρά δείχνει ότι είναι ενήμερη. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις την Πέμπτη του υπουργού Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. «Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. όπου έχει γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία αποτελεί τον αγωγό προαγωγής της έντασης στην περιοχή, και προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο ΥΕΘΑ. απαντώντας στην τουρκική εξαγγελία περί προοπτικής γεώτρησης νότια του Καστελόριζου. Εκτίμησε δε ότι «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (ασ.: του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Τόνισε τέλος: «Προβληματιζόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε».

Το νέο «τουρκικό σίριαλ» ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας με ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι ανέστειλε τη συμφωνία επανεισδοχής του 2014 με την ΕΕ ως αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και μπορεί ναι μεν -και τυπικώς ορθά- ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε ραδιόφωνο της πρωτεύουσας, να τη χαρακτήρισε «στην πραγματικότητα μια άσφαιρη βολή προς την ελληνική πλευρά», αφού δεν πρέπει να συγχέεται με την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του Μαρτίου 2016, βάσει της οποίας η Τουρκία δεσμεύτηκε να εμποδίζει πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία να κινούνται από το έδαφός της προς την ΕΕ, ωστόσο να σημειωθεί ότι προσεκτικός ο Νίκος Δένδιας απέφυγε στη συνέχεια να ερμηνεύσει την τουρκική απόφαση, εντοπίζοντας με νόημα και δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες «δύο ερμηνείες σε αυτό».

«Δεν θα αντέξουν…»

Σε αυτό το «τουρκικό σενάριο» δεν πρέπει να υποτιμάται η παράλληλη με του Τσαβούσογλου δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος προειδοποίησε συγκεκριμένα ότι «εάν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα των μεταναστών και ανοίξει τα σύνορά της, τότε καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών για περισσότερο από έξι μήνες».

Εδώ γίνεται σαφές ότι οι «στόχοι» πρωτί-στως θα είναι Ελλάδα και Κύπρος και ίαως ως «συνέπεια» ή «ξεκάρφωμα» η Βουλγαρία. οι τρεις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με την Τουρκία Να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί δικαιολογημένη εγρήγορση το τελευταίο διάστημα. Οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν αυξηθεί στα ελληνικά νησιά και στον Εβρο, ενώ και η Κύπρος έχει αρχίσει να δέχεται σοβαρές πιέσεις. Μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν με πλεούμενα από τις απέναντι τουρκικές ακτές ή και ακόμα και με πτήσεις από την Τουρκία, που προσγειώνονται παράνομα σε αεροδρόμια στα κατεχόμενα εδάφη. Οι μετανάστες ή πρόσφυγες επιβάτες των πτήσεων αυτών αμέσως μόλις προσγειωθούν φροντίζουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελούν έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέδεσε για τα μάτια του κόσμου την άρση της συμφωνία επανεισδοχής με την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, επισημαίνοντας ότι «θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα», όταν δηλαδή η ΕΕ ικανοποιήσει το αίτημα αυτό. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για κάτι ασύνδετο, αφού το θέμα του «παγώματος» στις διαπραγματεύσεις για τη βίζα, αν και ακούστηκε ότι θα συμπεριλαμβανόταν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την πειρατική τουρκική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, τελικά δεν εντάχθηκε στο πρώτο «πακέτο» μέτρων, γιατί έχει συνδεθεί με τη συμφωνία του 2016 για το Μεταναστευτικό, που τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Αθήνα επιθυμούν να διατηρηθεί ως έχει. Γι αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε στην τουρκική κυβέρνηση, διά της εκπροσώπου της, Νατάσα Μπερτό, ότι η τήρηση της συμφωνίας του 2016, όπως προκύπτει από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση της βίζας χάριν των Τούρκων πολιτών.

Στο θέμα παρενέβη και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική, ο οποίος επεσήμανε ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, περ( μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017 τουρκικές θέσεις και αποφάσεις. Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει τη σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και να λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες».

Προφάσεις

Ωστόσο, ία παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο από προφάσεις από την πλευρά των Τούρκων, Οι απειλές για νέο «μεταναστευτικό τσουνάμι δεν πρέπει να θεωρούνται ξεκομμένες από τους επιθετικούς σχε-διασμούς της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, η Τουρκία με απόρρητο έγγραφο που έστειλε στα κράτη-μέλη της ΕΕ προειδοποιεί ότι θα υπάρξει ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ εάν εμπλακούν. Σύμφωνα δε με χάρτη που παρουσίασε η κυπριακή εφημερίδα, η Αγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στη θάλασσα πλησίον του Καστελόριζου και πλησίον του Οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι το λεγόμενο τριεθνές σημείο, όπου συναντούνται ελληνική, κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ. Οι Τόύρκοι θεωρούν ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας είναι η περιοχή του Καστελόριζου και, όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή στη «Σημερινή», «είναι ένα καλό τϊιηΐηκ να προκαλέσει η Τουρκία την Ελλάδα, γιατί θα τη φέρει μπροστά σε δίλημμα: ή θα σωπάσει και θα υποστεί ταπείνωση, αποδεχόμενη τη δημιουργία γκρίζων ζωνών που θα είναι προέκταση εκείνων του Αιγαίου, ή θα επιδιώξει να εκδιώξει τον εισβολέα, οπότε θα υπάρξει κλιμάκωση μιας “μίνι κρίσης που κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει».

Να σημειωθεί εδώ ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει αυστηρά την Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου 2016 ότι «η χρησιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών για να επιτύχεις άλλους στόχους είναι επιθετική ενέργεια», όπως είχε διαμηνύσει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε μια τόσο σαφή δήλωση· δείχνει να επαφίεται στην παρέμβαση του ξένου παράγοντα για τη ματαίωση των παραπάνω απειλών – σχεδιασμών.

Πηγή εφημερίδα “ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας