Αρχική » Άφαντος ο επενδυτής στην ΕΒΖ, προχωρά η Πειραιώς

Άφαντος ο επενδυτής στην ΕΒΖ, προχωρά η Πειραιώς

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Χωρίς αποτέλεσμα, για άλλη μία φορά, φαίνεται να καταλήγει το εγχείρημα -με τιs κυβερνητικές «ευλογίες»- να βρεθεί επενδυτής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Προεκλογικά, κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για την ύπαρξη σχήματος ενδιαφερομένων επενδυτών, με πρωτοβουλία της εταιρείας συμβούλων Innovation Brain με επικεφαλής τον Lukas Fecker, που θα κατέθεταν επιχειρηματικό σχέδιο και επιστολή με την οποία επιβεβαιώνονταν τα προς διάθεση κεφάλαια (proof of funds). Στις φημολογούμενες, δε, συζητήσεις εμφανιζόταν να εμπλέκεται η βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων AnaCap Financial Partners Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε αυτήν τη φορά πληρούνται οι προϋποθέσει για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Η Innovation Brain (η οποία δεν έφερε εις πέρας τις προηγούμενες επαφές με την Elements Capital και τη York) δεν θα μπορέσει να έρθει σε συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή που συνομιλεί και το επενδυτικό ins πλάνο να κριθεί αξιόπιστο.

Έτσι, εκτός απροόπτου, προχωρά το πλάνο εξυγίανσης τns Τραπέζης Πειραιώς που αναλαμβάνει cos στρατηγικός επενδυτής την εξυγίανση της ΕΒΖ. Βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος 10 Ιουνίου θα συζητηθεί το αίτημα υπαγωγής της ΕΒΖ στις πρόνοιες των άρθρων 106 β και δ της Διαδικασίας Εξυγίανσης. Το σχέδιο προβλέπει πως τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν σε 8 εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs), ώστε να διευκολυνθεί η πώλησή τους. Μία εξ αυτών θα αποκτήσει τις δύο θυγατρικές τις ΕΒΖ στη Σερβία (Ad Fabrika Secera Crvenka και Ad Fabrika Secera Sajkaska), που αποτελούντο κυριότερο asset της βιομηχανίας. Άλλο ένα SPV θα αποκτήσει τα λειτουργικά εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και Λάρισα και ακόμα ένα τα μη λειτουργικά εργοστάσια σε Ορεστιάδα, Σέρρες και Ξάνθη και τα ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,

Σημειώνεται πως η Πειραιώς αποτελεί βασικό πιστωτή της ΕΒΖ (δάνεια 160 εκατ. ευρώ πέρασαν στην Πειραιώς όταν απορρόφησε το «καλό» κομμάτι της ATEBank), οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσει της οποίας στις 30/6/2018 ανέρχονταν στα 174 εκατ., μέρος των οποίων θα διαγράφει στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, η κυβέρνηση μέσω τροπολογιών έχει μεριμνήσει ώστε 217 υπάλληλοι ins ΕΒΖ είτε να καλύψουν μέσω μετατάξεων κενές θέσεις του Δημοσίου είτε να υπαχθούν σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα. Η εργασιακή-συνταξιοδοτική μέριμνα των εργαζομένων αποτελεί όρο για την ολοκλήρωση ins εξυγίανσης.

Πηγή εφημερίδα ” ΚΕΦΑΛΑΙΟ “

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας