Αρχική » ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μας χτύπησαν και μας γύρισαν στην Τουρκία»

ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μας χτύπησαν και μας γύρισαν στην Τουρκία»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και οικονομικών προσφύγων στον Εβρο αποκτούν ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, την ώρα που οι ελληνικές Αρχές αρνούνται όσα καταγγέλλονται σε πολυάριθμες εκθέσεις οργανώσεων και δημοσιογραφικών ρεπορτάζ. Το τελευταίο γνωστό σοβαρό περιστατικό καταγράφτηκε τη Μεγάλη Παρασκευή. Ομάδα 15 Τούρκων προσφύγων, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος, χτυπήθηκε με κλομπ από άντρες με κουκούλες και οδηγήθηκε πίσω στο τουρκικό έδαφος. Οπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η δημοσιογραφική ιστοσελίδα ipa.news, το περιστατικό συνέβη στις 9 το βράδυ, κοντά στο Σουφλί του Εβρου.

Στη συνέχεια, τέσσερις από τους πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι και δύο ανήλικα παιδιά, 8 και 11 χρόνων, συλλαμβάνονται από τις τουρκικές Αρχές, ενώ οι άλλοι έντεκα κρύβονται στο σκοτάδι αποφεύγοντας τη σύλληψη.Ανάμεσά τους, η 36χρονη Τούγμπα Οτσκάν, δημοσιογράφος, καλεί εκείνη την ώρα έναν συνάδελφό της: «Ζούμε μια πολύ επώδυνη κατάσταση.Φοβόμαστε ότι θα μας γυρίσουν και πάλι πίσω. Οι κουκουλοφόροι μας χτυπούσαν και μας έσπρωχναν με κλομπ. Θέλουμε βοήθεια»

Λίγη ώρα αργότερα, καταφέρνουν να περάσουν, με τη δεύτερη προσπάθεια, τα σύνορα και επιχειρούν να κρυφτούν από τις ελληνικές Αρχές και από τους άντρες που τους χτυπούσαν. Στις δύο τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, 11 άτομα, ανάμεσά τους και η έγκυος, συλλαμβάνονται από την αστυνομία και οδηγούνται στο κρατητήριο.

Το μεσημέρι της Τρίτης και ενώ είχαν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι με υπηρεσιακά σημειώματα προθεσμίας αναχώρησης από τη χώρα μέσα σε 30 ημέρες. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με στόχο την καταγραφή τους. Είναι η πολλοστή φορά που καταγγέλλεται η Ελλάδα για παράνομες αστυνομικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης στον Εβρο. Ωστόσο, τα καταγραμμένα περιστατικά που αφορούν Τούρκους είναι ελάχιστα.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2017, σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις («Εξπρές του μεσονυκτίου» στο Διδυμότειχο, «Εφ,Συν.», 7.6.2017) που έγιναν γνωστές από επώνυμες καταγγελίες στην Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), ομάδα κουκουλοφόρων και αστυνομικών προχώρησε στην απαγωγή 17 Τούρκων πολιτών, ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Μουράτ Τσαπάν, στην περιοχή του Διδυμότειχου, και στην παράδοσή τους στην Τουρκία, για να ακολουθήσουν έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων και μηνυτήρια αναφορά της ΕλΕΔΑ στον Αρειο Πάγο, καθώς και καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας