Αρχική » Σε πτωτική πορεία ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Υποχωρεί η λίρα

Σε πτωτική πορεία ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Υποχωρεί η λίρα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός της χώρας κατέγραψε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στο 18,71% τον Μάιο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η τουρκική λίρα και οι επενδυτές να ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας ενδεχομένως να μειώσει το βασικό της επιτόκιο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Μετά την περυσινή κρίση του τουρκικού νομίσματος, που είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί σχεδόν το 30% της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε σε υψηλό 15ετίας πάνω από το 25% τον Οκτώβριο, πριν υποχωρήσει σταδιακά στο 19,50% τον Απρίλιο.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 19,10% τον Μάιο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,95% τον Μάιο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 1,3%.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι επίσης γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η πτωτική πορεία του πληθωρισμού συνεχίζεται και πρόσθεσε ότι η Τουρκία ευελπιστεί πως θα πετύχει τον στόχο της για το τέλος του έτους.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,8925 λίρες έναντι του δολαρίου ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, από περίπου τις 5,8550 λίρες προηγουμένως. Στις 13:39 ώρα Ελλάδας διαμορφώθηκε στις 5,8700 λίρες, καταγράφοντας πτώση 0,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας