Αρχική » Τούρκοι φυγάδες φοβούνται παράνομες επαναπροωθήσεις

Τούρκοι φυγάδες φοβούνται παράνομες επαναπροωθήσεις

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ξημέρωμα της 27ns Απριλίου. Μία ομάδα Τούρκων, που διώκονται στη χώρα τους επειδή θεωρούνται υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, κρύβονται στο δάσος του ποταμού Έβρου. Είχαν διασχίσει λίγες ώρες νωρίτερα τα παγωμένα νερά του ποταμού και φοβούνται μήncos εάν συλληφθούν από Ελληνες επαναπροωθηθούν παράνομα και φυλακιστούν.

Ανάμεσά τους και μία 31χρονη δημοσιογράφος, έγκυος. «Σε παρακαλώ βοηθήστε, μας γύρισαν πίσω και τώρα κρυβόμαστε. Τι να κάνουμε;». Η φωνή της 31xρovns Τούμπα, συντάκτρια της εφημερίδας Star, που βρίσκεται με τον σύζυγό της και άλλους ομοεθνείς της στις δασώδες περιοχές της κοίτης του Έβρου, στο ύψος του Σουφλίου, μπορεί να είναι ψιθυριστή, όμως ο χαμηλός ήχος σαν να περιγράφει όλο το σκηνικό που επικρατεί στην ελληνική πλευρά του ποταμού. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι μία ομοεθνής συνάδελφός της, η οποία πλέον ζει στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς έχει πάρει άσυλο στην Ελλάδα.

Η Τούμπα είχε στείλει στο «στίγμα» από το κινητό της τηλέφωνο όπως το κατέγραψε ο δορυφόρος, επιβεβαιώνοντας πως είναι σε ελληνικό έδαφος (συντεταγμένες 41.172473,26.306383). Κινητοποίησε τη συνάδελφό της και αυτή με τη σειρά της τις ελληνικές αρχές επειδή είχε έναν φόβο. Να μην τους επιστρέφουν στην Ελλάδα. Οπως είχε ισχυριστεί το είχαν πράξει άγνωστοι σε αυτήν ‘Ελληνες, λίγες ώρες νωρίτερα. «Mas έσπρωξαν και πήγαμε πίσω, όμως μόλις φτάσαμε στην τουρκική όχθη πήραμε πάλι τη βάρκα και επιστρέψαμε. Κουρνιάσαμε και περιμέναμε να γίνει κάτι», είπε στη φίλη και συνάδελφό της. Λίγες ώρες αργότερα, ύστερα από υπόδειξη Ελλήνων παραγόντων της περιοχής, η 31χρονη Τούμπα και όλη η ομάδα των Τούρκων βρίσκονταν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου καταγράφηκαν κανονικά και υπέβαλαν αιτήματα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η αναφορά

Ακριβώς η ίδια ιστορία περιγράφηκε από ένα άλλο μέλος της ίδιας ομάδας, τον Εν. (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος πέρασε τα σύνορα και όπως κατήγγειλε επαναπροωθήθηκε μαζί με τη δημοσιογράφο και τον σύζυγό της, ενώ αναφέρει ότι μέσα στην ομάδα των έντεκα ατόμων ήταν και δύο παιδιά στην αγκαλιά των γονιών τους. Μάλιστα η μαρτυρία του ήδη βρίσκεται στα χέρια δύο Ελλήνων δικηγόρων, των Θεόδωρου και Αντώνη Καραγιάννη, ο οποίος έχει αναλάβει να αναφέρει επίσημα τη νέα υπόθεση στις δικαστικές αρχές της Αλεξανδρούπολης.

Η περίπτωση του Εν. έχει και άλλες λεπτομέρειες, ειδικά για τον τρόπο επαναπροώθησης της ομάδας των προσφύγων από την Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του.

«Η μασταν στο χωριό Λαγυνά, διψασμένοι, μέχρι που έφτασε κοντά μας ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας», περιέγραψε και υποστήριξε πως άτομα που φορούσαν αστυνομικές και στρατιωτικές στολές με τη βία τους έβαλαν σε άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν πάλι στο ποτάμι. «Αρχισε να μας σπρώχνει να μπούμε στη βάρκα και να πάμε πίσω. Του είπαμε πως αν γυρίσουμε θα μας φυλακίσουν για πολύ καιρό. Τότε άρχισε να μας χτυπάει. Τα παιδιά έκλαιγαν και ρωτούσαν: Μαμά θα μας σκοτώσουν;», περιγράφει ο Εν. ο οποίος βρίσκεται πλέον στην Αθήνα και έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο ως διωκόμενος για την υποστήριξή του στον Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Εν. στη μαρτυρία του επιβεβαιώνει και την κινητοποίηση που έγινε την επόμενη μέρα για να ενημερωθούν οι αστυνομικές αρχές. «Αμέσως μόλις ειδοποίησε ήρθαν στο σημείο όπου ήμασταν δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας. Ήταν πολύ φιλικοί και ακολουθήθηκε η διαδικασία», σημείωσε.

Στο αστυνομικό τμήμα του Σουφλίου όπως ισχυρίζεται ότι αναγνώρισε έναν εξ αυτών που μας μίλησε την προηγούμενη ημέρα στα τουρκικά και τον υπέδειξε σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών που βρέθηκε κοντά τους στο αστυνομικό τμήμα, προχωρώντας ουσιαστικά σε προφορική καταγγελία.

Οι υποθέσεις των παράνομων επιστροφών που καταγγέλλονται διαρκώς αυξάνονται και ήδη οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες. Οι περισσότερες πάντως κατέληξαν στο κενό, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες που να επιβεβαιώσουν όσα καταγγέλλονται. Ή δη πάντως οργανώσεις και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταθέσει φακέλους, με επώνυμες πλέον μαρτυρίες, προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη ζητώντας άσυλο. Είτε από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, είτε από την Τουρκία.

Η αστυνομία από την πλευρά της σε όλους τους τόνους διαψεύδει ότι υπάρχουν περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων. Μάλιστα κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ., επικαλούμενοι φωτογραφίες που είχαν διακινηθεί σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, άφηναν να εννοηθεί ότι τέτοιο κλίμα, για επαναπροωθήσεις, καλλιεργείται από την τουρκική πλευρά χωρίς να είναι αληθινό.

Πηγή εφημερίδα “KARFITSA

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας