Αρχική » Ανώμαλη προσγείωση Ερντογαν στη Συνθήκη της Λωζάννης

Ανώμαλη προσγείωση Ερντογαν στη Συνθήκη της Λωζάννης

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σύρθηκε στην ελληνική θέση ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως είχε τονίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Τούρκο Πρόεδρο στη συνάντηση που είχαν.


Από εκεί που ο Ταγίπ Ερντογάν είχε σηκώσει τη σημαία της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, ξαφνικά προσγειώθηκε στη θέση που είχε κατηγορηματικά διατυπώσει στη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις 7 Δεκεμβρίου 2017 στο Προεδρικό Μέγαρο, στην επίσημη επίσκεψη του τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση.

Είχε συγκεκριμένα επισημάνει ο κ. Πρ. Παυλόπουλος: «Η Συνθήκη της Λωζάννης η οποία για μας τους Έλληνες, αφού όπως ξέρετε καθορίζει μεταξύ άλλων βεβαίως και τα Σύνορα και το Έδαφος και την Κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή η Συνθήκη για μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Συνθήκη αυτή δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειαζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Η Συνθήκη αυτή ισχύει ως έχει, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα τα οποία είχε να καλύψει και τονίζω ότι, ανάμεσα στα άλλα, η Συνθήκη αυτή δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες».

Σε εκείνη τη συνάντηση η απάντηση του τουρκου Προέδρου στις κατηγορηματικές θέσεις του Προκοπή Παυλόπουλου ήταν ότι «οι ιμάμηδες που βρίσκονται στη Δυτική Θράκη εξακολουθούν να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε σε αυτή την περίπτωση ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάννης: Από αυτό συμπεραίνουμε ότι δεν είναι σε ισχύ, δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάννης».

Πρόσθεσε ακόμη, για να μην υπάρχει και η παραμικρή παρανόηση για το τι εννοεί ο τούρκος Πρόεδρος, ότι «υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά εμείς τώρα πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα. Δεν είναι εύκολο, έχουν περάσει 94 ολόκληρα χρόνια. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό». Τα πήρε όλα πίσω…

Και ενώ όλα αυτά ήταν η σημαία του Ερντογάν για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, κάνει στροφή 180 μοιρών και, σήμερα, με αφορμή την 96η επέτειο της υπογραφής της, διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι «σήμερα, είμαστε υπερήφανοι για τον εορτασμό της 96ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, του ιδρυτικού εγγράφου της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Αυτό το έτος αντιπροσωπεύει επίσης την εκατονταετηρίδα της έναρξης του αγώνα μας για ανεξαρτησία. Ο τουρκικός πόλεμος της ανεξαρτησίας διεξήχθη ενάντια στους ισχυρότερους στρατούς της υφηλίου και επιστεγάστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης, τη σφραγίδα της ανεξαρτησίας της χώρας μας».

Η ίδρυση κουρδικού κράτους ο λόγος της στροφής

Η εγκατάλειψη όλων αυτών που διακήρυσσε από χρόνια, και με ιδιαίτερη έμφαση το 2017 στην τετ α τετ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης ανοίγει την επόμενη στιγμή η ίδρυση κουρδικού κράτους, που είναι ο μόνιμος στόχος της Αμερικής, και από μια τέτοια εξέλιξη η Τουρκία θα είναι η μεγάλη χαμένη.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας